De ce își dau bebelușii ochii peste cap
Toți oamenii își dau ochii peste cap câteodată, involuntar. Însă când vezi un bebeluș că face asta, s-ar putea să ți se pară ciudat și să te îngrijorezi. Înainte să-ți dezvăluim motivele pentru care micuții fac asta, trebuie să știi că, de cele mai multe ori, acest gest nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Cu toate acestea, dacă observi că bebe face asta prea des, e nevoie să-l duci la un consult medical, precizează momjunction.com.
Aceeași sursă ne dezvăluie spusele medicului Daniel Boyer, specializat în biologie moleculară și embriologie. „Bebelușii își dau ochii peste cap ca răspuns la reflexul natural al corpului. Atunci când se opresc din a mai face asta, înseamnă că au căpătat mai mult control asupra mușchilor oculari”, precizează acesta.
De obicei, micuții fac această mișcare în timp ce sau după ce adorm. Poate vei observa asta în timp ce îl alăptezi și adoarme încet.
O altă cauză pentru care bebe își dă peste cap poate fi exprimarea unei emoții, de exemplu, atunci când e frustrat sau pur și simplu vrea să se încrunte.
Dacă ochii nu privesc în aceeași direcție (mai ales după vârsta de 10 luni), s-ar putea să fie vorba despre strabism - o afecțiune oftalmologică în urma căreia ochii privesc în direcții diferite, simultan. Pentru a afla dacă este așa, du-l la un consult oftalmologic!
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
Când trebuie să te îngrijorezi
Acum, că ai aflat de ce își dau bebelușii ochii peste cap, trebuie să știi că, dacă face asta de prea multe ori sau continuă să facă asta și după vârsta de 6 luni, când ar fi trebuit să capete un control mai bun ai mușchilor, atunci este cazul să îl duci la medic, pentru că s-ar putea ca mișcarea respectivă să ascundă anumite tulburări neurologice, ca epilepsia și paralizia cerebrală.
Boyer mai menționează că, în cazul unei probleme neurologice, mișcările ochiului vor fi însoțite și de unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
- Tremur;
- Convulsii;
- Plâns acut, necontrolat;
- Mișcări sacadate;
- Iritabilitate crescută;
- Respirație neregulată;
- Schimbări comportamentale fără vreo cauză aparentă.
De asemenea, mișcările oculare care pot fi cauza unei probleme de sănătate sunt acelea care nu au loc neapărat în timpul somnului sau atunci când bebe adoarme, ci în timp ce e treaz. De obicei, privirea e fixată într-o singură direcție și/sau se mișcă frenetic dintr-o parte în alta (stânga-dreapta).
Chiar și dacă știi, în teorie, ce presupune o convulsie, s-ar putea să nu-ți dai seama imediat. Așa că specialiștii recomandă să-ți duci copilul la spital imediat ce observi o mișcare ciudată sau anormală la nivelul ochilor; pentru că s-ar putea să fie vorba despre o convulsie „silențioasă”.
Convulsiile sunt cauzate de un impuls electric la nivelul creierului și pot apărea în urma febrei mari, infecțiilor sau epilepsiei.
Când se fixează ochii la bebeluși
De obicei, bebelușul încetează să-și mai dea ochii peste cap în jurul vârstei de 4-6 luni, atunci când se fixează ochii. Asta înseamnă că micuțul tău a căpătat mai mult control asupra mușchilor săi și este capabil să-și țină privirea îndreptată într-o anumită direcție.
Vederea lui s-a îmbunătățit, acum poate urmări obiectele de la o mai mare distanță, mai mult timp, deoarece își pot menține privirea asupra unui stimul.
De ce se uită bebelușii în sus
Că tot vorbeam de mișcări ciudate ale ochilor, poate ai observat că nou-născutul tău privește des în sus. În caz că te întrebi de ce, specialiștii răspund că este absolut normal.
„Creierul unui bebeluș este în plină dezvoltare. Există o mulțime de informații din mediu pe care trebuie să le adune și apoi să le proceseze. Faptul că se uită în sus nu înseamnă altceva decât că își dezvoltă simțul vizual”, spune Sanam Hafeez, medic pediatru (sursa romper.com)
Cu toate acestea, specialistul atrage atenția asupra faptului că după vârsta de 12-16 săptămâni, acest lucru ar trebui să se oprească, sau cel puțin să se diminueze considerabil.
Dacă observi că al tău copil încă se uită prelung la tavan, este bine să-l duci la medic, pentru a te asigura că e totul în regulă.
Sperăm că ai găsit util acest articol și că ai aflat ceva nou din lumea interioară a copilului tău!
Surse foto: www.pexels.com www.freepik.com
Surse articol: momjunction.com romper.com healthline.com easybabylife.com parenting.firstcry.com