Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința comunicării verbale și nici nu prezintă întârzieri în privința dezvoltării cognitive. În schimb, intervin dificultăți ce țin de exprimarea emoțiilor și de implicarea în interacțiuni sociale. Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi câteva informații esențiale despre sindromul Asperger, astfel încât să înțelegi mai bine cum se manifestă acesta și ce se întâmplă cu copiii afectați de o astfel de tulburare de spectru autist. 

Este un copil normal

Una dintre situațiile cu care se pot confrunta un copil cu sindrom Asperger și familia lui este să audă, din partea celorlalți, replici precum: „Dar arăți atât de normal!” De fapt, o astfel de replică dovedește prezența unei prejudecăți des întâlnite și anume că un copil cu sindrom Asperger nu este un copil „normal”. Așa se explică de ce, în numeroase situații, copilul ajunge să fie tratat diferit și este exclus din start din diverse cercuri sociale și nu i se permite să se implice în anumite activități.

De fapt, trebuie să știi că un copil cu sindromul Asperger are într-adevăr dificultăți în exprimarea emoțiilor și în situațiile ce implică interacțiuni sociale însă, dacă are parte de ghidaj și de răbdare, reușește, treptat, să dobândească anumite abilități menite să-l ajute să se descurce. De pildă, are nevoie să i se ofere explicații cât mai clare și mai simple, adecvate vârstei sale, legate de comportamentele pe care să le adopte pentru a face față situațiilor cu care se poate întâlni în viața de zi cu zi.

mama care isi pastreaza calmul chiar daca baietelul ei  a imprastiat pe jos jucarii mici

În același timp, este recomandat să se lucreze cu el pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare nonverbală. Spre exemplu, când i se vorbește trebuie să i se amintească tot timpul să mențină contactul vizual cu interlocutorul, astfel încât să detecteze expresiile faciale ale acestuia și să primească indicii despre cum se simte acea persoană.

Suferă de o tulburare care nu se vindecă

La fel ca alte tulburări de spectru autist, nici sindromul Asperger nu se vindecă. În cele mai multe dintre cazuri, sindromul este diagnosticat în copilărie, în general între vârsta de 5 și 9 ani. Pentru un diagnosticat adecvat, trebuie consultați următorii specialiști:

  • Un medic pediatru;
  • Un psiholog și/sau un psihiatru;
  • Un medic neurolog.

Printre manifestările specifice sindromului Asperger se regăsesc:

  • Dificultăți în a face față situațiilor sociale;
  • Dificultăți în a iniția și a derula o conversație;
  • Dificultăți în descifrarea limbajului corpului;
  • Dificultăți în exprimarea emoțiilor;
  • Obiceiul de a repeta cuvinte, enunțuri, mișcări;
  • Rezistența la schimbările de rutină;
  • Obiceiul de a vorbi mult pe același subiect;
  • Dorința de a avea parte de rutine stabile: de exemplu, să se consume aceeași hrană.

Pentru ca un copil cu acest sindrom să ajungă să-și gestioneze manifestările amintite și pentru a-și pune în valoare anumite abilități pe care le au persoanele cu Asperger (cum ar fi atenția la detalii, recunoașterea tiparelor, capacitatea de concentrare, perseverența), are nevoie de terapii cum ar fi:

  • Terapie ocupațională: pentru a-l ajuta să dobândească abilități utile în adaptarea la situațiile din viața de zi cu zi;
  • Terapie de vorbire și de limbaj: indicată pentru a-l învăța pe copil să se obișnuiască să poarte o conversație, să utilizeze tonul potrivit, să se exprime cât mai clar etc;
  • Terapie fizică: pentru îmbunătățirea coordonării mișcărilor, pentru a-l ajuta să se concentreze mai ușor când este distras de zgomote, de diferite lucruri pe care le vede etc.

Nu își dorește să nu fie sociabil

Așa cum s-a precizat anterior, copiii cu sindrom Asperger nu dețin abilitățile care facilitează implicarea în relații sociale. În aceste condiții, nu este de mirare că tind să fie anxioși, iar situațiile care pentru ceilalți sunt firești, pentru ei sunt stresante, copleșitoare. Cu toate acestea, datorită terapiilor menționate și a sprijinului venit din partea familiei și a educatorilor, pot ajunge să învețe să facă față situațiilor sociale și să-și facă prieteni. 

fetita care isi ascunde fata in ursuletul ei de plus

Nu este lipsit de empatie

Psihologii atrag atenția asupra următorului fapt: un copil cu sindrom Asperger are dificultăți în privința exprimării empatiei cognitive, însă nu se întâmplă așa și în cazul celei emoționale. Aceasta din urmă se referă la capacitatea de a prelua emoțiile celuilalt, iar empatia cognitivă se referă la capacitatea de a înțelege cum se simte persoana din preajma ta. Practic, în caz de sindrom Asperger, un copil are nevoie de mult timp pentru a înțelege semnificația emoțională a unei situații. De exemplu, dacă aude o veste proastă, nu reușește să reacționeze imediat. Însă după ce își ia răgazul pentru a procesa lucrurile, reacționează intens și, din acest motiv, ajunge să fie copleșit și poate alege să se izoleze.

Nu este violent

De-a lungul timpului, persoanele cu sindrom Asperger au fost supuse adesea următoarei prejudecăți: că au tendința să fie violente. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Potrivit „Manualului de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale”, nu se poate vorbi despre o legătură între comportamentele violente și prezența sindromului Asperger. Eric Butter, profesor de pediatrie și de psihologie în cadrul „Universității Ohio” (SUA), precizează faptul că persoanele cu tulburări de spectru autist, inclusiv cu sindrom Asperger, pot avea tendința de a adopta comportamente agresive, însă acestea nu sunt planificate și intenționate. 

Chiar dacă un copil cu sindrom Asperger are momente în care tinde spre comportamente agresive precum împinsul sau crizele de furie, aceste comportamente nu au scopul de a face rău, ci sunt pur și simplu reacții la o anumită situație. 

fetita care isi deranjeaza mama ocupata la birou, care vorbeste la telefon

Nu uita că un copil ce este diagnosticat cu acest sindrom are șansa să devină tot mai independent și să aibă parte de succes în viață dacă urmează terapiile cele mai adecvate nevoilor sale. Printre acestea se regăsește și terapia ABA, utilizată pe scară largă în tulburările de spectru autist. 

6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

Surse foto: istockphoto.com, Image by DC Studio on Freepik

Surse articol: angelsense.com, autismspeaks.org, cmhnetwork.com, disabled-world.com, my.clevelandclinic.org, webmd.com

Articolul urmator
Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13
Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O femeie cu sindromul Down a adus pe lume un copil cu aceeași boală și a decis să-și crească singură fiul
    O femeie cu sindromul Down a adus pe lume un copil cu aceeași boală și a decis să-și crească singură fiul

    Să îți asumi statutul de mamă singură nu este la îndemână, iar lucrurile devin mai complicate când este vorba despre o persoană cu dizabilități. Cu toate...

    Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt
    Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt

    O tânără în vârstă de 27 de ani își arată iubirea necondiționată oricui îi iese în cale, datorită unui sindrom rar de care suferă.

    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe

    Copiii au nevoie să fie responsabili de la cele mai fragede vârste. În funcție de vârstă, părinții pot da micuților sarcini menite să le aducă o mulțumire de sine...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază
    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază

    Te simți epuizat, extenuat? Viața de părinte este grea și nimeni nu te va condamna pentru că afirmi asta! Învață să te bucuri de lucruri mărunte și anii dificili în...

    Și-a pierdut dorința de a trăi după ce fiul lui a murit. Fetița lui cu sindromul Down l-a salvat
    Și-a pierdut dorința de a trăi după ce fiul lui a murit. Fetița lui cu sindromul Down l-a salvat

    Pierderea unui copil reprezintă cea mai dură experiență prin care poate trece un părinte. Te simți pierdut, ai impresia că nimic nu mai are sens și nu îți mai dorești să...

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    © 2025 Qbebe