Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea

Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru anumite femei, cea mai importantă realizare este să devină mame. În anumite cazuri, aceste mame se simt cu adevărat împlinite abia după ce au mai mulți copii. Din păcate, viața te poate pune într-o situație la care nu te-ai fi gândit niciodată și care te împiedică să îți lărgești familia așa cum ți-ai dori. Printr-o asemenea experiență a trecut și o mamă de peste hotare, care a aflat că nu-și poate împlini un asemenea vis din cauza infertilității secundare. În ciuda durerii profunde pe care a simțit-o, a reușit să meargă mai departe și să fie din ce în ce mai împăcată cu ea însăși. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce a ajutat-o din acest punct de vedere. 

A visat dintotdeauna să devină mamă

Stând de vorbă cu „Love What Matters”, o mamă din SUA a precizat că și-a dorit mereu să devină părinte. De aceea, odată ce și-a întemeiat o familie, a sperat să aibă doi sau chiar trei copii. La câteva luni de la căsătorie, a aflat că este însărcinată și a devenit mamă de băiat:

„Dintotdeauna m-am imaginat ca mamă de doi copii. Am crescut alături de fratele meu mai mare, iar soțul meu, Devin, a fost cel mai mic dintre cei trei frați. Când ne-am căsătorit, am hotărât să avem doi, poate chiar trei copii.

Am încercat să devenim părinți imediat ce ne-am căsătorit- aveam amândoi în jurul vârstei de 30 de ani- prin urmare, nu aveam niciun motiv să mai așteptăm. Am avut norocul să aflăm că vom deveni părinți după cinci luni de la căsătorie și am fost extrem de încântați. Fiul nostru, Alexander, era perfect.

parinti fericiti la plimbare alaturi de baietelul lor

După un an, viața noastră a început să fie tot mai echilibrată, așa că ne-am gândit să avem al doilea copil. Eram optimiști și entuziasmați în legătură cu deschiderea unui nou capitol din viața noastră”

A aflat că nu își poate lărgi iar familia din pricina infertilității secundare

Deși își dorea mult să mai aibă copii, cuplul a descoperit că avea de luptat cu infertilitatea secundară: incapacitatea unui cuplu, care are deja un copil, de a mai concepe altul. A urmat o perioadă grea, marcată de vizite la specialiști în fertilitate, de pierderi de sarcină și de mai multe runde de fertilizare in vitro. Pentru sursa citată, mama a povestit că:

„Înainte să ajungem să ne dăm seama, trecuseră deja șase luni, iar eu nu eram încă însărcinată. Am trecut și prin pierderea unei sarcini. Chiar dacă o pierdere de sarcină este extrem de dureroasă, m-am încurajat spunându-mi că era un fenomen des întâlnit. Mi-am luat inima în dinți și mi-am zis că voi rămâne iar însărcinată curând- au trecut însă alte nouă luni fără să se întâmple nimic. 

Trecuseră în jur de 18 luni și nu reușisem să rămân însărcinată. După ce trecusem prin această perioadă, știam că următorul pas pe care îl aveam de făcut era să ne adresăm unui specialist în probleme de fertilitate. În urma efectuării mai multor teste, am aflat că era vorba despre infertilitate secundară inexplicabilă. Cu alte cuvinte, nu se putea da o explicație legată de faptul că nu mai reușeam să avem copii. 

Am trecut prin două runde de inseminare intrauterină, o procedură nu foarte costisitoare și nici prea invazivă. Niciuna dintre încercări nu a dat rezultatele așteptate; nu am putut să rămân însărcinată. Nu voi uita niciodată seara în care am aflat că și cea de-a doua încercare eșuase, emoțiile pe care le-am trăit atunci.

cuplu in timpul unei consultatii la medic

Atât eu, cât și soțul meu, am trecut foarte greu prin acest eșec. De fapt, rezultatul era acesta: doi ani de încercări și două tratamente eșuate. Lucrurile nu stăteau prea bine, iar speranța de a avea o familie compusă din patru membri scădea pe zi ce trece.

Am hotărât ca, vreme de șase luni, să luăm o „pauză” de la tot ce însemna tratamente pentru infertilitate. Ulterior, am căzut de acord și eram pregătiți emoțional pentru o nouă încercare, de data aceasta pentru fertilizare in vitro. Din păcate, nici această procedură nu a dat rezultate. Au rezultat puțini embrioni, iar singurii care ar fi putut fi utilizați erau afectați de anomalii genetice, așa că medicii ne-au sfătuit să renunțăm. Dacă nu procedam așa, riscam o pierdere de sarcină sau nașterea unui copil cu boli genetice”.

A explicat cum a reușit să meargă mai departe

După doi ani de suferință, mama a hotărât să se împace cu situația în care se afla. Ea a insistat asupra ideii că a putut să depășească momentele dificile și să-și regăsească liniștea datorită unor afirmații pe care le utilizează permanent. Iată despre ce este vorba:

„Nu contează ce mi s-a întâmplat, ci cum reușesc să gestionez lucrurile”

„Aș fi putut să îmi petrec restul vieții gândindu-mă neîncetat la cum ar fi fost viața mea de mamă cu doi copii sau puteam să fiu recunoscătoare pentru faptul că am un copil”.

„Aș putea să vin cu o schimbare binevenită”

„Mi-am dat seama că uram pur și simplu stigmatul ce ținea de infertilitate și de pierderile de sarcină, așa că am hotărât să împărtășesc și cu ceilalți lucrurile prin care treceam. Procedând așa, cuplurile devin mai deschise în a aborda astfel de subiecte sensibile și nu se mai simt atât de singure. 

De exemplu, în perioada în care am trecut prin procedurile de fertilizare in vitro, am deschis un blog în care dezvăluiam prin ceea ce treceam. Sper că atât acest blog, cât și acest articol, să ajute cuplurile să nu se mai simtă atât de singure în lupta cu problemele de fertilitate”.

„Să ai un singur copil este ceva extraordinar”

„Există numeroase motive pentru care este excelent să fii mama unui singur copil, printre care beneficiile ce țin de mai mult timp liber și de posibilitatea de a aloca mai mulți bani pentru copil”.

„Pot să fiu împăcată cu mine însămi”

„Încă mă frământă adesea ideea că suntem părinți cu un singur copil. Nu este tocmai ceea ce mi-am imaginat, dar mă gândesc la faptul că totul se întâmplă cu un motiv și că, probabil, există alte planuri pentru familia mea. Vom continua să ne bucurăm de fiul nostru, dar și unul de celălalt. Vom fi împăcați cu faptul că avem un singur copil”.

femeie care isi saruta partenerul in timp ce acesta il tine in brate pe copilul lor

„Ești tânără și sănătoasă, nu o să ai probleme să rămâi gravidă. Greșit”. Ce a învățat o femeie din lupta ei cu infertilitatea

A vorbit despre avantajele de a nu avea o familie numeroasă

Pentru a putea trăi în liniște în ciuda infertilității secundare, și-a propus să se gândească mereu și la avantajele pe care le oferă o familie care nu este foarte numeroasă. Iată cum și-a încheiat mama confesiunea pentru sursa menționată:

„Beneficiile de a avea o familie restrânsă

1. Cariera poate rămâne o prioritate

Atât eu, cât și soțul meu, avem cariere solicitante, dar care ne pasionează. Faptul că avem un singur copil ne permite nu numai să ne bucurăm de faptul că suntem părinți, ci și să continuăm să progresăm în viața profesională.

2. Programul este mai ușor de gestionat

Trebuie să ne îngrijim, de exemplu, numai de orarul de la școală al unui singur copil, numai de lecțiile sale de înot, numai de antrenamentele sale de fotbal etc.

3. Este mai simplu să călătorim

Adorăm călătoriile și nu am fost nevoiți să renunțăm la această pasiune de când suntem părinți pentru că este relativ simplu să călătorești cu un singur copil.

4. Avem răgazul necesar pentru a ne dedica timp căsniciei, vieții sociale și hobby-urilor

Ieșim des seara în oraș, ne întâlnim adesea cu prietenii noștri. Soțul meu adoră să meargă la pescuit cu amicii lui. Eu pot să-mi aloc oricând o zi pe care să o petrec relaxându-mă la spa.

5. Costurile care țin de educația copilului sunt mai simplu de gestionat

Să ai copii și să pui deoparte bani și pentru facultate este un demers costisitor. Faptul că avem un singur copil ne permite să îi alocăm lui toate resursele și astfel să ne asigurăm că va avea parte de cea mai bună educație”. 

 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by user15285612 on Freepik

Surse articol: Articolul reprezintă traducerea și adaptarea materialului trimis de Heather Sanderson (din Tampa, Florida) pentru „Love What Matters

Articolul urmator
Specialiștii confirmă: tot mai multe femei aleg să devină mame după 45 de ani
Specialiștii confirmă: tot mai multe femei aleg să devină mame după 45 de ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Jurnalul unei mame în Kiev: Nu-mi mai întreb familia „Ce faci?”, ci „Mai trăiești?”
    Jurnalul unei mame în Kiev: Nu-mi mai întreb familia „Ce faci?”, ci „Mai trăiești?”

    Încă de săptămâna trecută, de când a început invazia rusă în Ucraina, locuitorii din orașul Kiev trec prin momente deosebit de grele. Se luptă pentru...

    Anca Dinicu mai are puțin și naște! Cum se vede actrița ca viitoare mămică și ce emoții nu-i dau pace pe final de sarcină
    Anca Dinicu mai are puțin și naște! Cum se vede actrița ca viitoare mămică și ce emoții nu-i dau pace pe final de sarcină

    O viitoare mămică nerăbdătoare, care a trecut cu bine prin sarcină, Anca Dinicu mai are puțin și își va strânge în brațe puiul! Ce emoții o încearcă acum,...

    A pierdut lupta cu cancerul la doar 33 de ani. „Acum se odihnește în sfârșit în liniște totală”
    A pierdut lupta cu cancerul la doar 33 de ani. „Acum se odihnește în sfârșit în liniște totală”

    La doar câteva luni după ce a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiu patru, o mamă a doi copii s-a stins din viață la doar 33 de ani. Deși a luptat până...

    Jurnalistul rus care a câștigat premiul Nobel pentru Pace în 2021 l-a vândut pentru a ajuta copiii ucrainieni
    Jurnalistul rus care a câștigat premiul Nobel pentru Pace în 2021 l-a vândut pentru a ajuta copiii ucrainieni

    Jurnalistul rus Dmitri Muratov și-a vândut Premiul Nobel pentru Pace, câștigat anul trecut, pentru a-i ajuta pe copiii ucraineni care au fost nevoiți să-și părăsească...

    Efectele parentingului dur: trăiești în permanență într-o bulă a negativității
    Efectele parentingului dur: trăiești în permanență într-o bulă a negativității

    Așa cum știți, printre stilurile de parenting se numără și cel dur, sau sever. În acest caz, părintele folosește pedeapsa ca mijloc de educație, însă așa cum s-a...

    Zodiile al căror critic interior nu le lasă să trăiască în pace și armonie
    Zodiile al căror critic interior nu le lasă să trăiască în pace și armonie

    Simțul autocritic aduce atât aspecte pozitive, dar mai ales negative în viața oricărei persoane. Uneori autocritica te poate impulsiona să devii cea mai bună versiune a ta,...

    Cum arată debaraua unei mame milionare? Surorile Kardashian răspund la întrebare
    Cum arată debaraua unei mame milionare? Surorile Kardashian răspund la întrebare

    Cauți idei despre cum să îți organizezi eficient debaraua, în așa fel încât să fie mereu ordine și să găsești foarte ușor produsele de care ai nevoie? Ei...

    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

    Știm cu toții că adolescenții pot avea anumite comportamente dificile, sau mai greu de înțeles pentru unii părinți. Câteodată se creează o lacună înte părinte...

    © 2025 Qbebe