Autismul și tulburările din spectrul autist sunt foarte greu de gestionat de către părinții copiilor care sunt nevoiți să meargă la diferite programări la medic, să încerce să îi integreze în societate și în colectivitate. Vizita la dentist cu un copil cu autism necesită pregătire, multă răbdare și părinții trebuie să se aștepte la diferite reacții din partea micuților, inclusv anxietate, teamă, plâns incontrolabil.
O mamă mărturisește clipele și mai bune și mai puțin bune prin care a trecut atunci când și-a dus fiul pe nume Andrew care suferă de autism pentru prima dată la medicul dentist.
Din prima clipă în care a intrat în cabinet, Andrew a fost cuprins de o panică și o anxietate generală și a trebuit să aștepte timp de 20 de minute pentru a-și reveni. Ulterior, mama a intrat din nou în cabinet cu fiul ei care a încercat să pună mâna pe instrumentele medicului. Atunci când specialistul l-a oprit și au fost chemați doi asistenți pentru a-l imobiliza astfel încât să îi poată face controlul de rutină, băiețelul a început să plângă incontrolabil. Reacția mamei sale a fost să îl ia imediat din cabinet și să plece.
Ulterior a găsit un alt medic stomatolog mult mai blând și mai permisiv. Dentistul i-a permis fiului ei să atingă orice își dorea din cabinet, să-și aleagă stickere, să se învârtă în scaun, iar băiatul se simțea foarte bine atunci când intra în cabinetul medicului.
Probleme generale pe care copiii cu autism le înfruntă în cabinetele dentare
Autismul nu cauzează probleme dentare, iar doctor Molly Friedman, medic stomatolog pediatru explică acest lucru foarte clar: „copiii nu fac carii din cauza autismului, ci din cauza igienei orale precare!”.
Pentru că fiecare copil cu autism este diferit și are reacții surprinzătoare în unele momente și situații stresante, vizitele în cabinetul medicului dentist pot fi înspăimântătoare și copleșitoare. Astfel, copiii pot fi nevoiți să facă față unor provocări la care nu s-ar fi așteptat vreodată, făcând cunoștință cu un mediu complet nefamiliar, aflându-se în imposibilitatea de a-și exprima și comunica sentimentele și sunt foarte sensibili la anumite sunete, texturi, lumini și gusturi. În plus, copiii cu autism pot simți că medicul dentist le invadează spațiul personal.
Doctor Robert Carmichael, medic stomatolog evidențiază alte probleme care pot apărea la vizitele copiilor cu autism în cabinetele specializate. Aceste probleme includ experiențele medicale negative anterioare la dentist, tulburările cognitive care afectează capacitatea copilului de a înțelege cum trebuie să își perieze dinții și cum să folosească ața dentară. De asemenea, unii copii cu autism pot avea dificultăți de coordonare motrică grosieră și fină și alții pot avea diete bazate mai mult pe carbohidrați, alimente și băuturi dulci, care pot duce la apariția cariilor.
De ce țipă și plâng copiii cu autism și ce ar trebui să faci
Cum se adaptează medicul dentist la nevoile speciale ale copiilor cu autism?
Medicul dentist trebuie să se adapteze la nevoile speciale ale copiilor care suferă de tulburări de spiritul autist, folosind scenarii sociale, pictograme, diferite povestioare, jocuri de rol pentru a diminua teama copilului de necunoscut. De asemenea, un rol foarte important îl au părinții pentru reușita acestor consulturi stomatologice.
Cele mai bune rezultate ale unei vizite la medicul stomatolog sunt înregistrate atunci când părinții copilului cu autism ajută medicul să gestioneze mai bine relația cu micuțul. Părintele copilului cu autism știe ce aromă de pastă de dinți preferă, dacă este sensibil la lumină sau nu și care sunt emisiunile preferate pe iPad, televizor sau ecrane video care l-ar putea liniști.
De asemenea, pentru copiii cu autism, medicii stomatologi pot opta pentru căști care anulează zgomotul, jucării care îi stimulează, pentru un masaj relaxant înainte de examinarea medicului stomatolog, dar și pentru laude și recompense folosite cu generozitate. În general, programarile în cazul copiilor care suferă de tulburări din spectrul autist trebuie să fie scurte, cu multe pauze. Se recomandă vizitele la stomatolog mai dese, iar în cazul în care medicul stomatolog trebuie să rezolve cele mai stringente probleme dentare, există opțiunea anesteziei generale.
Realitatea virtuală joacă un rol foarte important în cabinetul medicului stomatolog îndeosebi pentru copiii cu autism. Pentru a reduce stresul înainte de programare și pentru a le îmbunătății experiența la medicul stomatolog, medicii le permit micuților să se uite la videoclipuri sau diferite desene pe tabletă.
Specialiștii trag un semnal de alarmă: sărbătorile pot fi foarte stresante pentru copiii cu autism
Ce pot face părinții și îngrijitorii copiilor cu autism pentru ca vizita la stomatolog să fie plăcută?
Părinții pot citi copiilor povești despre copii care merg la medicul stomatolog, pot viziona împreună videoclipuri cu tematică specifică și pot discuta despre vizitele la stomatolog cu copilul imediat după programare sau la câteva zile după. De asemenea, părinții pot limita aportul de sucuri, apă carbogazoasă, lapte cu ciocolată, dulciuri, alimente care fac rău dinților.
Adulții își ajuta copiii să își perieze dinții mai des învățându-i să folosească și ața dentară și cumpărându-le o apă de gură adecvată vârstei. În plus, este important ca părintele să aleagă împreună cu copilul pasta de dinți cu aroma preferată, periuța de dinți cu senzația de vibrare care este în general pe placul multor copii și să îl învețe să aibă grijă de igiena dentară în colaborare cu medicul stomatolog. Specialiștii sunt optimiști cu privire la viitor pe măsură ce conștientizarea autismului crește.
Există un interes tot mai mare pentru medicii stomatologi să lucreze cu copiii cu tulburări din spectrul autist care au, de cele mai multe ori, o atitudine pozitivă față de sănătatea orala. În colaborare cu părinții și îngrijitorii, medicii stomatologi pot oferi cea mai bună experiență de viață copiilor care apelează la serviciile de igienă dentară.
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, pixabay.com unsplash.com
Surse articol: todaysparent.com