Beneficii pe care le are pomelo
Pomelo este fructul arborelui Citrus maxima/Citrus grandis, întâlnit mai ales în China și în sud-estul Asiei: în Thailanda, Malaezia sau în Insulele Fiji din Oceanul Pacific. În ultimele decenii se cultivă și în alte zone cu un climat cald și umed, ca de exemplu în Australia, în regiunea Mării Caraibilor sau în sudul SUA. Poate atinge o înălțime de până la 15 m, frunzele sale sunt lucioase, verde închis, iar florile sunt albe, au cinci petale și un parfum agreabil. În medicina ayurvedică, decoctul din frunze, flori sau fruct se folosește pentru ameliorarea tusei, a febrei și a indigestiilor.
Principalele caracteristici ale fructului pomelo sunt:
- Este cel mai mare dintre citrice, având un diametru de 10-25 cm și o greutate de 1-2 kg, iar forma sa este similară unei lacrimi;
- Coaja este mai groasă decât aceea a grapefruit-ului;
- Culoarea pulpei de grapefruit și de pomelo diferă: la grapefruit poate fi galbenă, portocalie, roz-portocalie sau roșiatică, în timp ce la pomelo este mai ales verde sau galben deschis, dar uneori poate fi și rozalie (la pomelo roz);
- Pomelo nu este la fel de zemos precum un grapefruit, dar este mai dulce.
Ca să îți dai seama dacă dieta cu pomelo ți se potrivește, află care sunt beneficiile extraordinare pe care acest fruct le are.
Contribuie la întărirea sistemului imunitar
Un pomelo care cântărește aproximativ 610 g îți furnizează o cantitate de vitamina C mai mare cu peste 400% față de necesarul zilnic. Aceasta susține funcționarea normală a sistemului imunitar, întrucât stimulează activitatea globulelor albe (leucocite) și combate radicalii liberi, compuși nocivi organismului, care favorizează leziunile celulare. De aceea, pomelo susține lupta cu diverse infecții bacteriene sau virale.
Alt nutrient din fruct cu efecte pozitive asupra imunității este și vitamina A, utilă în producerea și funcționarea globulelor albe.
Este sursă de antioxidanți
Antioxidanții previn și diminuează acțiunea distructivă a radicalor liberi care, dacă se acumulează în cantități mari în organism, cresc riscul de apariție a unor boli cronice (precum cele cardiovasculare) și accelerează procesele de îmbătrânire.
Alături de vitamina C, un antioxidant puternic, o dietă cu pomelo oferă naringenin, naringin și licopen, acesta din urmă fiind prezent și în roșii.
Are efecte antiinflamatorii
Printre factorii ce declanșează inflamațiile se numără traumatismele, o alimentație dezechilibrată sau stresul. Dacă inflamațiile nu sunt ținute sub control, provoacă numeroase probleme de sănătate, ca de exemplu tulburări digestive, congestii, acnee etc.
Pomelo deține proprietăți antiinflamatorii mulțumită antioxidanților, iar din acest motiv trebuie să fie parte dintr-o alimentație echilibrată.
Asigură o inimă mai sănătoasă
Una dintre modalitățile de a-ți păstra inima sănătoasă este să ții sub control nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Acestea sunt grăsimi prezente în sânge, ce asigură energia de care corpul are nevoie. Îți poți atinge acest scop dacă urmezi și o dietă cu pomelo. Studiile au ajuns la concluzia că fructul favorizează scăderea trigliceridelor și a colesterolului „rău” (LDL). Spre exemplu, potrivit unui studiu de laborator, extractul concentrat de pomelo împiedică acumularea lor excesivă în organism prin următorul mecanism: reduce din capacitatea de absorbție a colesterolului din alimente.
De asemenea, contribuie la sănătatea inimii prin prezența potasiului, mineral cu impact pozitiv asupra tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a colesterolului. Un pomelo de 610 g asigură cam 28% din necesarul zilnic.
Suplimentează cantitatea de fibre din dietă
Fibrele sunt asociate cu îmbunătățirea digestiei, a densității osoase, cu menținerea greutății corporale pe termen lung, cu un nivel normal al colesterolului și cu un risc mai redus de a dezvolta boli cronice precum diabetul sau maladiile cardiace.
Pomelo crește aportul de fibre, dat fiind faptul că într-un fruct întreg se regăsesc aprox. 6 g, aproximativ 1/4 din necesarul zilnic de 20-35 g.
Ajută la slăbit
Dacă vrei să scapi de kilogramele nedorite, o dietă cu pomelo este o alegere inspirată din următoarele motive:
- Pectina (fibră regăsită și în mere) prelungește sațietatea pe termen lung, ajutându-te să stai departe de alimente care îngrașă;
- Fibrele și proteinele te ajută să te simți sătulă mai mult timp;
- Fructul nu este sursă de grăsimi și nu are multe calorii.
Este potrivit și pentru persoanele cu diabet
Cei care suferă de această boală pot consuma fără probleme pomelo deoarece:
- Are un indice glicemic redus: valoarea acestuia este 22, de aceea nu conduce la creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge. Indicele glicemic reprezintă capacitatea unui aliment de a crește glicemia după ce sunt consumate 100 g glucide din el;
- Cuprul și zincul au proprietăți antioxidante: atenuează impactul radicalilor liberi și contribuie la scăderea riscului de agravare a bolii;
- Antioxidanții, în special naringeninul și licopenul, îmbunătățesc activitatea mușchiului cardiac și stimulează circulația sanguină;
- Ține sub control nivelul colesterolului;
- Fibrele sunt binevenite în reglarea glicemiei, îmbunătățesc metabolismul și asigură menținerea greutății în limite normale.
Scade riscul de anemie
Pomelo este util și pentru că previne anemia feriprivă, care apare din cauza deficitului de fier. Având grijă să-l consumi alături de alimente care conțin acest mineral (de exemplu carne roșie), aportul mare de vitamina C îmbunătățește absorbția fierului. De el depinde și dezvoltarea normală a globulelor roșii, ce transportă oxigen și nutrienți în celulele corpului.
Previne crampele musculare
Consumul redus de fluide, deshidratarea și un aport insuficient de electroliți (sodiu, potasiu și magneziu) sunt principalele cauze ale crampelor musculare. Adoptând o dietă cu pomelo poți sta departe de aceste manifestări neplăcute, întrucât fructul furnizează potasiu din belșug.
Îngrijește gingiile
Cantitatea ridicată de vitamina C pe care o pune la dispoziție pomelo este esențială pentru producerea colagenului, proteină care întărește celulele și țesuturile. Consumându-l regulat, starea gingiilor se îmbunătățește și scade pericolul de infecții, responsabile de slăbirea și de pierderea dinților. Dacă vrei, îl poți folosi ca remediu natural în caz de sângerări gingivale.
Îmbunătățește starea pielii
Optând pentru o dietă cu pomelo îți mărești șansele de a te bucura de o piele mai tânără și mai sănătoasă. Iată care sunt compușii benefici din acest punct de vedere:
- Vitamina C stimulează producerea colagenului, responsabil de fermitate și elasticitate;
- Vitamina A previne formarea liniilor fine și a ridurilor;
- Vitamina B1 reduce din aspectul neplăcut al ridurilor și este utilă pentru pielea iritată, uscată sau predispusă la acnee;
- Vitamina B2 ajută la îmbunătățirea tonusului și echilibrează uleiurile specifice pielii: este folositoare în special pentru pielea uscată sau afectată de acnee;
- Antioxidanții previn formarea petelor pigmentare și iritațiile;
- Spermidina, o substanță regăsită și în sperma umană, încetinește procesul de îmbătrânire a celulelor.
Stimulează creșterea părului
Vitaminele și antioxidanții din pomelo sunt de ajutor și pentru un păr frumos și sănătos, acționând în următoarele moduri:
- Alungă radicalii liberi care slăbesc firul de păr și stopează procesul de cădere;
- Întăresc foliculii;
- Îndepărtează substanțele iritante ce favorizează mâncărimile de la nivelul scalpului și predispun la mătreață.
Pentru o podoabă capilară robustă și strălucitoare poți recurge, de exemplu, la sucul de pomelo sau îți poți pregăti un preparat precum este cel din videoclipul de mai jos:
Cum ții dieta cu pomelo
La fel ca pentru orice altă dietă, și pentru cea cu pomelo trebuie să ții seama de următoarele sfaturi:
- Renunță la alimentele bogate în calorii;
- Nu consuma alcool;
- Mănâncă multe legume;
- Include în dietă și cereale integrale;
- Consumă carne slabă și pește;
- Asigură-te că bei zilnic cel puțin 1,5 l apă;
- Pe lângă apă, bea ceai verde sau negru.
Dieta de 7 zile cu pomelo
Cu ajutorul dietei de șapte zile cu pomelo poți slăbi până la 5-7 kg. Contează și să consumi cel puțin 2 l de lichide pe zi și să ai un meniu de acest tip:
- Mic dejun: o jumătate de pomelo;
- Gustarea de dinainte de prânz: 50 g brânză feta nesărată și 300 ml ceai verde;
- Prânz: carne de pui fiartă și legume, de exemplu, morcovi, dovlecel, mazăre, ardei gras;
- Gustarea de după-amiază: 1 ou fiert tare și o jumătate de pomelo;
- Cina: broccoli fiert cu ulei de măsline și cu zeamă de lămâie, o jumătate de pomelo și 1 măr verde.
Altă variantă a dietei, pe care o poți urma până la 12 zile, constă în:
- Mic dejun: o jumătate de pomelo, 1-2 felii de pâine integrală, 2 ouă fierte tari;
- Prânz: carne slabă fiartă, o salată verde cu ridichi și castraveți, o jumătate de pomelo sau o cană de suc din acest fruct;
- Cină: pește sau carne fiartă cu legume (în afară de cartofi, mazăre sau porumb) plus o jumătate de pomelo/o cană de suc.
Dieta de 3 zile cu pomelo
Durata acestei diete nu ar trebui să depășească 3 zile, pentru a nu risca să te confrunți cu hiperaciditate gastrică.
Meniul pentru o zi arată astfel:
- Mic dejun: o jumătate de pomelo, 50 g brânză slabă, 40 ml cafea fără zahăr;
- Prânz: 150 g pește fiert, 1 porție de legume fierte (200 g), 250 ml ceai verde;
- Gustarea de după-amiază: o jumătate de pomelo, 1 ou fiert tare;
- Cină: 1 ou fiert tare, salată preparată cu o jumătate de pomelo și cu un măr verde, 100 g broccoli fiert.
O dietă cu pomelo nu este recomandată pentru tine, dacă ești în oricare dintre următoarele situații:
- Ai alergie la citrice: manifestările specifice acestui tip de alergie sunt erupții cutanate, mâncărimi, tulburări digestive, ca de exemplu greață, vărsături, diaree sau balonare;
- Ești însărcinată;
- Ai un sistem imunitar slăbit;
- Te confrunți cu anumite afecțiuni digestive: ulcerul, pancreatita, gastrita cronică;
- Dacă ai boli renale sau hepatice, nu recurge la această dietă, întrucât pomelo are cantități ridicate de potasiu și de vitamina C.
Câte calorii are un pomelo
Pentru a-ți da seama de ce aport caloric ai parte, consumând pomelo, trebuie să te raportezi la cantitatea de fruct, astfel:
- 100 g pomelo curățat pune la dispoziție 38-40 calorii;
- 1 pomelo întreg (610 g) oferă 231 calorii.
Când și cum se mănâncă pomelo
Ca să-ți pui în mișcare metabolismul și să-ți potolești setea, începe ziua cu 3 feliuțe de pomelo proaspăt. Grație potasiului, care te ține departe de crampele musculare ce îți pot tulbura somnul, include-l și în meniul tău de seară.
Te poți bucura de acest fruct consumându-l ca atare sau sub următoarele forme:
- Într-un suc;
- Într-un smoothie;
- Într-o salată de fructe, de legume sau cu fructe de mare;
- Alături de alimente servite la micul dejun, cum ar fi cereale pe bază de ovăz sau vafe;
- Într-o înghețată;
- Într-o granita ;
- Într-un sos;
- Într-un cocktail;
- În diverse deserturi: de exemplu, supă cu lapte de cocos/ cremă de cocos, chec, tartă etc.;
- Marmeladă.
De asemenea, îl poți servi uscat sau confiat. Dacă scopul tău este să slăbești cu dieta cu pomelo, cel mai bine este să eviți fructul confiat, întrucât este sursă de zahăr și de calorii suplimentare.
Să cureți un pomelo nu este la fel de simplu precum în cazul altor citrice, dar dacă urmezi pașii de mai jos, sigur te vei descurca:
- Cu un cuțit bine ascuțit îndepărtează „capacul” de la unul dintre capetele fructului: cuțitul trebuie să pătrundă în grosimea cojii;
- Începând din partea din care îndepărtezi „capacul”, taie 8-10 fâșii pe verticală;
- Trage fâșiile de sus în jos, până când îndepărtezi complet coaja, introducând degetele sub membrana albă;
- Identifică partea fructului în care se află o „gropiță”;
- Fixează degetele în „gropiță” și trage coaja în jos, ca să rupi pomelo pe jumătate;
- Îndepărtează membrana albă de pe fiecare felie a fructului.
Introdus în alimentația de zi cu zi, pomelo îți hrănește organismul cu vitamine și minerale prețioase, te ajută să te menții tânără și să scapi mai ușor de kilogramele în plus. Cu toate acestea, înainte să începi o dietă cu pomelo, nu scăpa din vedere următorul detaliu: pentru că anumiți compuși din fruct interacționează cu diferite medicamente, trebuie să discuți cu un medic. Una dintre cele mai cunoscute interacțiuni este dintre compusul furanocumarină și statine, medicamente prescrise pentru scăderea valorilor colesterolului.
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com
Surse articol: easyayurveda.com, avantaje.ro, farmer-online.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, netmeds.com, nnc.gov.ph, organicfacts.net, plantandsecrets.altervista.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sfatulmedicului.ro, stylecraze.com, tastycraze.com, viatacudiabet.ro, webmd.com, wikihow.com