Nenumarate studii au demonstrat pana acum ca spalatul pe maini cat mai des previne problemele de sanatate si are o actiune profilactica eficienta. Una dintre cele mai recente cercetari cu aceasta concluzie este studiul care a avut loc la "German Intitute for Quality and Efficiency in Health Care". Specialistii de aici spun ca spalatul frecvent pe maini este mai eficient decat administrarea de vitamina C sau alti antioxidanti naturali care apara organismul.
Copiii trebuie sa invete sa se spele pe maini nu doar des, ci si corect, pentru ca doar asa efectele vor fi cele asteptate. Specialistii spun ca timpul optim alocat unei spalari pe maini este de cel putin 20 de secunde, aceasta perioada fiind necesara pentru indepartarea microbilor. De asemenea, un spalat pe maini corect presupune ca fiecare deget sa fie spalat in parte, acordand atentie nu doar palmelor, ci si incheieturilor mainilor si unghiilor, sub care pot ramane bacterii. Studiile arata insa faptul ca cei mici tind sa scurteze timpul alocat la doar cinci secunde, mai ales atunci cand nu sunt supravegheati, tocmai de aceea am adunat cateva idei utile care sa va ajute sa-i invatati pe copii importanta spalatului pe maini si cei mici sa nu vada in aceasta activitate o obligatie obositoare.
Un sapun antibacterian doar al copiilor, impreuna cu un prosop colorat si un scaunel bine ancorat pe podea pentru cei care nu sunt destul de maricei pentru a ajunge singuri la chiuveta se vor dovedi nu doar utile, ci si atragatoare pentru copii. Odata ce copiii vor avea un sapun doar al lor, de exemplu, puteti sa ii intrebati cand cred ei ca se va consuma, iar cei mici vor face tot ce le sta in putere pentru a-l folosi cat mai repede, adica se vor spala pe maini cat mai des si vor dedica mai mult timp acestui lucru.
Pentru a va asigura ca cei mici petrec cel putin 20 de secunde spalandu-se pe manute, puteti inventa un cantecel sau puteti canta impreuna cu ei melodia lor favorita. Astfel, ei se vor obisnui cu timpul petrecut in fata chiuvetei si nu va mai fi nevoie de acest lucru, dar pana atunci, pentru a nu risca sa se plictiseasca, puteti sa cantati alaturi de ei.
Versuri precum: "ne udam, sapunin, clabucim si clatim" ii pot ajuta pe cei mici sa descopere care sunt exact pasii pe care trebuie sa ii faca atunci cand se spala pe maini si sa nu uite niciodata sa foloseasca sapunul, intrucat doar apa nu va avea acelasi efect asupra microbilor.
Nu in ultimul rand, "demonstratia este mama invataturii": un experiment haios le poate explica celor mici cat de important este sapunul. Sfatul nostru este sa incercati sa presarati sclipici pe manutele copiilor si apoi sa ii rugati sa se spele doar cu apa pentru cateva secunde, maximum cinci. Atunci cand se vor intoarce cu manutele inca pline de sclipici, rugati-i sa se spele cu sapun, dedicand timp intregului proces. La final, le puteti povesti ca microbii sunt ca si sclipiciul din experiment, ei raman pe manute daca cei mici nu folosesc sapun si nu dedica timpul necesar spalatului pe maini.
Pentru a asigura protectia impotriva bacteriilor, folositi sapunurile antibacteriene solide sau lichide Igienol . Sunt bogate in substante emoliente, asigura curatarea eficienta si in acelasi timp delicata a mainilor. Atunci cand sunteti in parc, pe strada sau la un loc de joaca unde nu exista surse de apa, incercati gelul antibacterian Igienol. Este practic de folosit, fiind nevoie de doar cateva picaturi de gel pentru a fi eficient si tine departe bacteriile.