Părinții cu copiii cu nevoi speciale au o misiune destul de grea de dus, fie că este vorba de o dizabilitate fizică, întârzierea învățării, o tulburare de dezvoltare sau provocare emoțională, ori o tulburare din spectrul autist. Angajamentul părintelui copilului cu probleme este foarte mare, iar uneori îi poate afecta atât cariera, cât și viața de cuplu sau conexiunile cu ceilalți copii ai familiei.
De aceea, atunci când o persoană face o remarcă asupra acestui lucru, chiar și cu cele mai bune intenții, părintele poate interpreta altfel vorbele care se vor a fi duioase și încurajatoare. Iată care sunt cele cinci lucruri pe care nu ar trebui să le spună nimeni unui părinte care are un copil cu probleme, conform unei mame care se află în această situație, pe nume Ruzan Forrest.
Ce să NU spui părintelui care are un copil cu probleme?
1. „Îmi pare rău”
Această remarcă trebuie să fie pe cât posibil evitată pentru că nu este vorba despre o tragedie care s-a întâmplat în viața acelui părinte. În plus, problema copilului nu îl afectează în mod direct pe cel care o spune. În plus, părinții copiilor cu nevoi speciale sunt de cele mai multe ori bucuroși că micuții lor sunt în viață, sunt lângă ei și se bucură de copilărie.
2. „Ești un părinte uimitor. Nu pot să îmi imaginez cum ești atât de tare”
O altă remarcă greșită pe care o pot face oameni la adresa unui părinte al cărui copil are nevoie speciale. Părinții sunt și ei oameni, au momente de slăbiciune, sunt uneori epuizați, dar au grijă de copiii lor, pentru că nu au altă opțiune. În plus, afirmând acest lucru, copilul poate să înțeleagă că nu este suficient de bun dacă părintele ar trebui să se simtă atât de stresat din cauza creșterii și educării lui.
3. „Nu te îngrijorează viitorul lui/ ei?”
Bineînțeles că mama și tata sunt foarte îngrijorați de viitorul copiilor lor care au nevoie speciale și necesită toată atenția din lume. Dar la fel de tare sunt îngrijorați și de copiii care nu au probleme și se gândești și la ei și la cum le pot oferi un viitor mai bun.
7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii
4. „Dumnezeu dă copii cu nevoi speciale unor părinți speciali”
Aceasta este una din frazele care în niciun caz nu reprezintă un compliment, ci un lucru pe care părinții îl detestă pentru că dizabilitatea nu este o binecuvântare de la Dumnezeu.
5. „O să își revină, nu?”
O altă întrebare fără sens ce ce nu trebuie niciodată adresată părinților care au copii cu nevoi speciale. Mai ales dacă este vorba de o dizabilitate pentru care nu există rezolvare și șanse de recuperare 100%.
Ce să spui părinților copiilor cu nevoi speciale?
Acum că am aflat ce nu trebuie spus unui părinte aflat într-o asemenea situație, să vedem și ce trebuie să spunem și ce l-ar ajuta să se simtă mai bine.
1. Vorbește cu copilul
Chiar dacă are nevoie speciale, copilul are nevoie să fie auzit, întrebat. O simplă discuție și un schimb de câteva replici contează foarte mult pentru stima de sine a micuțului. Și chiar dacă nu vorbește și nu poate răspunde, cu siguranță va oferi un zâmbet imens interlocutorului.
2. Ajută părintele cum poți
Fie că oprești mașina ca părintele împreună cu copilul lui să aibă timp să treacă pe stradă în propriul ritm, sau cari sacoșa de cumpărături a mamei care deja se confruntă cu o criză sau un tantrum al copilului, orice mic gest contează.
3. Vorbește cu părintele
Vorbește cu părintele în mod empatic. În loc să-l întrebi „ce a pățit, așa s-a născut?”, ai putea spune „hei copilul tău are un cărucior super drăguț” sau „ce bine îi stă cu acei ochelari”.
4. Fii amabil
Amabilitatea și empatia sunt foarte importante pentru părintele copilului cu probleme, așa că în loc să spui „mie mi se pare că nu are nimic” sau „nici nu credeam că are o dizabilitate” ai putea afirma lucruri de genul „te descurci minunat, ai un copil frumos”, sau „îmi cer scuze, nu mi-am dat seama că micuțul tău are o dizabilitate”.
5. Socializează
Nu în ultimul rând, poți socializa cu părintele copilului cu probleme, îl poți invita la o cafea, îl poți acompania în parc și îl poți asculta, oferindu-i puțin din timpul tău prețios.
Cu siguranță o propoziție poate face diferența între o zi bună și o zi mai puțin bună a unui părinte care deja este copleșit de emoții, gânduri, probleme.
Surse foto: facebook.com, lovewhatmatters.com, facebook.com
Surse articol: lovewhatmatters.com