Transpirație excesivă cauze
În mod normal glandele sudoripare produc transpirație care ajunge la suprafața pielii când temperatura aerului crește, când dezvolți febră, faci efort fizic, te simți anxios, nervos sau stresat. Când acești factori nu mai reprezintă o problemă, nervii care sunt conectați la procesul de transpirație sunt blocați. Într-un procent de 1-2% dintre persoanele care suferă de hiperhidroză, glandele sudoripare nu se închid și ajung să transpire chiar și cu aer condiționat sau când stau și se uită la televizor sau în piscină. De cele mai multe ori transpirația excesivă este inofensivă.
Dacă transpirația excesivă nu are nicio cauza medicală cunoscută, poartă denumirea de hiperhidroză primară. Acest tip apare când nervii responsabili de declanșsarea glandelor sudoripare devin hiperactivi și determină mai multă transpirație chiar și când nu este necesară. Hiperhidroza primară poate fi parțial ereditară. În cazul în care transpirația excesivă are la bază o afecțiune medicală, poartă denumirea de hipehidroză secundară. Iată care sunt afecțiunile medicale care o pot cauza:
- Hipoglicemie diabetică
- Endocardită (infecție a mucoasei interioare a inimii)
- Febră de cauză nedeterminată
- Tulburare de anxietate generalizată
- Atac de cord
- Epuizare termică
- HIV/SIDA
- Hiperhidroză
- Hipertiroidism (glanda tiraidă hiperactivă)
- Leucemie
- Malarie
- Efecte adverse ale medicamentelor (cum ar fi beta blocante și antidepresive)
- Menopauză
- Sarcină
- Limfom non-Hodgkin
- Obezitate
- Alcoolism
- Boala Parkinson
- Artrită reumatoidă
- Accident vascular cerebral
- Stres/anxietate
- Tuberculoză
- Insuficiență cardiacă
Transpirație excesivă la cap
În cazul în care transpiri excesiv în zona capului și a feței, poți să te confrunți cu o problemă denumită hiperhidroză craniofacială (pe frunte, scalp, nas, bărbie și uneori obraji). Poate varia în severitate de la umezeală până la picături care curg pe piele; este uneori influențată de anxietate și stres. În cazul în fața și capul sunt extrem de transpirate în mod regulat, chiar și dacă nu îți este cald, nu ești stresat, nu faci efort fizic și nu mănânci picant, poți să experimentezi această problemă.
Transpirația excesivă pe cap și față pot să reprezinte o frustrare sau te pot face să te simți inconfortabil în situații sociale. Din ce motive apare? Sunt multe situații în care hiperhidroza apare fără vreun motiv evident și descrie fenomenul prin care corpul transpiră mai mult decât este nevoie pentru a regla temperatura și a rămâne sănătos. Această formă de hiperhidroză poate fi primară (este implicat sistemul nervos hiperactiv), secundară (sunt menționate mai sus cauzele posibile) și hiperhidroză gustativă/sindromul Frey (este cauzată de o leziune la glanda parotidă și nervii asociați acesteia) – experimentezi transpirație excesivă și îmbujorarea feței când mănânci.
Transpirație rece
Transpirația rece apare când simți în mod brusc un frison în corp care apare însoțit de transpirație anormală, indiferent cât de cald sau rece este în mediul tău. Transpirația rece este localizată de obicei la nivelul: palmelor, subrațului și călcâielor. Spre deosebire de transpirația normală, cea rece nu este rezultatul unui exercițiu fizic intens sau a temperaturilor ridicate și este diferită de transpirația nocturnă (când te trezești în miezul nopții cu transpirație pe corp, haine, cearșafuri). Transpirația rece nu apare pe întregul corp și nu este limitată la pat sau la dormit pe timpul nopții.
Transpirația rece este adesea asociată cu răspunsul corpului de tip fight or flight; acesta apare când corpul se pregătește să fugă sau să fie rănit. De asemenea, este specifică afecțiunilor care împiedică oxigenul sau sângele să circule prin corp. Iată lista de cauze principale pentru transpirația rece:
- Șoc – corpul reacționează la condiții de mediu extreme sau leziuni severe. Alte simptome includ: piele anormal de palidă, respirație rapidă, puls anormal de ridicat, senzație de rău/greață, pupile extrem de dilatate, senzație de slăbiciune/epuizare, amețeală, anxeitate anormală/senzație de stres.
- Infecție sau sepsis - infecțiile pot fi cauzate de bacterii sau virusuri care atacă țesuturile corpului. În multe cazuri infecțiile cauzează inflamația țesuturilor care se inflamează pe măsură ce sistemul imunitar încearcă să învingă infecția. La sepsis inflamația poate să apară în întregul corp. Mergi la medic urgent dacă ai și simptomele: febră, răceală a corpului/frisoane, confuzie sau dezorientare, respirație rapidă, puls anormal de ridicat, dificultate în respirație, pierderea stării de conștiență.
- Greață sau vertigo – greața este senzația că îți este rău și urmează să vomiți, deși se poate să nu faci acest lucru (de la mâncat prea mult sau anumite medicamente). Vertigo este senzația că se mișcă camera, când de fapt nu se întâmplă acest lucru (probleme cu urechea internă și conexiunile sale la creier). Mergi la medic dacă apar și simptomele: tresăriri ale ochilor (nistagmus), vedere încețoșată, probleme în mers, slăbiciune/amorțeală anormală, țiuit în urechi (tinitus), dificultate în vorbire
- Leșin (sincopa) – apare când creierul nu este suficient de oxigenat; transpirația rece se observă chiar înainte să leșini sau după ce leșini. Poți leșina din următoarele motive: deshidratare, temperatură prea mare/transpirație excesivă, sânge care nu circulă bine prin picioare, epuizare extremă, anumite afecțiuni cardiace.
- Durere intensă în urma unei leziuni – durerea care însoțește ruperea unui os sau lovitura în cap poate cauza transpirația rece, similară modului în care șocul cauzează transpirația (când organele nu primesc destul oxigen). Medicația (antiinflamatoare nesteroidine) pot ameliora durerea puternică și pot opri transpirațiile
- Stres sau anxietate – cauzat de responsabilități multe acasă, la muncă sau la școală pot cauza transpirațiile reci. Alte simptome pot include: durere inexplicabilă, vărsături, musculatură tensionată.
- Migrene – un tip de durere de cap care cauzează durere puternică o perioadă lungă de timp. Transpirația rece apare de obicei în timp ce corpul răspunde la durere. Mergi la medic dacă observi și aceste simptome: probleme cu vorbirea, vedere încețoșată/pierderea vederii, senzație de amorțeală/slăbiciune pe o parte a corpului, sunete care nu sunt reale, sensibilitate extremă la sunet/lumină, stare de amețeală/confuzie/dezorientare.
- Hipoxie – nu ajunge suficient oxigen la organele din corpul tău; poate apărea când inspiri fum sau mergi la altitudini mari (rezerva de oxigen este redusă). Când creierul tău nu primește oxigen, corpul răspunde cu tranpirații reci și simptome precum: probleme cu mersul/controlul mișcărilor corporale, probleme cu atenția, pierderea abilităților de judecată, dificultate în respirație.
- Hipotensiune – apare când tensiunea arterială scade la un nivel sub normal; poate reprezenta o problemă când creierul sau alte organe nu primesc destul oxigen. Alte simptome comune pentru hipotensiune includ: senzație de amețeală sau confuzie, vedere încețoșată, pierderea conștienței, epuizare, greață.
- Menopauză – apare când echilibrul de estrogen și progesteron din corp se modifică dramatic și dispare ciclul menstrual. Transpirațiile reci sunt un simptom comun, alături de: schimbări în ciclul menstrual, probleme în controlarea urinării, probleme cu somnul, schimbări în dispoziție sau starea mentală, creșterea în greutate, experimentarea unei plăceri reduse în timpul sexului (uscăciune vaginală sau schimbări hormonale).
- Hiperhidroză – pot apărea transpirații reci în cazul hiperhidrozei. Nu este un motiv de îngrijorare și poate fi transmisă ereditar.
- Hipoglicemie – nivelul glicemiei scade sub normal, iar corpul reacționează ca și cum i-ar lipsi oxigenul. Persoanele diabetice trebuie să meargă urgent la medic pentru reglarea nivelului glicemiei.
- Atac de cord – transpirațiile reci pot fi unul dintre primele semne ale unui atac de cord. Trebuie să mergi de urgență la medic dacă apar și: disconfort/durere în piept, dificultate în respirație, disconfort/durere în zona mandibulei/gâtului/stomacului/spatelui, amețeală.
Transpirație urât mirositoare
Transpirația urât mirositoare este pecepută drept mirosul neplăcut pe care corpul îl elimină când bacteriile care trăiesc pe piele se descompun în acizi. Sunt păreri care susțin că este vorba despre bacteriile care se dezvoltă pe corp, dar de fapt mirosul este rezultatul bacteriilor care descompun proteinele în anumiți acizi. Mirosul corpului este cauzt de bacteriile acestea, fiind asociat glandelor apocrine; acestea se găsesc în sâni, zonă genitală, pleoape, subraț și ureche. În sâni se secretă picături de grăsime în laptele mamar, în ureche ajută la formarea cerii, iar în piele și pleoape sunt glande sudoripare. majoritatea glandelor din piele sunt localizate în zona inghinală, axilară și mamară și au un miros. Ele sunt responsabile pentru mirosul corpului deoarece transpirația pe care o produc este bogată în proteine. În ceea ce privește mirosul picioarelor, majoritatea persoanelor poartă încălțăminte și șosete, ceea ce îngreunează procesul de evaporare al transpirației, iar bacteriile primesc mai multă transpirație pe care o descompun în substanțe urât mirositoare. De asemenea, picioarele umede cresc riscul de dezvoltare de fungi, ceea ce poate conduce la mirosuri neplăcute.
De ce transpir noaptea
Transpirațiile nocturne reprezintă episoade repetate de transpirație extremă care poate înmuia hainele în care dormi sau lenjeria de pat și sunt asociate unei afecțiuni medicale. Te poți uneori trezi transpirat excesiv, în special dacă ești prea învelit sau dacă temperatura din dormitor este prea ridicată. Deși sunt inconfortabile, aceste episoade nu sunt de obicei privite drept transpirații nocturne și nu semnalizează o problemă medicală. Iată care sunt cele mai comune cauze pentru transpirațiile nocturne:
- Medicamente – antidepresive, agenți hipoglicemici, medicamente hormonale pentru anumite tipuri de cancer
- Afecțiuni medicale: tulburări de anxietate, boli autoimune, neuropatie autonomă, bruceloză, sindrom carcinoid, dependență de droguri, endocardită, HIV/SIDA, limfom Hodgkin, hipertiroidism, leucemie, mielofibroză, limfom non-Hodgkin, osteomielită, feocromocitom, abces piogenic, tulburări de somn, accident vascular cerebral, sirenomielie, boală tiroidiană, tuberculoză
Transpirațiile nocturne alături de bufeuri sunt comune în rândul femeilor aflate la menopauză. Dacă ai vârsta în jur de 50 de ani și ai menstruații neregulate/absente și nu ai alte simptome, aceasta este cauza cea mai probabilă.
Transpirație abundentă și oboseala
Transpirația însoțită de oboseală poate indica o infecție sau tensiune arterială mică. O senzație crescută de sete și urinare este asociată cu diabetul și nivelurile glicemiei. Uneori poți să transpiri abundent dacă glicemia scade, acesta fiind un semn timpuriu de stres sau tensiune.
Surse:www.mayoclinic.org,www.webmd.com,www.healthline.com,www.mycarpe.com,www.healthline.com,www.medicalnewstoday.com,www.insider.com