Numeroase studii arată că pedeapsa - în special, atunci când vorbim despre țipat sau chiar lovit, are efecte negative asupra comportamentului, a emoțiilor și a educației copilului. Deși această practică pare la îndemână (copilul va asculta de frică), este cea mai proastă soluție, pe termen lung.
De-a lungul timpului, s-a stabilit că cei care cresc cu un părinte dur, dezvoltă numeroase probleme ale sănătății mentale, printre care anxietate, depresie, stimă de sine scăzută și performanță academică scăzută.
Așa cum am menționat, copilul poate dezvolta și probleme comportamentale în urma unui tratament abuziv din partea părintelui. Acesta poate deveni extrem de timid, retras, sau, la polul opus, hiperactiv, opoziționist, nu urmează instrucțiuni etc.
Ce poți să faci pentru a gestiona mai bine problemele copilului
Pentru că o astfel de dinamică nu face bine nici copilului, nici părintelui, iată cum poți să gestionezi problematicile emoționale și comportamentale ale copilului; fără a folosi pedeapsa, ci un stil de parenting mai blând.
Explică-i ce a greșit
Avem nevoie să greșim ca să învățăm, iar acest lucru este valabil atât la copii, cât și la adulți. Faptul că țipi la el atunci când nu te ascultă, sau când nu face ceva bine, nu îl învață absolut nimic, decât că trebuie să îi fie frică de tine.
În schimb, atunci când îi explici de ce trebuie să facă ceva anume, precum și cum îl va ajuta asta, informația se fixează așa cum trebuie în mintea lui.
Oferă-i ajutor specializat
Există șansa ca cel mic să se confrunte cu dificultăți socio-emoționale, pe care nu le poate depăși singur. În acest caz, e bine să lucreze cu un psiholog, care îl poate ajuta să depășească obstacolele cu care se confruntă. De asemenea, specialistul poate lucra și cu părinții, pentru a îi învăța cum să gestioneze mai bine anumite situații.
Sperăm că ți-a fost util articolul și că vei pune sfaturile primite în aplicare!
Surse foto: istockphoto
Surse articol: goodmenproject.com