Din ce cauze transpiră bebelușii în somn
Faptul că un bebeluș transpiră în timpul somnului nu este anormal, însă transpirația excesivă reprezintă un motiv de îngrijorare, putând fi dovada prezenței unei probleme de sănătate. Astfel, principalele cauze responsabile pentru transpirația din somn sunt:
Supraîncălzirea
Ca să te asiguri că bebelușului nu îi este frig și că nu răcește, fără să îți dai seama îl poți îmbrăca mai gros decât este cazul și îl poți înveli cu o pătură sau cu o pilotă nepotrivite pentru temperatura din dormitor. De aceea, bebelușului îi este cald, pielea sa nu mai respiră așa cum trebuie și survine transpirația.
Spre deosebire de copiii mai mari și de adulți, bebelușii nu reușesc încă să-și regleze temperatura corpului la fel de eficient, în condițiile în care sistemul lor nervos nu este suficient de matur. Din acest motiv, temperatura crește mai rapid.
Dacă sesizezi că bebelușul tău are manifestările de mai jos, înseamnă că îi este foarte cald:
- Pielea sa este caldă la atingere;
- Pielea este înroșită;
- Inima îi bate repede;
- Este letargic;
- Este confuz.
Plânsul intens
În special în primele luni de viață, plânsul reprezintă un efort considerabil pentru bebeluș și consumă multă energie. Când plânge frecvent și îndelungat, este firesc să-l vezi pe micuțul tău roșu la față și transpirat.
Transpirația excesivă este însă temporară și se diminuează pe măsură ce reușești să-l calmezi, iar plânsul încetează.
Somnul profund
Nu este exclus ca un bebeluș să transpire mai intens în somnul cel mai profund de noapte: în faza REM. Bebelușii petrec mult timp în această fază a ciclului de somn, prin comparație cu copiii mai mari și cu persoanele adulte și este normal să aibă zile în care să transpire mult când dorm.
Febra
Dacă vezi că bebelușul transpiră în somn și nu identifici niciun motiv pentru care se întâmplă așa, încearcă să-i verifici temperatura. Astfel, transpirația poate fi legată și de febra apărută ca urmare a unei inflamații, a unei infecții sau chiar din cauza supraîncălzirii.
Solicită imediat sprijinul unui medic în oricare dintre aceste situații:
- Bebelușul are sub vârsta de 3 luni și are temperatura rectală de 38 de grade sau mai mare;
- Bebelușul are peste 3 luni și are temperatura egală cu 38,9 grade sau mai mare;
- Bebelușul are peste 3 luni, iar febra persistă de 2 zile.
Localizarea glandelor sudoripare
Una dintre situațiile întâlnite cel mai des în cazul unui bebeluș este aceasta: să îl vezi că în timpul somnul transpiră mai ales în zona capului. De altfel, majoritatea glandelor sudoripare ale bebelușilor sunt localizate acolo. Mai întâi se dezvoltă cele din zona scalpului și a frunții și ulterior cele situate pe alte părți ale corpului, cum ar fi cele de pe palme, din zona axilară, de pe tălpi etc. Prin urmare, nu este nefiresc să observi picături de transpirație pe capul unui bebeluș când doarme.
Hiperhidroza
Este o afecțiune ce provoacă transpirații excesive chiar și când nu sunt temperaturi ridicate. De cele mai multe ori, la bebeluși se întâlnește hiperhidroza idiopatică, adică producerea unei cantități mari de transpirație în absența unei afecțiuni, fără a se putea stabili o cauză clară.
Adesea, pentru un copil aflat în primul an de viață, hiperhidroza nu este generalizată, ci localizată la nivelul unei anumite părți a corpului. Spre exemplu, hiperhidroza palmară este prezentă la anumiți bebeluși, dar nu este periculoasă.
Pentru a afla dacă bebelușul tău transpiră în somn din pricina hiperhidrozei, adresează-te medicului pediatru pentru recomandarea unor investigații.
Bolile cardiace congenitale
Bebelușii care se confruntă cu aceste afecțiuni nu transpiră doar în somn, ci aproape tot timpul. Explicația este următoarea: corpul lor încearcă să compenseze disfuncționalitățile prezente și face un efort mai mare pentru ca sângele să ajungă peste tot. Spre exemplu, pentru un bebeluș cu o boală cardiacă congenitală este un efort serios și să se hrănească. În aceste condiții, transpiră inclusiv în momentele în care mănâncă.
Sindromul Apert
Acest sindrom este o boală genetică rară, ce conduce la sudarea prematură a oaselor de la nivelul craniului. În afară de prezența deformărilor craniului, cu o frunte înaltă, proeminentă, sindromul Apert poate fi recunoscut după prezența transpirației excesive din timpul somnului și după:
- Degetele de la mâini și/sau de la picioare care sunt unite;
- Maxilarul superior este subdezvoltat;
- Nasul mic;
- Statura mică;
- Dificultățile în respirație;
- Infecțiile recurente ale urechii;
- Ochii proeminenți;
- Tulburările de vedere;
- Bolta palatină arcuită;
- Întârzierile în dezvoltarea mentală.
Ce să faci în cazul în care bebelușul transpiră în somn
Dacă bebelușul tău nu suferă de niciuna dintre afecțiunile menționate, măsurile pe care le poți lua în privința transpirației din timpul somnului vizează atât prevenirea supraîncălzirii, cât și supravegherea atentă pentru detectarea unor simptome de boală. Iată ce poți face:
Ajustează temperatura în dormitorul bebelușului
Pentru ca bebelușul să doarmă bine și să nu transpire are nevoie să stea într-o încăpere în care să nu fie prea cald. De pildă, ideal ar fi să beneficieze de o temperatură cuprinsă între 20-22 grade Celsius. În acest scop, poți achiziționa un termometru de cameră, dar nu uita că există și monitoare pentru bebeluși ce măsoară temperatura și umiditatea dintr-o încăpere.
Ca regulă generală, gândește-te că, dacă ție îți este cald când stai în camera sa, și bebelușului îi este și are șanse să transpire mult când doarme.
Evită supraîncălzirea îmbrăcând bebelușul cât mai adecvat
Bebelușul nu transpiră excesiv pe durata somnului dacă nu este îmbrăcat foarte gros. De aceea, ține cont și de aceste sfaturi:
- Hainele pe care le poartă trebuie să fie din materiale cât mai ușoare, cât mai naturale, care permit pielii să respire;
- Nu îl culca punându-i pe cap o căciuliță;
- Regula generală este ca bebelușul să aibă un singur strat suplimentar de haine, prin comparație cu tine, când doarme: de exemplu, este suficient să poarte o pijama din două piese din bumbac sau un body cu tălpițe și un scutec de înfășat din muselină;
- Odată ce bebelușul începe să se rostogolească, nu îl mai înfășa: limitează-te, de pildă, la un sac de dormit sau la o păturică prinsă sub saltea, care să fie ridicată cel mult până la nivelul pieptului. Această măsură este utilă pentru prevenirea Sindromului morții subite.
Tot pentru a preveni Sindromul morții subite, evită să pui în pătuțul bebelușului perne suplimentare, apărători de pat, jucării de pluș sau orice alte obiecte care să te asigure că îl ajută să se încălzească. De asemenea, pentru ca bebelușul să nu transpire mult în somn, nu îi pune pătuțul prea aproape de calorifere, de radiatoare, de o sobă etc.
Monitorizează-ți bebelușul pentru a depista eventualele semne de boală
În afară de febra însoțită de transpirație pe timpul somnului, trebuie să te alarmeze și să te determine să ceri îndată ajutor medical și următoarele manifestări:
- Pauzele lungi în respirație când doarme;
- Respirația șuierătoare;
- Sforăitul;
- Gâfâitul în somn;
- Plânsul persistent;
- Refuzul de a mânca;
- Vărsăturile;
- Diareea;
- Gâtul rigid;
- Scrâșnitul dinților;
- Faptul că bebelușul nu ia în greutate.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: babycenter.com, childrenshospital.org, happiestbaby.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, momjunction.com, sleepingbaby.com