Modalitati de a pastra laptele matern
- La temperatura camerei (respectiv nu mai crescuta de 25 grade) pana la 6 ore (daca temperatura este mai racoroasa), desi recomandarea generala e 3-4 ore.
- Intr-o cutie termoizolanta cu pachete de gheata pana la 24 de ore
- Laptele dezghetat poate fi refrigerat pana la 24 de ore
- Intr-un frigider (la 4 grade Celsius sau mai putin) pana la 5 zile (3 zile este recomandat). Locul ideal de pastrare este spatele frigiderului, unde este mai rece, departe de carne, oua sau alimente nepreparate.
- Intr-un compartiment al congelatorului timp de 2 saptamani (daca este vorba de un aparat cu o singura usa si compartimente)
- Intr-un congelator la -18 grade Celsius pana la 6 luni (intr-un aparat dotat cu o usa distincta pentru congelator)
- Intr-un congelator de tip cufar poate rezista chiar si pana la 12 luni (nu este deschis frecvent precum unul obisnuit)
Duratele mentionate de pastrare au fost estimate de catre Centrele pentru Controlul Bolilor din SUA si tin cont de tipul de congelator/frigider si locul unde amplasezi laptele.
In cazul in care esti nevoita sa revii la locul de munca dupa nastere, incearca sa iti creezi o rutina de exprimare si depozitare a laptelui matern; in acest mod vei mentine constanta productia de lapte, iar bebelusul va continua sa beneficieze de laptele tau chiar si cand nu-i poti fi alaturi.
Citeste si:
Laptele matern - tot ce trebuie sa stii
Informatii importante legate de pastrarea laptelui matern
Modul in care depozitezi laptele matern depinde foarte mult si de cat de repede doresti sa-l folosesti. Daca intentionezi sa il utilizezi in decurs de cateva zile, refrigerarea este de preferat, si nu congelarea. Congelarea distruge unele din ingredientele care se afla in lapte si care dispun de proprietati antiinfectioase. Laptele matern inghetat constituie in orice caz o optiune mai sanatoasa pentru bebelus decat laptele praf. Este recomandat sa tii cont in acest sens de urmatoarele:
- Foloseste recipiente sterilizate/sterile. Apeleaza de preferat la biberoane sau la pungi din plastic. Cele din sticla se pot crapa sau ciobi. Sigileaza-le bine inainte de la le raci/congela
- Eticheteaza si dateaza biberoanele si pungile si foloseste-le intai pe cele cu data mai veche
- Mentinecuratenia pompei de san. Spala partile sale componente in apa fierbinte cu sapun si clateste-le bine inainte de sterilizare
- Spala-te pe maini inainte de a exprima lapte si de a il depozita. Mentinand totul cat mai curat, vei oferi mai putine sanse bacteriilor de a se prolifera in laptele depozitat
Cum se foloseste laptele matern
Poti adauga lapte proaspat exprimat peste laptele matern care exista deja in frigider, de preferat daca a fost exprimat in aceeasi zi; este important ca mai intai sa il racesti pentru cel putin 1 ora (pentru a nu se strica), iar cantitatea congelata sa fie mai mica decat portia pe care intentionezi sa o congelezi. Insa retine ca il poti pastra doar pana cand laptele original are 5 zile vechime. Daca laptele tau a fost pastrat un timp indelungat, poti observa ca se separa, ceea ce e perfect normal si este indicat sa il agiti putin pentru a-l omogeniza.
Unii bebelusi sunt dispusi sa bea lapte rece, in timp ce altii il prefera incalzit. Il poti incalzi amplasand biberonul sau punga sigilata intr-un recipient cu apa calduta. Daca doresti sa ingheti laptele, este bine sa faci acest lucru imediat dupa exprimarea sa (cu cat sta la temperatura camerei mai mult, cu atat are sanse mai mari sa se strice). Lasa putin loc liber in partea de sus a fiecarui biberon/punga deoarece laptele se va dilata in timpul congelarii; in cazul pungilor este bine sa urmaresti eventuale rupturi. O varianta la indemana consta in congelarea unor mici cantitati de lapte intr-o cutie de cuburi de gheata, ideal una cu un capac sau poti depozita tavita in interiorul unei pungi sigilate de congelator. Aceste cantitati mici se decongeleaza rapid si sunt perfecte daca ai nevoie de lapte matern pentru a-l amesteca cu alimentele cand incepeti diversificarea.
Cel mai bine este ca laptele congelat sa fie dezghetat in frigider (treptat) unde poate fi depozitat pana la 12 ore. Nu congela niciodata laptele matern odata ce este dezghetat. Nu incerca sa decongelezi/incalzesti in cuptorul cu microunde deoarece pot aparea zone fierbinti ce vor cauza eventual arsuri bucale copilului (in plus, o incalzire brusca poate afecta si continutul sau de anticorpi); eventual aseaza-l sub un jet de apa rece si apoi calduta. Usucai exteriorul recipientului inainte de a-l deschide si foloseste-l imediat (daca bebelusul nu il consuma in interval de o ora este indicat sa-l arunci).
De retinut
Retine faptul ca, dupa parerea cercetarilor, cu cat depozitezi laptele un timp mai indelungat, cu atat se pierde o cantitate mai mare de vitamina C din el. De asemenea, laptele matern exprimat cand copilul este nou-nascut nu va intruni necesitatile nutritionale ale unui copil mai mare (difera de asemenea si pentru copii prematuri, bolnavi sau spitalizati).
Culoarea laptelui de san poate varia in functie de alimentatia mamei. De asemenea, laptele dezghetat pare a dispune de un miros si consistenta diferita decat cel proaspat exprimat, insa este sigur pentru a fi oferit copilului. Daca acesta il refuza, este indicat sa reduci durata de pastare. Laptele congelat sau racit poate avea un aspect diferit de cel proaspat, insa nu inseamna ca este stricat; este normal ca laptele initial sa para portocaliu, iar cel matur sa para putin albastrui, galbui sau maroniu cand este congelat sau racit. Si se poate separa intr-un strat ce pare cremos si unul mai usor ce pare laptos, dar prin agitare va reveni la aspectul normal. Laptele dezghetat poate mirosi sau avea un gust de sapun ca urmare a descompunerii grasimilor pe care le contine, insa nu prezinta nicio problema; daca bebelusul nu il apreciaza, poate fi incalzit prin oparire imediat dupa exprimare si apoi racit si inghetat rapid (astfel se modifica enzimele care descompun grasimile din lapte).
Surse:
http://kidshealth.org; www.mayoclinic.org; www.babycentre.co.uk; www.nhs.uk; www.babycenter.com