În adolescență, copilul experimentează anumite schimbări la nivel fizic și mental. Tot acum, începe să-și extindă orizonturile mai departe de casă. Este normal, deci, să ai impresia uneori că nu mai știi cine este copilul tău. Nu te îngrijora, chiar dacă se schimbă destul de mult în această perioadă, rămân tot copiii tăi.
Dacă observi că ai dificultăți în a te înțelege cu fiica ta adolescentă, ți-am pregătit un ghid ușor de urmat care să te ajute să navighezi prin noile aspecte ale relației voastre.
Nu o lua personal
Fetele adolescente încep să-și construiască propria identitate în afara familiei. Asta înseamnă că își vor dezvolta numeroase păreri, care de mult ori s-ar putea să se „ciocnească” cu ale tale. Așa că dacă fiica ta își dă ochii peste cap, sau are vreun comentariu răutăcios la adresa ta, amintește-ți că e doar o etapă normală din viața ei și nu are neapărat legătură cu tine. Încearcă să rămâi calmă pe cât posibil.
Stabilește limite clare
E foarte posibil ca fiica ta să nu respecte anumite reguli impuse de tine, sau cel puțin să aibă dorința asta. Este important, deci, să stabilești care vor fi consecințele în cazul încălcării acestei reguli. Altfel, lucrurile s-ar putea transforma într-un haos foarte rapid.
Comunică
Da, comunicarea este importantă în întreținerea oricărei relații. Ascultă ceea ce are de spus și încearcă să adopți o atitudine empatică și să încerci să privești lucrurile din perspectiva ei. Este o soluție mult mai bună decât să o ignori sau să o pedepsești fără să încerci să asculți înainte ce are de zis.
Permite-i să-și asume anumite riscuri
Știm că vrei tot ce e mai bun pentru copilul tău, inclusiv ca acesta să fie în siguranță. Asta nu înseamnă totuși că nu poți să îl lași să-și asume anumite riscuri din când în când. Adolescenții au nevoie de aceste riscuri (sau aventuri) ca să-și formeze, în continuare, individualitatea.
Lasă-ți fiica să exploreze, fie că este vorba despre dorința de a călători sau de a descoperi lucruri și pasiuni noi. Până la urmă aceasta este vârsta cea mai potrivită ca să facă asta.
Arată-i că o iubești
Poate părea ceva banal, însă câteodată adolescenții au impresia că părinții nu-i mai iubesc la fel de mult ca atunci când erau mici, tocmai pentru că au mai des conflicte cu aceștia sau au impresia că îi dezamăgesc. Amintește-i fiicei tale din când în când că o iubești în continuare la fel de mult.
Cere ajutor, când e cazul
Dificultățile pe care părinții le au cu unii adolescenți s-ar putea să se extindă și dincolo de problemele de comunicare. Dacă observi că relația cu fiica ta începe să sufere și pare că lucrurile nu își găsesc o rezolvare, este bine să știi că poți apela la ajutorul din partea celorlalți.
Fie că apelezi la ajutorul unui terapeut care să lucreze cu toată familia, sau la un grup de suport format din alți părinți cu problematici similare, cu siguranțăp ajută să capeți o perspectivă din exterior.
Sperăm că ți-a fost util acest articol. Împarte-l și cu ceilalți dacă crezi că poate ajuta și alte persoane.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.newportacademy.com/resources/restoring-families/dealing-with-difficult-teenage-daughters/