Gesturile mici făcute de copiii care sunt diagnosticați cu autism pot avea un impact mare asupra membrilor familiei. Este și cazul unei fetițe pe nume Annabelle, care a fost diagnosticată cu autism și care, din această cauză nu se exprimă în mod verbal.
Din păcate, din cauza diagnosticului primit, fetei îi este foarte greu să vorbească și folosește orice alt canal de comunicare posibil, pentru a-și transmite mesajul nonverbal. Mama lui Annabelle susține că ori de câte ori fetița plânge, aceasta îi ia în mânuțele ei, mâinile mamei și le duce la ochișori mimând plânsul.
Deși pentru mulți copii, acest gest pare unul simplu, pentru Annabelle este o realizare. Astfel o atenționează pe mama ei că are o nemulțumire.
„Ori de câte ori îmi dau seama de ceea ce vrea să îmi transmită fiica mea, pot simți o ușurare din partea ei. În momentele în care Annabelle se simte înțeleasă, simte că îi sunt validate sentimentele. Nu este nevoie de prea multe cuvinte pentru a-mi face copilul să se simtă în siguranță”, declară mama.
Cu toate acestea, membrii familiei nu înțeleg mereu ceea ce vrea să comunice fata. De cele mai multe, ori mama trebuie să se folosească de intuiție pentru a realiza mesajul transmis.
Mama susține că există chiar momente când, deși nu este supărată, Annabelle îi ia femeii ochelarii de la ochi și se uită intens în ochii mamei.
„Din punctul meu de vedere, acțiunile fiicei mele în acele momente sunt determinate de pura ei curiozitate și nu le-am privit niciodată ca fiind periculoase. Atât eu, cât și familia mea știm că singurul mod prin care Annabelle comunică cu noi este prin comportamentul ei și prin gesturi, de aceea căutăm mereu să o înțelegem mai bine”, declară mama.
Aceasta compară sentimentele fetei cu un iceberg, care la suprafață este foarte mic, iar în adâncimea oceanului este imens. La fel sunt și sentimentele lui Annabelle, pe care abia le lasă să se vadă la suprafață, dar în suflețelul micuț sunt foarte intense.
O zi din viața unui copil cu autism: Ce înseamnă să crești cu acest diagnostic
Primele cuvinte ale lui Annabelle: „Te iubesc, Lily”
„Săptămâna trecută când Annabelle și Lily se jucau împreună ca două surori, am observat că Lily și-a îndreptat toată atenția și dragostea către surioara ei. Pot spune cu mâna pe inimă că fiicele mele au o conexiune magică între ele și o iubire pură care le leagă, până când Annabelle începe să îi bage mâna în ochi surioarei.
Copleșită de atenția primită de la Lily, acela a fost și momentul în care Annabelle a spus primele ei cuvinte și anume Te iubesc Lily. Era ca și cum sentimentele în stare latentă au ieșit la iveală prin trei cuvinte pe cât de simple, pe atât de puternice. Nu am putut decât să privim, atât eu cât și Lily cu gura căscată la acea declarație minunată și să plângem de bucurie”, mărturisește mama.
Acest comportament are și un precedent înregistrat într-un videoclip din anul 2020, când Annabelle avea în jur de trei ani și Lily în jur de șase ani, iar fata diagnosticată cu autism a comunicat pentru prima oară ceva familiei.
View this post on Instagram
Atunci când a reușit să arate membrilor familiei aflați la cumpărături că își dorește un pachet de biscuiți, iar aceștia au înțeles-o, plânsul s-a transformat în râs incontrolabil de bucurie că ne a putut fi înțeleasă.
Limbaj si comunicare in autism
Deși foarte multe în persoane consideră comunicarea verbală ca fiind absolut normală, iată că sunt situații în care aceasta nu este posibilă sau este foarte mult îngreunată de anumite afecțiuni. Oamenii se așteaptă ca pur și simplu cuvintele să le iasă pe gură copiilor de la o anumită vârstă și să formeze propoziții și fraze pe care ceilalți să le înțeleagă.
Pentru unii, lucrurile nu sunt atât de simple. Iar în cazul lui Annabelle, a fost nevoie de iubirea necondiționată a surioarei ei să poată rosti primele ei cuvinte.
Surse foto: instagram.com
Surse articol: lovewhatmatters.com