În adolescență, fetițele au tendința să se subaprecieze sau să exacerbeze unele mici defecte sau nemulțumiri pe care le au față de propriul corp. Știe cel mai bine acest lucru o mamă a cărei fetițe în vârstă de 15 ani, Marie, care practică mai multe sporturi, se vaită continuu de aspectul său fizic.
Mama, în vârstă de 44 de ani, a preferat să își păstreze anonimatul, dar a profitat de posibilitatea de a afla răspunsul la întrebarea care o interesa pe un forum de pe internet.
„Fiica mea se tot plânge de greutatea ei. Mă întreabă dacă pot dacă o las să țină o dietă foarte săracă în calorii. I-am spus că nu cred că este la vârsta la care trebuie să țină o dietă și nu ar fi chiar indicat pentru sănătatea ei. În plus, mie mi se pare frumoasă așa cum este. De atunci, fiica mea nu contenește cu tot felul de comentarii de genul „vrei să fiu grasă exact ca tine”, scrie femeia în mediul online.
Această explică faptul că tânăra este supărată pe mama ei pentru că nu o lasă să țină o dietă fără carbohidrați, cu foarte puține calorii, iar soțul este de partea fiicei. Părinții și-au dus fiica și la medic și a asigurat-o că are o greutate normală pentru vârsta ei.
„Așa începe orice tulburare alimentară!”
Părinții nu au stat cu mâinile în sân ce au scris gândurile pentru mama aflat în dificultate.
„Am și eu o fiică care a dezvoltat anorexie, a petrecut o lună în spital și două luni într-o facilitate de reabilitare. Așa începe orice tulburare alimentară. Când de la vârste fragede copiii încearcă să mănânce mai sănătos sau să slăbească”, a scris o mamă în comentarii.
„Nu orice dietă se transformă într-o tulburare alimentară, dar de regulă aceste boli încep cu o dietă, iar fixația pentru un anumit număr de calorii este cu siguranță un semn de întrebare mare pe care trebuie să ți-l pui ca mamă”, a comentat un internaut.
„Ar trebui să te informezi mai bine și să porți o discuție foarte serioasă cu fiica ta despre starea ei de sănătate”, a concluzionat altcineva.
Din păcate, adolescenții sunt vulnerabil la presiunile societății de a arăta într-un anumit fel și se simt nesiguri și tot mai conștienți de defectele corpului lor. Cele mai recente studii făcute în acest sens arată că peste jumătate din tinerii care trăiesc în Australia, spre exemplu, cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani sunt nemulțumiți de felul în care arată corpul lor.
Aceste nemulțumiri pot duce la comportamente dăunătoare cum ar fi dieta ca o modalitate de a îmbunătăți stima de sine. Este foarte important ca părinții și tinerii înșiși să înțeleagă că dieta nu este răspunsul la nemulțumirea legată de corp, ci poate fi dăunătoare sănătății fizice și mentale.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: kidspot.com