Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

Andreea Guica - Redactor

Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

De ce este important să îl convingi pe copil să se spele pe mâini

În general, copiii nu țin cont de igiena mâinilor decât dacă li se reamintește. Pentru ei, să se spele pe mâini când vin de afară sau înainte să mănânce, este doar un task pe care trebuie să îl facă pentru că așa zice mama sau tata. Dar ce faci când cel mic refuză să se spele pe mâini, pentru simplul motiv că nu are chef?

copil care se spala pe maini

În primul rând, este important ca cel mic să înțeleagă că spălarea corectă a mâinilor este un lucru important, care îl va ajuta, nu doar o obligație pe care trebuie să o îndeplinească pentru că așa spune adultul. Altfel, există posibilitatea ca acesta să refuze.

Este bine să îl ajutăm pe copilul nostru să exerseze spălatul pe mâini cât mai des, acesta devenind apoi o rutină. Astfel, nu va mai fi nevoie să îi spunem de fiecare dată când trebuie să se spele pe mâini.

Nu în ultimul rând, spălarea corectă a mâinilor îi poate feri pe copii de riscul de a lua anumite boli. Vorbim despre acestea în cele ce urmează.

Citește și Cum se poate transforma spălatul pe mâini într-o joacă?

Boli care pot apărea din cauza mâinilor murdare

Bacteriile pătrund în organism prin nas, gură și ochi. Dacă nu ne spălăm pe mâini atunci când pregătim ceva de mâncare, de exemplu, bacteriile vor ajunge în mâncare unde, mai departe, se pot înmulți și ne pot îmbolnăvi. Spălarea corectă a mâinilor este cel mai simplu pas pe care trebuie să îl facem pentru a ne proteja de bacterii și de bolile asociate acestora.

Iată ce boli pot contacta copiii dacă nu se spală pe mâini atunci când trebuie:

1. Diareea

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, promovarea educației de igienă, inclusiv a spălatului pe mâini, reduce cazurile de diaree în rândul copiilor cu până la 45%.

2. Infecții la nivelul pielii

Stafilococul, una dintre pricipalele cauze ale infecțiilor în SUA, este o bacterie care se găsește la nivelul pielii. Aceasta poate pătrunde cu ușurință pe răni deschise, iar de acolo poate ajunge în țesuturi, oase și mai apoi organe. Spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte să ne bandajăm anumite răni sau zgârieturi, ne poate ajuta să nu ne infectăm cu această bacterie.

3. Infecții ale ochiului

Dacă ducem mâna murdară la ochi, riscăm să contactăm diferite infecții cauzate de bacterii, iar unele dintre ele pot duce chiar la orbire.

4. Septicemia

Este o boală care apare atunci când sistemul nostru imunitar se confruntă cu o infecție cauzată de anumite bacterii care intră în sânge și care ne afectează tot organismul. Una dintre cele mai simple forme prin care ne putem proteja atât pe noi, cât și pe copiii noștri de această boală este spălarea corectă a mâinilor.

5. Covid-19

Nu puteam să nu îl menționăm, deja știm cu toții că printre cele mai importante reguli de prevenție împotriva virusului Sars Cov 2 este spălarea regulată și corectă a mâinilor, în special dacă punem des mâna pe față.

6. Alte infecții respiratorii

Cele mai comune infecții respiratorii sunt răceala sau gripa. La fel ca și în cazul virusului Sars Cov 2, spălarea corectă a mâinilor ne poate proteja sănătatea. 

Pași pentru ca cel mic să se spele corect pe mâini

Este important să-i învățăm pe cei mici ca este bine să se spele pe mâini, însă și mai important, să se spele corect. Ți-am pregătit o listă ușor de urmărit cu toți pașii necesari pentru o igienă completă și corectă a mâinilor.

mama il ajuta pe copil sa se spele pe maini

Pasul 1
Udă mâinile cu apă și aplică săpun.

Pasul 2
Freacă mâinile bine cu săpun – pe palme, între degete și sub unghii.

Pasul 3
Spală mâinile timp de cel puțin 20 de secunde.

Pasul 4
Clătește bine mâinile sub jetul de apă.

Pasul 5
Folosește un prosop curat sau un prosop de hârtie pentru a usca mâinile și încearcă să nu atingi apoi alte suprafețe din baie, mai ales dacă este o baie publică.

Când este cel mai important ca cel mic să se spele pe mâini:

  • înainte să mănânce;
  • înainte să își pună mâna la ochi, nas sau gură;
  • înainte să pună mâna pe o zgârietură sau o tăietură;
  • după ce s-a dus la toaletă;
  • după ce a venit de afară;
  • după ce s-a jucat cu un animal;
  • dacă a interacționat cu o altă persoană care este răcită.

Nu în ultimul rând, nu uita că cei mici imită comportamentul adultului. Așa că te invităm să fii un exemplu pentru copilul tău și să te speli, la rândul tău, pe mâini ori de câte ori e nevoie.

 

Surse foto: www.istockphoto.com, www.pexels.com 

Surse articol: www.webmd.com
www.stanfordchildrens.org
www.todaysparent.com
www.healthhub.sg

Articolul urmator
Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
    Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

    Eructația este un obicei foarte important în alăptare și se referă la eliminarea aerului pe care bebelușul îl înghite, atunci când mănâncă. Dacă sari...

    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia
    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia

    De ce ar trebui să reciclez? Este o întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze orice persoană care dorește să fie un cetățean responsabil, cu respect față de mediu și de...

    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire
    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

    Venirea unui copil pe lume aduce după sine o mulțime de schimbări, atât în dinamica familiei, cât și în viața personală a fiecărui părinte. Este de așteptat...

    După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet
    După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet

    Știți că tăticii au o relație specială cu fiicele lor, nu-i așa? Acest tată s-a schimbat complet după ce a aflat că al patrulea său copil este fetiță.

    71.152 - numărul copiilor din România cu părinți plecați în străinătate
    71.152 - numărul copiilor din România cu părinți plecați în străinătate

    Statisticile privind numărul copiilor care cresc în țară fără a avea unul sau ambii părinți alături sunt îngrijorătoare. Peste 11.000 de copii au ambii părinți...

    Vești bune pentru părinți! Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2024
    Vești bune pentru părinți! Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie 2024

    Prima zi a anului 2024 vine cu majorarea alocațiilor primite de copii. Deși nu se cunoaște cu exactitate suma care urmează să fie adăugată în bugetele familiilor, creșterea...

    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?
    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?

    Un nou studiu publicat de JAMA (Journal of the American Medical Association) arată că un sfert din populația părinților din SUA au mințit în legătură cu metodele de testare și...

    Dragi părinți, fiți sinceri, vă plictisesc jocurile copiilor?
    Dragi părinți, fiți sinceri, vă plictisesc jocurile copiilor?

    Inima ta de părinte nu te lasă să nu te joci cu copilul tău atunci când acesta îți cere. Dar îți place cu adevărat să te joci cu el sau o faci doar de dragul lui? E...

    © 2024 Qbebe