Copiii cu TSA (tulburare din spectrul autist) se simt inconfortabil în locuri noi, care îi scot din rutină, iar vizita la medic poate fi o experiență înfricoșătoare pentru ei.
Există unele cabinete medicale specializate care știu cum să lucreze cu copiii atipici, sau care sunt special concepute pentru nevoile lor senzoriale specifice.
De asemenea, părinții pot face mai multe lucruri înainte, după, dar și în timpul vizitei, pentru a ușura situația copilului.
Înainte de vizita medicală
Sara Connolly, medic pediatru recomandă ca părintele sau tutorele să folosească fotografii, pe care să le pună pe un panou și care să arate toți pașii necesari - plecarea de acasă, drumul, sala de așteptare, vizita propriu-zisă, apoi plecarea și continuarea cu o altă activitate (eventual una preferată a copilului, pe care să o perceapă ca pe o recompensă).
În aceeași notă, Kristin Sohl, un alt medic pediatru, sfătuiește părintele să sune înainte la medic (dacă este unul nou), pentru a se asigura că nu există anumiți stimuli care îl pot deranja pe copil, spre exemplu, lumini prea puternice.
În timpul vizitei
Un lucru util pe care părintele îl poate face este să-i dea copilului o jucărie sau un obiect preferat pe care să-l aibă cu el la doctor; unul care îi oferă confort și îl relaxează.
De asemenea, este important ca medicul și părintele să comunice deschis și transparent, pentru a fi pregătiți pentru eventualele incidente (de exemplu, copilul se sperie și vrea să fugă, sau devine agresiv).
La fel de important este și ca medicul să vorbească cât mai simplu și explicit cu copilul. Ideal ar fi ca înainte de orice procedură, cei doi trebuie să formeze o legătură, care să-i ofere copilului încredere.
După vizită
Cum spuneam și mai sus, oferă-i copilului o recompensă. Laudă-l, prepară-i mâncarea preferată, sau du-l într-un loc în care îi place să meargă…orice îl bucură și îl face să înțeleagă că e recompensat. Asta îl va face să asocieze vizita la medic cu ceva plăcut, ceea ce e minunat, nu-i așa?
E important de reținut că fiecare copil e diferit. Unii vor reacționa mai puternic decât alții. Nu uita să-l pregătești cel puțin cu câteva zile înainte și să te asiguri că ești lângă el, atent la nevoile sale; dar și că îl lauzi la final.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.bundoo.com/articles/visiting-the-pediatrician-with-your-autistic-child/ https://www.autismspeaks.org/expert-opinion/autism-and-doctor-visit-communication-tips-success