Virusul respirator sincitial RSV este un virus care provoacă infecții respiratorii la sugari și la copiii mici. La momentul actual, este unul din cei mai mari dușmani ai sănătății copiilor, având în vedere că sezonul Sărbătorilor de Iarnă este aproape și din ce în ce mai mulți oameni călătoresc, își fac vacanțele departe de casă și atunci când se întorc, vin și cu „musafiri nepoftiți” cum ar fi virusul RSV.
Numai în Statele Unite, copiii cu vârste de până în 5 ani sunt internați în spitale, suferind de boli respiratorii grave, conform Centrului de Control și Prevenire a Afecțiunilor. Una din cele mai comune boli este determinată de virusul RSV, atât în țară, cât și peste hotare.
Medicul Jeffrey Kahn, director al Spitalului de Copii din Dallas, susține că „virusul RSV este unul din cele mai comune virusuri din întreaga lume, dar cu precădere în Statele Unite afectează copiii cu vârsta de până în doi ani. Deși expunerea la acest virus este inevitabilă, mai ales în primii ani de viață ai copilului, familiile pot lua anumite măsuri pentru a minimiza efectele devastatoare ale acestei afecțiuni, mai ales în sezonul Sărbătorilor de Iarnă.
Experții sugerează părinților să evite contactul cu persoanele contaminate sau care dau semne de boală, să își vaccineze copiii împotriva acestui virus și să îi hrănească la sân cât mai mult imposibil pentru că laptele matern acționează ca o barieră împotriva efectelor negative ale acestui virus și a complicațiilor care apar la bebeluși”.
Mii de copii sunt spitalizați anual din cauza virusului RSV
Cea mai comună cauză a bronșiolitei, o infecție respiratorie care afectează copiii la vârste fragede, este cauzată de virusul RSV și de inflamarea plămânilor, care creează tot mai mult mucus, determinând greutatea în respirație a pacienților. În cele mai grave cazuri, copiii trebuie să fie tratați în spital și de cele mai multe ori nu pot să mănânce singuri, să se hidrateze.
În Statele Unite, virusul RSV este responsabil pentru 58000 până la 80000 de copii spitalizați și între 100 și 300 decese în rândul copiilor mai mici de 5 ani.
Copiii care nu au împlinit încă vârsta de 6 luni sunt cei mai vulnerabili pentru această boală, îndeosebi cei care au fost născuți prematur sau care au probleme ale inimii, plămânilor sau probleme neuromusculare.
Doctorii susțin că membrii familiei care vizitează copiii de sărbători ar trebui să poarte mască, să se spele foarte bine pe mâini înainte să țină bebelușul în brațe și să stea departe de membrii familiei dacă au simptome de răceală.
Din fericire, în Statele Unite ale Americii există vaccinuri RSV care se pot face bebelușilor, iar în România a apărut primul vaccin RSV cu rolul de a proteja sugarii cu vârsta de până la 6 luni și adulții în vârstă de contactarea acestui virus și de complicațiile care apar din cauza lui.
Cum îl protejezi pe cel mic de virozele respiratorii
Alăptarea are un rol protector împotriva complicațiilor severe ale infecției cu virusul RSV
Cu toate că nu toate mamele pot sau vor să alăpteze, în cazul celor care o fac, alăptarea este cel mai bun mod de a crea o barieră protectoare a organismului bebelușilor în lupta împotriva virusului RSV. Există studii care arată chiar că bebelușii care sunt alăptați nu suferă de complicații din cauza infectării cu acest virus.
Experții susțin că sunt componente în laptele matern care au rolul de a întări sistemul imunitar al bebelușului și de a-l proteja împotriva infecțiilor.
Doctorul Paul Offit, directorul Centrului de Educație în privința vaccinării la Spitalul de Copii din Philadelphia, susține că: „alăptarea scade șansele copilului de a ajunge la spital sau de a suferi complicații din cauza virusului RSV”.
Unii bebeluși au nevoie de tratament de specialitate și de atenția cadrelor medicale
În ciuda alăptării, eforturilor părinților și cadrelor medicale, sunt bebeluși care au nevoie de o atenție specială atunci când sunt infectați cu acest virus. Sunt copii care nu pot respira, nu se pot trezi din somn, au o culoare albăstruie a buzelor și părinții trebuie să caute ajutor de specialitate.
Buzele uscate sau semnele de deshidratare precum udarea unui număr mic de scutece într-un interval de 24 de ore, trebuie să dea de înțeles părinților că au nevoie de sprijin specializat medical. Și febra mare reprezintă o urgență medicală care trebuie tratată de către medicul pediatru al copilului.
Ce sunt infecțiile respiratorii recurente și cum le combatem
Deși nu există un tratament specific pentru acest virus, în spitale se pot trata copiii cu oxigen și fluide administrate intravenos, precum și cu alte tratamente care sunt folosite la răceală și gripă. Foarte important pentru părinți este ca în această perioadă să încerce să evite cât mai mult contractul cu rudele și persoanele bolnave în general.
Este dificil ca în perioada Sărbătorilor de Iarnă să nu iei parte la reuniuni de familie, să nu primești rude venite de departe, dar este necesară setarea anumitor limite pentru a proteja sănătatea copilului. Virusurile respiratorii fac mii de victime anual în întreaga lume, de aceea este o problemă care ar trebui să preocupe părinții cu copii mici.
Surse foto: istockphoto.com pixabay.com
Surse articol: abcnews.go.com