Suzeta este un accesoriu necesar atât copiilor, pentru a se liniști, cât și mămicilor pentru a evita tantumurile și pentru a putea face față mai ușor situațiilor dificile. Numai că din punct de vedere al medicilor pedodonți, specialiștilor pediatri, suptul degetului sau folosirea suzetei nu este chiar un aspect pozitiv al igienei orale și dezvoltării maxilarului copiilor.
Aceasta este, la momentul actual, o preocupare comună a mai multor părinți. Vârsta la care copiii trebuie să renunțe la suzetă variază în funcție de mai mulți factori, dar în general se recomandă eliminarea acesteia până la vârsta de 12 luni.
„În calitate de medic dentist pediatru și mamă văd mulți copii care intră în cabinetul meu cu o suzetă sau își sug degetul mare. Proprului meu fiu i-a plăcut suzeta. Suptul degetului mare este perfect normal pentru bebeluși, mulți o fac din pântec.
Dar dacă acest obicei persistă peste vârsta de trei ani, poate duce la probleme ortodontice funcționale. Atunci apare distanțarea excesivă a dinților din față, mușcătura incorectă și o înălțare a vălului palatin. Iată ce recomandări am eu pentru pacienții care doresc să-și ajute copiii să renunțe la suzetă sau să nu mai sugă degetul mare”, declara Fatina Shtivelman, medic dentist pediatru.
Aduceți clinica stomatologică la voi acasă
Este foarte bine ca în propriul cămin copilul să beneficieze de educație cu privire la cele mai bune obiceiuri de igienă orală, să evite obiceiurile care îi dăunează sănătății dinților și formei maxilarului.
Efectele folosirii suzetei și suptului degetului mare depind de durată, frecvență, dacă obiceiul este pasiv sau activ. Cu alte cuvinte, trebuie să existe o educație dentară prezentă în viața fiecărui copil încă de la cele mai fragede vârste.
Folosirea activă a suzetei și prelungită precum și sugerea degetului mare pot duce la una sau mai multe din următoarele probleme
Alinierea defectuoasă a dinților. Obiceiul de a suge degetul mare sau de a folosi suzeta va împinge dinții inferiori înapoi și dinții superiori în față, ceea ce creează un spațiu mare între dinții de sus și dinții de jos. Acest lucru poate determina traume la nivelul dinților din față atunci când au loc incidente sau accidente pentru copil.
Un palat îngust. Dacă limba este împinsă în jos, în loc să stea în poziția corectă, din cauza acestui obicei se poate ajunge la îngustarea maxilarului superior, ceea ce poate afecta dezvoltarea corectă a palatului. Plafonul cavității orale sau palatul cuprinde două părți, partea anterioară determinată de palatul dur și posterioară, determinată de palatul moale, astfel încât problemele pot fi observate cu ochiul liber.
Probleme de vorbire. Folosirea suzetei o perioadă îndelungată sau suptul degetului poate determina apariția problemelor de vorbire și de articulare a cuvintelor.
Șapte trucuri pentru a scăpa ușor și cu blândețe de suzetă și suptul degetului
1. Minimizarea frecvenței obiceiului
Reducerea utilizării suzetei ajută enorm în procesul de eliminare blândă a acestui obiect. Dacă micuțul/a folosește suzeta sau își suge degetul mare în timp ce se culcă, părinții ar trebui să elimine aceste obiceiuri, care în timp vor dispărea complet.
2. Găsirea înlocuitorului potrivit
Înlocuirea suzetei sau a degetului mare cu un alt obiect cum ar fi un animal de pluș, o jucărie moale, o pătură, o jucărie de mestecat sau o jucărie care poate reproduce această senzație liniștitoare, este ideală. Îmbrățișarea copilului, citirea poveștilor înainte de culcare și somn poat oferi un sentiment reconfortant micuților care caută să se ghemuiască și se simtă în siguranță.
3. Afirmațiile pozitive
Această metodă funcționează chiar foarte bine pentru părinții care au tendința să spună mereu „nu”. Laudele și încurajările, împreună cu recompensele mici, graduale, adecvate vârstei, ajută copilul să elimine în cele din urmă acest obicei.
4. Distragerea atenției
O altă abordare pentru eliminarea suzetei sau obiceiului de a suge degetul este antrenarea copilului în cântece, folosirea unor jucării sau a unor jocuri care ajută la redirecționarea atenției de acest obicei.
Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
5. Crearea unei rutine
Consecvența și rutina sunt foarte importante pentru copii, de aceea crearea și respectarea uneia care nu implică acest obicei poate ajuta enorm părintele.
6. Munca în echipă
Părintele trebuie să încurajeze comunicarea deschisă și să-și implice micuțul în acest proces, folosind cărți, imagini din povești cu personaje fără suzete. De asemenea, părinții pot organiza o petrecere de adio a suzetei ajutându-și copilul să și-o împacheteze frumos sub forma unui cadou dăruit unui alt copil mic care are nevoie de ea.
7. Consultarea unui medic pediatru dentist
Consultarea unui pedodont poate oferi mai multe soluții părinților, aparate personalizate de e eliminare a acestor obiceiuri și sfaturi, acolo unde sunt necesare.
Mamele se simt adesea vinovate pentru că elimină aceste obiceiuri, dar trebuie să se concentreze pe beneficiile pe termen lung pentru sănătatea dentară și dezvoltarea vorbirii copilului. Cu alte cuvinte, părinții trebuie să caute sprijin în comunitatea din care fac parte, fie că este vorba de alte mame cu preocupări similare sau de medicul pedodont.
Cu multă răbdare, consecvență și sărbătorirea fiecărui mic câștig în acest sens, cu accent pe propria bunăstare emoțională și fizică pe măsură ce și părintele trece prin acest episod, copilul va renunța cu siguranță la aceste obiceiuri nocive.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: mother.ly