Uneori, chiar și cu dragoste și cu cele mai bune intenții, poți răni sau poți deranja pe cineva cu un comentariu nepotrivit - mai ales când este vorba despre o decizie atât de importantă, cum e adopția unui copil.
Uite ce să nu îi spui viitorului părinte, potrivit pregnantchicken.com:
1. De ce?
Întrebarea „de ce?” poate da impresia că judeci și pui la îndoială decizia și acțiunea interlocutorului. În plus, poate că viitorul părinte nu e, încă, gata să împărtășească motivele care l-au adus în pragul acestei decizii. Uneori, oamenii adoptă pentru că își doresc să ofere o casă unui copil, iar altă dată, o fac pentru că nu pot face copii și poate realitatea acestui fapt e dureroasă.
2. Ai încercat tratamentele de fertilitate?
Cum spuneam, de multe ori, părinții au încercat deja toate metodele posibile de a concepe un copil și nu au reușit. Întrebarea nu e deloc necesară, pentru că nu este prima dată când au auzit-o, cu siguranță.
3. Renunți?
E nepotrivit să întrebi pe cineva dacă renunță, atunci când se pregătește să primească un copil în viața sa - un copil pe care îl va crește și pe care îl va iubi la fel de mult ca pe un copil biologic. Nu renunță la nimic, ba dimpotrivă!
4. Acum că urmează să adopți, cred că vei rămâne însărcinată
S-ar putea să fii surprins, însă multe persoane fac acest comentariu, pe premisa din Legile lui Murphy care spune că „atunci când cauți un lucru, nu-l găsești decât după ce ai cumpărat un altul”.
Nu face acest comentariu, pentru că nu o va ajuta pe mămică cu absolut nimic. Dimpotrivă, mesajul transmis este că un copil biologic este de preferat întotdeauna, în detrimentul unui copil adoptat și nu e deloc așa.
5. Îmi pare rău
Probabil nu mai e nevoie să îl explicăm pe acesta, nu-i așa? Spune-i „felicitări”, în nici un caz nu îți exprima regretul pentru ceva ce semnifică bucurie!
6. Bine că măcar ai apucat să faci un copil
Cum spuneam, un copil e un motiv de bucurie, indiferent dacă l-ai născut, sau dacă l-ai adoptat. Comentariul acesta nu-și are locul și nici rostul.
Nu e ușor să adopți un copil, e o procedură lungă și complicată, așa că oferă sprijin, încurajări și arată-i persoanei din fața ta că te bucuri pentru ea, nu că decizia sa a fost una greșită. Pentru că sunt șanse minime, dacă nu inexistente, ca acest lucru să fie adevărat.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: pregnantchicken.com