Cele mai bune 10 diete de slăbit pe termen lung

Cele mai bune 10 diete de slăbit pe termen lung

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În ultimii ani, pe fondul unei preocupări tot mai mari pentru a avea un corp sănătos, armonios și o greutate corporală optimă, au fost lansate și numeroase diete. Fie că este vorba despre cele bazate pe un anumit aliment, fie că este vorba despre cele disociate sau despre cele care îmbină diverse principii ce țin de nutriție, acestea te pot pune adesea în fața unei alegeri dificile: „Oare ce dietă ar fi mai potrivită pentru mine?” Opțiunile sunt nenumărate, dar pentru a lua o hotărâre cât mai bună ar trebui să ții cont de faptul că nu va conta cel mai mult să pierzi din kilogramele nedorite, ci să poți să-ți păstrezi sănătatea, să nu te privezi de nutrienții necesari și să-ți menții greutatea pentru cât mai mult timp. De asemenea, nu trebuie să neglijezi nici următorul fapt: să ții cont de problemele de sănătate pe care le ai înainte să te apuci să urmezi o anumită dietă. În articolul de mai jos vei găsi câteva exemple de diete ce îți pot fi utile dacă obiectivul tău este să-ți păstrezi greutatea ideală pentru o perioadă îndelungată, învățând totodată cum să-ți ajustezi complet alimentația, cum să te familiarizezi mai mult cu un stil de viață din ce în ce mai sănătos.

Diete de slăbit eficiente

Pentru a putea să te orientezi către cele mai bune diete de slăbit pe termen lung, ar trebui să ai permanent în vedere și următoarele aspecte:

Dietele pot promite rezultate spectaculoase, dar lucrurile nu stau întotdeauna așa

Întotdeauna, înainte să îți alegi ce dietă ar trebui să urmezi, ar trebui să te gândești că rezultatele obținute de pe urma ei diferă mult de la persoană la persoană, existând posibilitatea să pierzi câte kilograme ți-ai dorit, dar și să nu pierzi decât jumătate din ele sau chiar mai puțin, în ciuda străduințelor. 

De asemenea, succesul pe care îl aștepți de la o dietă depinde și de rezultatele pe care vrei să le vezi: preferi să slăbești mult, în timp scurt sau mai degrabă treptat, câte puțin? În cazul a numeroase diete, se poate spune că există rezultate foarte bune pe termen scurt, dar nu se întâmplă la fel și pe termen lung. 

Multe diete se bazează pe înfometare

Cu cât restricțiile de calorii dintr-o dietă sunt mai mari, cu atât sunt mai multe șanse să se ajungă la înfometare. Vei putea să dai jos un anumit număr de kilograme dar, odată ce beneficiezi de puține calorii, corpul tău va intra în ceea ce se numește „modul conservare”, metabolismul devine mai lent, iar tu nu mai poți arde suficiente calorii. Din acest motiv, procesul de slăbire poate fi sabotat la un moment dat. În plus, odată cu privarea de calorii, nu vei mai avea nici suficientă energie pentru a te implica în activitățile fizice utile și ele pentru a slăbi mai eficient, te vei simți mai obosită, iar în timp va crește predispoziția spre a te îngrășa la loc. De aceea, nu se poate vorbi despre o slăbire sănătoasă. 

femeie-care-tine-in-mana-un-castron-in-care-se-afla-un-centimetru-de-masurat

Există posibilitatea ca dieta recomandată de un nutriționist să nu fie cea mai bună pentru tine

Deși este firesc să crezi că, dacă îți dorești să fii pusă în fața celor mai bune diete de slăbit pe termen lung și să afli care ar fi cea mai bună dietă de slăbit pentru tine, vizita la un nutriționist este esențială, în realitate lucrurile nu stau întotdeauna așa. De pildă, nutriționistul poate să nu fie la curent cu cele mai recente cercetări sau studii din domeniu, se poate ghida în funcție de anumite cunoștințe vechi, acumulate de-a lungul timpului sau nu se străduiește foarte mult să-ți creeze un plan personalizat pentru a slăbi. Poate îi va fi mai la îndemână să adapteze puțin planuri pe care le-a realizat deja sau să nu le adapteze deloc. În cazul în care se întâmplă așa, cel mai probabil dieta pe care ți-o va recomanda nu va avea pentru tine rezultatele pe care le aștepți. În aceste condiții, te vei simți descurajată, nu vei mai fi motivată să o urmezi în continuare, mai ales dacă te gândești că există diete de slăbit rapid, care promit că se poate scăpa de 1 kg pe zi.

Dacă dieta prescrisă de nutriționist nu este cea mai adecvată pentru tine, nici nu va putea să-ți aducă schimbări pe termen lung, să îți permită să scapi nu doar de kilogramele în plus, ci și să te menții în formă fără stres, acordându-ți mai multă flexibilitate în ceea ce privește alegerile alimentare, în condițiile în care organismul tău s-a adaptat deja schimbărilor generate de o alimentație mai sănătoasă. 

Printre dietele utilizate adesea în ultimul deceniu, fără a avea o recomandare de la nutriționist, au fost incluse, de exemplu:

Dieta Ketogenică

Termenul „ketogenic” este folosit pentru o dietă săracă în carbohidrați. Majoritatea caloriilor vor fi preluate din alimente cu proteine și grăsimi, principiul pe baza căruia funcționează dieta Ketogenică fiind acesta: dacă într-o zi se vor consuma mai puțin de 50, organismul va rămâne fără „combustibilul” (glucoza) care poate fi folosit rapid. Adaptarea corpului la această schimbare va dura cam 3-4 zile. După aceea, vor fi descompuse proteinele și grăsimile pentru obținerea energiei, ceea ce va ajuta la slăbit. Fenomenul se numește ketoză. 

În prezent există peste 5000 de studii care aduc în prim-plan beneficiile acestei diete asupra sănătății, susținându-se faptul că o îmbinare dintre dieta Ketogenică și un aport de calorii adaptat nevoilor tale va ajuta la eliminarea grăsimii corporale, a kilogramelor de prisos. Dieta Ketogenică te-ar putea ajuta, mai mult decât alte diete, să scapi de mai multe kilograme în 3-6 luni, în condițiile în care este nevoie de mai multe calorii pentru a converti grăsimea în energie decât de a converti carbohidrații în energie. 

Printre alimentele pe care le poți consuma în cadrul unei diete Ketogenice se numără: anumite legume (broccoli, conopidă, castraveți, spanac, măsline, sparanghel, salată verde, roșii, zucchini etc.), fructe de mare, pește, anumite tipuri de brânză (cheddar, Camembert, Brie, Feta, Halloumi, mozzarella, brânză de capră etc.), avocado, carne, ouă, iaurt grecesc, ulei de măsline, nuci și semințe, fructe de pădure, ceai și cafea neîndulcite etc.

Dezavantajele acestui tip de dietă sunt: 

  • Nu presupune reguli care să țină de principii nutriționale sănătoase, care ar trebui aplicate astfel încât să nu se ajungă la efecte nedorite precum diminuarea nivelului de energie, oboseală, dureri de cap, constipație, greață etc.
  • Nivelul de calorii, dar și cel de macronutrienți, ar trebui să fie calculat individual (întrucât, în caz contrar, există posibilitatea să nu slăbești- vei rata nivelul adecvat de cetoză și vei primi multe calorii, deși nu ai consumat multe grăsimi)

Înainte să te apuci să urmezi o dietă Ketogenică, discută și cu un medic, mai ales dacă suferi de diabet de tip 1.

Dieta Flexibilă& Calculată

A câștigat tot mai mult teren întrucât merge pe acest principiu: nu se poate vorbi de „alimente rele”, având libertatea să mănânci orice aliment, atât timp cât acesta este adecvat nevoilor tale de macronutrienți (proteine, grăsimi, carbohidrați). Practic, nu se poate vorbi de un anumit plan ce trebuie urmat cu strictețe, putând să-ți incluzi în dietă alimentele preferate.

Pentru ca Dieta Flexibilă& Calculată să poată fi urmată, vei urma pașii de mai jos:

  • Vei realiza o împărțire pe macronutrienți pentru a-ți fixa proteinele, grăsimile și carbohidrații de care vei avea parte într-o zi
  • Îți vei estima necesarul caloric cu ajutorul unui calculator de calorii
  • Vei reduce un număr fix sau un procent de calorii ca să apară nevoia de a le obține din resursele corpului
  • Vei găsi alimentele cele mai bune, în funcție de macronutrienții conținuți
  • Îți vei face o idee legată de ceea ce și cât ar trebui să mănânci într-o zi ca să ajungi cât mai aproape de țintele pe care le-ai stabilit (poți să apelezi la o aplicație care îți permite să calculezi valorile nutriționale luând în calcul greutatea sau volumul alimentelor) 
  • Vei introduce în aplicația respectivă ceea ce intenționezi să mănânci
  • Poți să verifici mereu dacă te-ai apropiat de țintele fixate și ai libertatea să optezi pentru ceea ce ai vrea să mănânci în acest scop

femeie-care-isi-calculeaza-si-isi-face-planuri-de-alimentatie-cu-ajutorul-unor-grafice-si-tabele

Un avantaj al acestei diete, care ar putea intra în rândul celor mai bune diete de slăbit pe termen lung dacă te familiarizezi cu etapele menționate și se va transforma într-un stil de viață pentru tine, este că îți îngăduie să-ți personalizezi meniul, să mănânci și ceea ce îți place. În schimb, dezavantajele se leagă de posibilitatea de a interveni erori în măsurători, de a fi nevoită să monitorizezi, să calculezi permanent și ignorarea importanței prezenței micronutrienților (vitamine și minerale). 

Întotdeauna te vei consulta cu medicul tău înainte să urmezi o dietă

Înainte să te apuci să urmezi o dietă pentru a slăbi, stai de vorbă cu medicul, care poate să realizeze o trecere în revistă a afecțiunilor de care suferi și poate să aducă schimbări într-un tratament pe care îl urmezi pentru ca acesta să nu interfereze cu procesul de slăbire. În același timp, ar trebui să discuți cu el despre cum este mai sigur să te implici în activități fizice, în special dacă ai anumite afecțiuni care îți dau dureri și îți creează de obicei disconfort în rutina zilnică.

Orientează-te spre o dietă sigură, eficientă

Nu este ușor să reziști tentației de a nu te implica în programe de slăbit ce promit pierderea unui număr mare de kilograme pe o perioadă scurtă, dar sfatul medicilor este să optezi mai degrabă spre un program de slăbit echilibrat, ce se urmează fără dificultate și te asigură că îți vei păstra greutatea dorită pe termen lung. De pildă, sunt indicate cu precădere dietele ce implică pierderea a aproximativ 0,2-0,9 kg pe săptămână. Cu toate acestea, în anumite situații, pierderea rapidă în greutate poate fi sigură dacă se realizează în anumite condiții, cum ar fi dacă este un regim cu număr mic de calorii, dar desfășurat sub supraveghere medicală sau dacă este o fază de început a unui plan de a slăbi sănătos în timp.

Când încerci să-ți găsești dieta care să ți se potrivească, ține minte că, pentru o eficiență mare pe termen lung, datorită dietei respective trebui să înveți să faci schimbări în alimentație, în comportament și în modul în care te raportezi la activitatea fizică.

Alte diete care au devenit tot mai populare în ultimii ani, fiind în trend și în prezent, sunt:

Dieta Rina

Nu se bazează pe numărul de calorii, ci mai degrabă pe tipul alimentelor consumate. Conceptul său de bază este: este mai ușor să se digere un anumit tip de alimente, fără a le amesteca și cu altele. De pildă, se susține că nu este indicat să se combine alimente precum pâine, paste sau cartofi (care se digeră într-un mediu alcalin) cu pește, ouă sau carne (ce se digeră într-un mediu acid). De aceea, va exista un ciclu de 90 de zile, în care se vor relua câte 4 zile de dietă. În cele 4 zile, fiecare zi arată astfel:

  • Ziua 1- Ziua proteinelor
  • Ziua 2- Ziua alimentelor ce conțin amidon
  • Ziua 3- Ziua carbohidraților
  • Ziua 4- Ziua vitaminelor (se mănâncă fructe și legume)

După 7 cicluri de câte 4 zile, în ziua a 29-a corpul se va purifica datorită consumului de apă.

Regulile ce ar trebui respectate dacă se va opta pentru dieta Rina sunt:

  • Nu se va sări peste mese, care vor include doar alimentele permise într-o anumită zi
  • Nu există limite în privința cantității de alimente și a caloriilor
  • Se va respecta succesiunea zilelor incluse în ciclurile de câte 4 zile
  • Hidratarea și activitatea fizică nu se vor neglija

Dieta Dukan

Se distinge prin prezența a patru faze:

  • Faza de atac- Este cunoscută și sub denumirea de faza Proteinelor Pure. Sunt permise diferite tipuri de proteine, cu condiția să fie naturale. Durata „fazei de atac” depinde de vârsta pe care o ai, de numărul de kilograme de care vrei să scapi și de numărul de diete pe care le-ai avut în trecut. Avantajul acestei faze este că o schimbare bruscă a modului de alimentație te va ajuta să slăbești și să îți dorești să urmezi în continuare dieta. În această etapă,  vei începe gradual să faci exerciții fizice și nu vei neglija mersul pe jos
  • Faza de croazieră- Constă într-o îmbinare între proteine și legume. Pentru eficiență, vei lua în calcul această alternanță: 1 zi de proteine și legume urmată de 1 zi de proteine pure și așa mai departe. La fel ca în etapa anterioară, nu renunța la mersul pe jos (în pas vioi, 30 de minute pe zi)
  • Faza de consolidare- Marchează tranziția dintre strictețe și o mai mare libertate în alegerile alimentare, mergându-se și pe o reintroducere graduală a alimentelor ce conțin amidon. Faza de consolidare durează 5 zile pentru fiecare jumătate de kilogram pierdută și corespunde perioadei în care organismul tău este predispus să acumuleze iar kilograme. Pentru ca această fază să dea rezultate, vei reintroduce anumite alimente în prima jumătate a intervalului (de exemplu, câte o porție de fructe- cu excepția bananelor, cireșelor, strugurilor, smochinelor, câte 2 felii de pâine integrală pe zi, 50 g brânză cu coaja spălată, 1 cană de alimente ce conțin amidon în fiecare săptămână, o masă de celebrare pe săptămână- Aceasta include: să consumi un aperitiv, felul principal, desert și 1 pahar de vin), dar și în cea de-a doua (câte 2 porții de fructe în fiecare zi, 2 felii de pâine integrală pe zi, 2 căni de alimente ce conțin amidon pe săptămână, câte 50 g de brânză cu coajă spălată, câte 2 mese de celebrare pe săptămână). De asemenea, vei avea grijă să mergi pe jos cel puțin 25 de minute pe zi
  • Faza de stabilizare- Urmărește menținerea greutății corporale. În vederea îndeplinirii acestui scop, se vor respecta aceste reguli: se vor consuma zilnic câte 3 linguri de tărâțe de ovăz pe zi, vei urca cât mai mult scările, îți vei stabili în fiecare săptămână o zi în care să consumi doar proteine

Dieta Dukan nu este considerată ca fiind printre cele mai bune diete de slăbit pe termen lung din motive precum:

  • Pot surveni manifestări neplăcute, cum ar fi constipația, durerile de cap, stările de oboseală, greață, insomnie, respirație cu miros dezagreabil, senzația de gură uscată etc.
  • Pe termen lung, cantitățile reduse de fructe, legume și cereale integrale conduc la apariția unui deficit nutrițional în lipsa aportului de antioxidanți, de vitamine și de minerale
  • Unii specialiști consideră că o cantitate mare de proteine poate afecta în timp rinichii
  • Întrucât în dietă nu există suficientă flexibilitate, poate deveni monotonă, ceea ce va mări tentația de a se renunța la ea

Dieta daneză

Este o dietă ce a fost creată de un medic dintr-un spital din Danemarca special pentru pacienții care sufereau de obezitate morbidă, pentru a-i pregăti să slăbească rapid înainte ca aceștia să fie operați.

Există mai multe variante ale Dietei daneze, dar toate se reduc la limitarea consumului a două tipuri de alimente: cu proteine și legume. Se va renunța la fructe, la produse lactate, la cereale integrale, chiar dacă în anumite versiuni ale acestei diete sunt permise iaurtul neîndulcit și pâinea de secară. S-a estimat că zilnic ar trebui să existe un aport de aproximativ 600 de calorii.

Dieta daneză nu este nici ea considerată de specialiștii în nutriție drept una dintre cele mai bune diete de slăbit pe termen lung în condițiile în care, pe de o parte, aportul scăzut de calorii va forța organismul să ajungă la „modul de conservare” și astfel se va încetini arderea caloriilor și, pe de altă parte, îl va priva de nutrienți valoroși, sănătatea în ansamblu putând fi afectată. De altfel, o asemenea dietă aduce și efecte adverse, precum apariția stărilor de oboseală, a dificultăților de concentrare, a durerilor de cap și a constipației.

Cea mai bună dietă de slăbit 2021

La începutul acestui an, „US News” și „World Report” au realizat o listă cu cele mai bune diete pentru anul 2021. Un grup de experți au evaluat diete moderne și diete mai vechi pornind de la următoarele criterii:

  • Potențialul pentru slăbit pe termen scurt
  • Potențialul pentru slăbit pe termen lung
  • Riscurile pentru sănătate
  • Complexitatea nutrițională
  • Cât este de ușor de urmat
  • Potențialul de a preveni bolile de inimă
  • Posibilitatea de a preveni diabetul sau de a fi urmate și de persoanele ce suferă de această boală

În urma analizei, cea mai bună dietă de slăbit în 2021 este considerată cea Mediteraneeană. Aceasta se bazează pe obiceiurile alimentare ale popoarelor din zona Mării Mediterane (grecii, italienii, spaniolii, portughezii), promovându-se consumul de:

  • Fructe și legume
  • Cereale integrale
  • Pește și fructe de mare
  • Grăsimi sănătoase (nuci, semințe, ulei de măsline)
  • Cantități moderate de produse lactate
  • Cantități reduse de carne albă și carne roșie
  • Cantități reduse de ouă
  • Un consum moderat de vin roșu

paste-preparate-cu-stridii-si-creveti-o-sticla-de-vin-legume-cu-frunze-verzi

Se vor evita alimente precum:

  • Cele care conțin carbohidrați rafinați (cum ar fi pâinea albă, pastele din făină albă, aluaturile cu făină albă)
  • Uleiurile rafinate (cum ar fi cel de rapiță sau de soia)
  • Cele cu adaos de zahăr
  • Carnea procesată
  • Alimente intens procesate

Dieta Mediteraneeană este apreciată nu doar pentru că diminuează riscul de apariție a maladiilor cardiovasculare și a declinului cognitiv, ci și pentru că, în cazul în care într-o zi se va fixa un aport de aproximativ 1500 de calorii, va stimula procesul de slăbire. Spre exemplu, un review a 5 studii a realizat o comparație între Dieta Mediteraneeană și alte diete: cea săracă în carbohidrați, o dietă săracă în grăsimi și cea propusă de Asociația Americană pentru Diabet. Modul în care acționează aceste diete a fost monitorizat timp de 1 an. La final, s-a constatat că Dieta Mediteraneeană era mai eficientă, pe termen lung, decât alte diete populare, fiind cea mai bună dietă de slăbit și în scopul de a scăpa, într-un an, de 10 kilograme.

De asemenea, ceea ce a ajutat-o să se remarce și să fie considerată una dintre cele mai bune diete de slăbit pe termen lung este faptul că permite menținerea greutății pentru o perioadă îndelungată de timp, inclusiv în cazul persoanelor obeze. Un studiu britanic a urmărit capacitatea de păstrare a greutății obținute prin slăbit a peste 500 de adulți, femei și bărbați, care urmaseră o dietă în ultimul an. Participanții s-au cântărit și au fost împărțiți în două grupuri: cei care au reușit să-și mențină greutatea și cei care au început să se îngrașe iar. Concluzia oamenilor de știință a fost că persoanele care au urmat o Dietă Mediteraneeană aveau de două ori mai multe șanse să-și mențină greutatea, prin comparație cu cele ce nu urmaseră acest tip de dietă.

Alt studiu a subliniat faptul că adoptarea unei Diete Mediteraneene este utilă și în cazul persoanelor care suferă de diabet. Un grup de adulți obezi și diabetici (având vârste cuprinse între 30 și 60 de ani și un indice al masei corporale mai mare de 27) au urmat timp de 1 an o Dietă Mediteraneeană. După acest interval s-a constatat că aceștia pierduseră, în medie 7,4 kg, slăbitul fiind mai consistent în cazul celor ce urmaseră o dietă Mediteraneană cu conținut scăzut de carbohidrați (în acest caz, piederea în greutate a fost, în medie, de 8,9 kg).

În afară de Dieta Mediteraneeană, alte diete de slăbit eficiente incluse printre cele recomandate pentru 2021 sunt:

Dieta DASH

Denumirea acestei diete provine din denumirea în limba engleză „Dietary Approaches to Stop Hypertension”, fiind creată de specialiști în scopul prevenirii hipertensiunii. Cu toate acestea, conform unui studiu recent, dieta DASH nu este binevenită doar în acest scop, ci este de ajutor și pentru că:

  • Sprijină procesul de slăbire
  • Reduce nivelul zahărului din sânge, dar și al trigliceridelor, diminuând riscul de creștere a nivelului de colesterol „rău”
  • Scade predispoziția spre a se dezvolta rezistența la insulină (organismul nu mai folosește eficient insulina, iar nivelul glucozei din sânge crește) și sindromul metabolic (acesta include diabetul de tip 2, prezența obezității și riscul ridicat de apariție a maladiilor cardiovasculare)

Alimentele care pot fi consumate în cadrul unei diete DASH sunt:

  • Cereale integrale (cam 6 porții pe zi- 1 porție se poate referi la: 1 felie de pâine integrală, 1/2 cană de paste integrale, de orez integral etc.)
  • Legume (4-5 porții pe zi- 1 porție înseamnă: 1/2 cană de legume gătite sau crude, iar dacă este vorba despre legumele cu frunze verzi, 1 porție poate înseamna 1 cană)
  • Fructe (4-5 porți pe zi- 1 porție include: 1/2 cană fructe proaspete, conservate sau congelate sau 1 fruct proaspăt de mărime medie)
  • Lactate fără conținut mare de grăsime (2-3 porții pe zi; 1 porție poate include: 1 cană de lapte degresat, 1 cană de iaurt, cam 50 g brânză dulce etc.)
  • Pește, ouă, carne slabă (1 porție se poate referi la: 30 g carne slabă sau pește, 1 ou etc.)
  • Nuci, semințe, leguminoase (4-5 porții pe zi; de exemplu, se pot consuma: semințe de floarea-soarelui, migdale, fistic, mazăre, fasole, linte etc.)
  • Grăsimi sănătoase (2-3 porții pe zi; 1 porție poate include: 1 lingură maioneză vegetală, 2 linguri dressing de salată light etc.)
  • Sunt permise și alimente dulci (5 porții pe săptămână; 1 porție se referă la: 1/2 cană sorbet, 1 lingură de gem sau jeleu etc.)

Dieta DASH a fost inclusă de specialiști printre cele mai bune diete de slăbit pe termen lung întrucât:

  • Are beneficii pentru sănătate
  • Este accesibilă
  • Este flexibilă
  • Asigură un echilibru nutrițional
  • Se poate transforma într-un stil de viață

Dieta Flexitariană

Este o dietă creată pentru a îmbina beneficiile unei diete vegetariene cu un consum moderat de produse de origine animală. Nu presupune recomandarea unui anumit număr de calorii în fiecare zi, principiile sale fiind:

  • Consumul preponderent de legume, fructe, leguminoase și cereale integrale
  • Se va opta mai ales pentru proteinele de origine vegetală și mai puțin pentru cele de origine animală
  • Pe cât posibil, se vor evita alimentele procesate
  • Se vor evita produsele cu zahăr

alimente-variate-bogate-in-nutrienti

Alimentele indicate pentru a fi consumate frecvent sunt:

  • Leguminoasele
  • Legume fără amidon (legume cu frunze verzi, broccoli, varza de Bruxelles, ardeii grași, fasolea verde, morcovii, conopida)
  • Legume cu amidon (dovleacul, păstârnacul, mazărea, cartoful dulce)
  • Fructe
  • Cereale integrale (inclusiv quinoa)
  • Nuci, semințe și alte surse de grăsimi sănătoase (avocado, măsline, migdale, semințe de in, semințe de chia, nuci caju, fistic etc.)
  • Lapte din surse vegetale (de cocos, de migdale, de soia)
  • Plante aromatice (busuioc, oregano, mentă, cimbru, coriandru), condimente (printre care ghimbir și turmeric), dar și oțet de mere, drojdie nutrițională, muștar
  • Apă, ceai, cafea

Un studiu publicat online în anul 2017 în „Frontiers in Nutrition” a adus argumente în sprijinul ideii potrivit căreia Dieta Flexitariană face parte dintre cele mai bune diete de slăbit pe termen lung. Printre argumentele oamenilor de știință se regăsesc:

  • Poate fi integrată într-un stil de a mânca sănătos, prin consumul preponderent de alimente de origine vegetală și prin reducerea aportului de produse de origine animală
  • Asigurarea unui aport de nutrienți valoroși (De exemplu, consumul de leguminoase furnizează proteine, fibre, fier, vitamine din grupul B-urilor, magneziu, fitochimicale)
  • Contribuția la prevenirea diabetului și a sindromului metabolic

Diete de slăbit ușoare

Când intenționezi să faci o trecere în revistă a celor mai bune diete de slăbit pe termen lung, este indicat să te gândești că dieta pe care o vei alege nu trebuie să te scape doar de kilogramele în plus, ci și să te ajute să-ți transformi alimentația, să-ți modifici stilul de viață adoptând obiceiuri sănătoase și înlăturându-le pe cele care îți sunt nocive. În plus, ai vrea să ai parte de diete de slăbit ușoare, care să comod de urmat. Dacă vrei să-ți atingi acest obiectiv, te-ai putea orienta și spre cele prezentate mai jos:

Dieta Mayo Clinic

Această dietă poate fi numai bună pentru tine dacă:

  • Îți dorești să urmezi o dietă care a fost realizată de profesioniști din domeniul medical
  • Vrei să înveți cum să-ți creezi o dietă echilibrată și sănătoasă
  • Vrei să-ți îmbunătățești sănătatea și să reduci riscul de îmbolnăvire devenind mai activă și consumând anumite alimente
  • Nu vrei să stai să numeri calorii, grame, cantități de grăsime sau să elimini un grup de alimente
  • Ții să ai o dietă care să se transforme într-un nou stil de viață

Ea a fost creată de experții din cadrul „Mayo Clinic” (SUA), plecându-se de la premisa că se poate slăbi eficient consumând hrană gustoasă și făcând cât mai multă mișcare, eliminând treptat deprinderile care sunt dăunătoare sănătății. Marele ei avantaj este că se poate adapta în funcție de nevoile tale și că este o dietă eficientă de slăbit până la 5 kg, acest lucru fiind posibil urmând două etape:

„Scapă de kilogramele în plus!”

Reprezintă o etapă ce durează 2 săptămâni, în acest interval având posibilitatea să slăbești între 2,7 și 4,5 kg. Vei învăța cum să adaugi 5 obiceiuri sănătoase în viața ta, cum să scapi de 5 nesănătoase și vei adăuga alte 5 noi obiceiuri. Este etapa ce te va ajuta să vezi că poți slăbi, motivându-te să treci la etapa următoare. Va trebui să ai grijă să consumi alimentele regăsite în „Piramida Alimentară Mayo Clinic”, ce include: legume și fructe (la baza piramidei; pe cât posibil, vei evita să consumi cantități mari de sucuri de fructe și de fructe uscate), carbohidrați (aceștia vor fi din cei sănătoși, cum ar fi cei ce se regăsesc în pâinea integrală, în cerealele integrale), proteine/lactate (optează mai ales pentru: pește, ouă, carne slabă, lactate fără conținut mare de grăsime, leguminoase), grăsimi sănătoase (cum ar fi avocado, nuci, semințe, uleiuri vegetale), dulciuri (nu se va primi un aport mai mare de 75 de calorii pe zi din dulciuri; de exemplu, dacă luni ai mâncat o prăjitură brownie, abține-te de la dulciuri până în weekend).

Este recomandat să-ți stabilești singură numărul de porții din fiecare grup de alimente din piramidă în funcție de numărul de calorii de care ai vrea să beneficiezi. De pildă, dacă vrei să ai un aport de calorii de 1200 calorii zilnic, ar trebui să consumi: cam 4 porții de legume, 3 porții de fructe, 4 porții de carbohidrați, 3 porții de proteine/lactate, 3 porții de grăsimi sănătoase. Dacă vrei să ai un aport de 1400 calorii, vei consuma: 4 porții de fructe, 4 porții de legume, 5 porții de carbohidrați, 4 porții de proteine/lactate, 3 porții grăsimi sănătoase. Pentru un aport de 1600 calorii, vei consuma: câte 5 porții de fructe și legume, 6 porții de carbohidrați, 5 porții de proteine/lactate, 3 porții grăsimi sănătoase. 

„Trăiește!”

Cu ajutorul acestei etape vei continua să slăbești cam 0,5-1 kg pe săptămână. Vei continua această fază până când vei reuși să-ți menții permanent greutatea.

Ceea ce vei învăța este să-ți estimezi aportul de calorii dintr-o zi în funcție de numărul de calorii pe care îl conține 1 porție din fiecare grup de alimente din „Piramida Alimentară Mayo Clinic”: 1 porție de legume-cam 25 calorii, 1 porție de fructe- 60 calorii, 1 porție de carbohidrați- aprox.70 calorii, 1 porție de proteine/lactate- aprox. 110 calorii, 1 porție de grăsimi sănătoase- aprox. 45 calorii.

Un meniu specific din dieta Mayo Clinic, pentru un aport zilnic de aproximativ 1200 calorii, ar putea arăta așa:

  • Mic-dejun: 1/2 cană fulgi de ovăz cu 1 cană de lapte și 2 linguri de stafide, 1/4 cană mango
  • Prânz: chifteluțe cu quinoa și cartof dulce, o salată cu un dressing light, o băutură fără multe calorii
  • Gustarea de după-amiază: 1 cană de ardei gras și 2 linguri de hummus
  • Cină: 1 pita pizza, 3/4 cană fructe

O caracteristică a acestei diete este că te va învăța să faci mișcare, fiind necesare cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi. Alături de exerciții fizice vei avea grijă, de exemplu, să urci scările în loc să iei liftul. În cazul în care ai o problemă de sănătate sau ești de obicei o persoană inactivă, consultă-te cu un medic pentru a te ajuta să-ți faci un plan de activitate fizică, fiind preferabil să lucrezi gradual, de la sesiuni de 5-10 minute la unele mai lungi.

Dieta MIND

O poți include și pe ea în rândul celor mai bune diete de slăbit pe termen lung, în condițiile în care se poate transforma într-un nou stil de viață, care te va determina să te orientezi cu precădere spre alimente care îmbunătățesc sănătatea creierului și previn declinul cognitiv.

Studiul despre dieta MIND a apărut în anul 2015 în „Alzheimer’s & Dementia” fiind realizat de medicul Martha Clare Morris și de colegii ei de la „Universitatea Rush din Chicago”. În studiu au fost implicate 758 de persoane care nu sufereau de demență și care au ținut un jurnal alimentar timp de 4 ani și jumătate. De la aceștia s-a plecat pentru crearea dietei MIND, o combinație dintre Dieta Mediteraneeană și Dieta DASH. Cercetătorii au împărțit alimentele în 10 tipuri de alimente bune pentru creier și în 5 tipuri de alimente nesănătoase pentru acesta. Participanții au fost monitorizați săptămânal pe baza unui scor al dietei MIND- în funcție de consumul de alimente sănătoase și nesănătoase pentru creier.

Concluzia a fost că persoanele care aveau cele mai ridicate scoruri MIND consumau mai multe alimente benefice pentru creier erau cu 53% mai puțin expuse riscului de a dezvolta Alzheimer. Inclusiv cele care nu erau foarte riguroase în a urma dieta MIND aveau un risc cu 35% mai mic de a dezvolta această maladie.

Alimentele cele mai prietenoase cu creierul, incluse în Dieta MIND, sunt:

  • fructele de pădure
  • legume de culori diferite (se vor evita cele bogate în amidon)
  • legume cu frunze verzi (se vor consuma zilnic)
  • leguminoase
  • nuci
  • pește (o dată pe săptămână, dar nu prăjit)
  • carne de pui (de 2 ori pe săptămână sau mai mult)
  • cereale integrale
  • ulei de măsline
  • vin roșu (nu mai mult de un pahar pe zi)

În schimb, se va evita sau se va reduce semnificativ consumul de:

  • carne roșie
  • brânză
  • dulciuri
  • hrană prăjită
  • unt/margarină

Datorită alimentelor permise, dar și pentru că sunt interzise cele care interferează cu procesul de slăbire, dieta MIND este o dietă pe care nutriționiștii o propun, dar pentru a se ajunge la rezultatele așteptate este necesar să se țină cont și de aceste sfaturi:

  • Grija pentru dimensiunea porțiilor (de pildă, nu exagera în privința consumului de ulei de măsline, în condițiile în care 1 lingură conține în jur de 119 calorii)- Experții în nutriție avertizează că inclusiv alimentele sănătoase vor duce la îngrășare dacă sunt consumate în cantități mari
  • Sursele de carbohidrați să fie asociate cu proteine- Proteinele sunt foarte utile întrucât vor încetini, alături de fibre, digestia și vor contribui la eliberarea hormonului de sațietate, prevenind „atacurile de foame”

Dacă optezi pentru dieta MIND, un meniu pe o zi ar putea include:

  • La micul dejun: Un smoothie cu spanac, fructe, semințe de in și lapte la alegere
  • La prânz: Curry de casă cu orez integral, cu năut sau linte
  • La cină: Tacos cu pește, alături de varză roșie cu sos de oțet și lămâie

Dieta Supremă: ce este?

Se referă la un plan alimentar, calculat în conformitate cu nevoile individuale, care oferă nu numai beneficiile dietei Ketogenice (diminuarea poftelor, stimularea arderii accelerate a grăsimilor, îmbunătățirea concentrării și a stării de sănătate pe termen lung), dar o ridică pe aceasta la un nivel superior (cu ajutorul unor strategii nutriționale și a tehnicilor ce stimulează o ardere semnificativă a grăsimilor și contribuie la creșterea calității vieții) ajungându-se la: reducerea deficitelor de nutrienți, a inflamațiilor, îmbunătățirea digestiei, asigurarea echilibrului acido-bazic. De asemenea, Dieta Supremă aduce un plus față de dietele propuse de nutriționiști întrucât generează schimbări rapide (prin arderea intensă a grăsimilor) și transformări ce vor deveni vizibile pe o perioadă lungă de timp. Nu în ultimul rând, este mai comod de urmat decât Dieta Flexibilă & Calculată pentru că nu mai este nevoie să faci tu calcule, totul este calculat în mod automat în funcție de datele tale  (nu trebuie să recurgi la un cântar de bucătărie), dăruindu-ți mai multă libertate decât alte diete.

Ceea ce transformă Dieta Supremă în una dintre cele mai bune diete de slăbit pe termen lung este fenomenul numit „Transmutare Metabolică” (acesta presupune creșterea eficienței și densității mitocondriale, favorizându-se mărirea numărului de calorii arse). Pentru ca realizarea sa să fie posibilă, se va urma un regim alimentar special (care se bazează pe recomandarea cantității de macronutrienți și a calității alimentelor ce vor fi consumate).

Avantajele acestei diete se referă la:

  • Ai acces permanent la aplicația pentru Dieta Supremă- Există un cont prin care vei accesa Dieta Supremă, ce se va crea pe numele și adresa de email introduse când vei realiza comanda. După ce vei efectua plata, va apărea și contul din aplicația online Dieta Supremă. Vei putea să-ți accesezi oricând contul cu ajutorul adresei tale de email și a parolei ce a fost generată când s-a creat contul de membru (parola se va trimite la adresa de email cu ajutorul căreia s-a creat contul)
  • Este personalizată- Vei introduce date care țin de vârstă, de înălțime, de greutate pentru ca aplicația Dieta Supremă să poată calcula ce ar trebui să mănânci și în ce cantități
  • Se bazează pe știință (atestă principii din peste 5000 de studii din domeniu)
  • Va da rezultate întrucât celulele din corpul tău se vor învăța să ardă grăsimile
  • Îți va îmbunătăți sănătatea în ansamblu (are beneficii asupra sistemului imunitar, digestiv, asupra sănătății inimii, îți crește nivelul de energie și contribuie la îmbunătățirea abilităților cognitive)
  • Vei putea scăpa de 4-8 kilograme în primele două săptămâni
  • Nu te vei mai confrunta cu pofte și „atacuri de foame” (mesele propuse sunt sățioase, hrănitoare și vor reduce pofta de dulce)
  • Vei scăpa de grija de a petrece timp pentru a calcula calorii și a cântări alimentele

aplicatie-de-pe-tableta-ce-permite-calcularea-caloriilor

Cea mai eficientă dietă de 7 zile

Următoarea dietă nu se adresează celor ce vor să slăbească repede, ci este una dintre cele mai bune diete de slăbit pe termen lung. Cu ajutorul ei, vei avea parte de un aport echilibrat de nutrienți, de gustări zilnice și nu te vei înfometa. Este vorba despre dieta gândită de dieteticianul și expertul culinar Cheryl Forberg, care a scris sau a contribuit la scrierea a 11 cărți de nutriție și diete, fiind și nutriționist pentru reality show-ul american „The Biggest Loser” (concurs de slăbit).

Dieta propusă de ea a fost concepută pentru a fi urmată timp de 7 zile, după cum urmează:

Luni

  • Mic dejun- omletă de albușuri (vei folosi cam 1/2 cană de albușuri), cu 1 linguriță ulei de măsline, cu 1 linguriță de busuioc tocat, cu 1 linguriță de Parmezan ras și cu 1/2 cană roșii cherry
  • Gustare- 1/2 cană iaurt grecesc degresat cu 1/4 cană căpșune
  • Prânz- o salată consistentă, preparată din: 3/4 cană bulgur fiert, 100 g piept de pui la grătar, 1 lingură Cheddar cu conținut redus de grăsime, legume la grătar (1/4 cană zucchini cubulețe, 2 linguri ceapă, 1/2 cană ardei gras), 1 linguriță coriandru tocat, 1 lingură dressing fără grăsime
  • Gustare- 2 linguri de hummus și 6 morcovi baby
  • Cină- 100 g somon la grătar, 1 cană orez sălbatic cu 1 lingură migdale rumenite, 1 cană salată de baby spanac (cu 1 linguriță ulei de măsline, 1 linguriță oțet balsamic, 1 linguriță Parmezan ras), 1/2 cană pepene galben sau 1/2 sorbet de zmeură cu 1 linguriță nuci măcinate

Marți

  • Mic dejun- 3/4 cană fulgi de ovăz cu lapte degresat (cam 1/2 cană), 1 cană afine
  • Gustare 1- 1/2 cană brânză ricotta cu 1/2 cană zmeură și cu o linguriță nuci pecan tocate
  • Gustare 2- 1/2 cană brânză dulce cu 1/2 cană salsa
  • Cină- 1 burger din carne de curcan, 3/4 cană broccoli sau conopidă rumenite, 1 cană baby spanac cu 1 lingură sos vinegretă pe bază de oțet balsamic

burger-baby-spanac-broccoli-si-dressing-alb

Miercuri

  • Mic dejun- omletă din 4 albușuri și 1 ou întreg, 1/4 cană broccoli tocat, 2 linguri boabe de fasole, ceapă și ciuperci tocate, salsa, quesadilla (făcută dintr-o jumătate de tortilla de porumb și 1 lingură brânză cu conținut redus de grăsime), 1/2 cană pepene roșu
  • Gustare- 1/2 cană iaurt cu 1 feliuță de măr și 1 lingură nuci măcinate
  • Prânz- o salată preparată cu: 2 căni salată romană, 100 g piept de pui la grătar, 1/2 cană țelină, 1/2 cană ciuperci la grătar, 2 linguri brânză Cheddar degresată, 1 lingură sos Caesar fără grăsimi, 1 nectarină de mărime medie, 1 cană lapte degresat
  • Gustare- 1 sticks de brânză mozzarella, 1 portocală de mărime medie
  • Cină- 100 g creveți la grătar sau sotați cu 1 linguriță de ulei de măsline și cu 1 linguriță de usturoi tocat mărunt, 1 anghinare de mărime medie, gătită la abur, 1/2 cană couscous integral cu 2 linguri de ardei gras roșu, cu 1/4 cană fasole garbanzo, cu 1 linguriță de coriandru proaspăt și cu 1 linguriță de sos din muștar dulce și miere

Joi

  • Mic dejun- 1 brioșă englezească light, cu 1 linguriță unt de nuci și cu 1 linguriță gem dietetic, 1 felie de pepene galben, 1 cană lapte degresat, 2 feliuțe de bacon nu foarte gras
  • Gustare- 1 parfait de iaur preparat astfel: 1 cană iaurt degresat, 2 linguri de zmeură sau căpșune, 2 linguri de granola light
  • Prânz- 1 tortilla integrală umplută cu 100 g friptură de vită la grătar, 1/4 cană salată verde, 3 roșii (mici) tocate, sos preparat dintr-o linguriță de hrean și 1 linguriță de muștar Dijon; 1/2 cană fasole Pinto sau linte cu 1 linguriță de busuioc tocat și cu 1 lingură sos Caesar light
  • Gustare- 8 chips-uri de porumb cu 2 linguri de guacamole
  • Cină- 100 g pește slab la grătar, 1/2 cană ciuperci sotate cu 1 linguriță ulei de măsline, cu 1/4 cană ceapă albă și cu 1 cană fasole verde; salată preparată dintr-o cană de ruccola, 1/2 cană roșii cherry, 1 linguriță oțet balsamic; 1/2 cană sos de mere cu 1/4 cană iaur cu vanilie degresat și cu 1 lingură de nuci pecan și un praf de scorțișoară

Vineri

  • Mic dejun- 1 burrito preparat astfel: 1 tortilla de porumb de mărime medie, omletă din 4 albușuri, 1 linguriță ulei de măsline, 1/4 cană boabe de fasole neagră, 2 linguri salsa, 2 linguri Cheddar degresat, 1 linguriță coriandru proaspăt; 1/2 cană de pepene roșu și galben
  • Gustare- 60 g șuncă slabă și 1 măr de mărime medie
  • Prânz- Un burger de carne de curcan, servit alături de o salată cu următoarele ingrediente: 1 cană baby spanac, 1/4 cană roșii cherry tăiate pe jumătate, 1/2 cană linte fiartă, 2 lingurițe Parmezan ras, 1 cană iaurt degresat
  • Gustare- 1 sticks de mozzarella light, 1 cană struguri roșii
  • Cină- 120 g somon la grătar, 1/2 cană orez brun sau integral, 2 căni baby spanac cu sos Caesar degresat, 1/2 cană sorbet de căpșune cu 1 pară feliată

Sâmbătă

  • Mic dejun- frittata preparată din: 3 albușuri de ouă mari, 2 linguri ardei gras, 2 lingurițe spanac tocat, 2 linguri mozzarella degresată, 2 lingurițe sos pesto; 1/2 cană zmeură; 1 brioșă mică integrală, 1 cană lapte degresat
  • Gustare- 1/2 cană iaurt degresat, 1 lingură semințe de in și 1/2 cană pară
  • Prânz- 100 g piept de pui la grătar; o salată (din 5 felii de roșii, 1/4 cană castravete feliat, 1 linguriță cimbru proaspăt, 1 lingură sos italian pentru salate (se prepară cu busuioc, pătrunjel proaspăt, oregano uscat, oțet balsamic, ulei de măsline, usturoi, sare, piper, miere); 1 portocală de mărime medie
  • Gustare- un smoothie (preparat din 3/4 cană lapte degresat, 1/2 banană, 1/2 cană iaurt degresat, 1/4 cană căpșune
  • Cină- 120 g pește slab la cuptor (copt cu 1 lingură ulei de măsline, cu 1 linguriță zeamă de lămâie), 1 cană spaghetti squash (un fel de dovleac) cu 1 lingură ulei de măsline și 2 lingurițe Parmezan ras; 1 cană fasole verde la aburi cu migdale coapte

Duminică

  • Mic dejun- 2 feliuțe bacon, 1 vafă din făină integrală, 3/4 cană fructe de pădure, 1 cană lapte degresat
  • Gustare- 1/4 cană brânză dulce degresată cu 1/4 cană cireșe și 1 lingură migdale
  • Prânz- o salată (cu 2 căni baby spanac, 100 g piept de pui la grătar, 1 lingură merișoare uscate tocate, 3 felii de avocado, 1 lingură nuci tocate, 2 linguri sos light (cu oțet balsamic și ulei de măsline); 1 măr
  • Gustare- 1/4 cană iaurt degresat, 1 lingură gem dietetic, 1 lingură semințe de in, 1/4 cană afine
  • Cină- 100 g mușchi de porc la grătar servit cu legume înăbușite (ceapă, broccoli, usturoi, ardei gras) și cu orez brun (1/2 cană); salată de roșii (5 felii de roșie, 1 linguriță ghimbir proaspăt, 1 linguriță coriandru tocat, 1 linguriță sos de soia light, 1 linguriță oțet de orez)

Diete de slăbit pe zile

Dietele de slăbit pe zile pot să facă și ele parte dintre cele mai bune diete de slăbit pe termen lung dacă îți vor furniza un aport echilibrat de nutrienți. Iată două exemple de diete ce pot fi urmate timp de șapte zile.

Dieta 5:2

Aceasta se bazează pe următorul principiu: 5 zile din săptămână vei avea un aport, în medie, de 1600 calorii, iar 2 zile pe săptămână de un aport mai redus (între 500-800 calorii). Avantajul este că îți poți alege care să fie acele zile în care vei primi un aport mai scăzut de calorii, fără a fi neapărat necesar ca acestea să fie consecutive.

Dieta nu promite o slăbire accelerată, precum altele, în condițiile în care, într-o săptămână, ea va duce la un deficit de aproximativ 3000 de calorii, ceea ce înseamnă că vei slăbi, în acest interval, cam 1/2 de kg. Un meniu complet pentru dieta 5:2, pe zile, ar putea fi gândit astfel:

Ziua 1

  • Mic dejun: 2 felii de pâine integrală cu brânză dulce (cam 30 g) și 20 g zmeură
  • Prânz: o salată din: 75 g mix de salată, 3 roșii cherry, 1/4 cană ceapă roșie, 1/2 avocado, 1 ou fiert tare, 3 felii de somon afumat, un sos de salată light (de exemplu, format din ulei de măsline, oțet balsamic, zeamă de lămâie)
  • Cină:fajitas de pui. Poți vedea cum se prepară Fajitas la cuptor din filmul de mai jos.

Ziua 2

  • Micul dejun: omletă cu roșii, ciuperci și cu boabe de fasole
  • Prânz: fajitas de pui rămase de la cina din seara precedentă
  • Gustarea de după-amiază: 1 banană mică
  • Cină: paste penne cu sos Bolognez și cu parmezan cu conținut redus de grăsime. Sosul Bolognez va fi împărtățit în 4 porții, tu îl vei folosi pentru 75 g paste

Ziua 3 (ziua cu calorii mai puține)

  • Mic dejun: 1 felie de pâine integrală cu unt de arahide
  • Prânz: linte cu sosul Bolognez rămas
  • Cină: îți vei face o supă de pui cu tăiței

Ziua 4

  • Mic dejun: sandviș din 2 felii de pâine integrală prăjită, cu 1 feliuță de bacon, 2 frunze de salată, 1 roșie și 1 linguriță de maioneză (light)
  • Prânz: salată grecească
  • Gustare: 1 banană mică
  • Cină: piure obținut din 200 g cartofi și 1-2 cârnați de curcan la cuptor (în funcție de mărimea lor)

Ziua 5

Mic dejun: 1 covrig bagel integral uns cu 30 g brânză topită cremă

Prânz: 1 cartof umplut la cuptor. Îl vei prepara așa: un cartof copt (de aprox.200 g) va fi umplut cu boabe de fasole din conservă și cu 30 g cașcaval degresat. Îl vei servi cu o salată din: 80 g mix de salate, 1/4 castravete, 1 linguriță de oțet balsamic

Cină: pui Jalfrezi cu orez

Ziua 6 (ziua cu calorii puține)

  • Mic dejun: porridge de ovăz (preparat cu lapte degresat) și cu afine (50 g)
  • Prânz: supă de legume
  • Cină: file de cod (140 g) la cuptor cu broccoli (80 g)

Ziua 7

  • Mic dejun: omletă cu spanac și cu roșii
  • Prânz: pui Jalfrezi rămas din ziua 5
  • Cină: file de pește slab la cuptor cu 150 g cartofi pai congelați (care se fac la cuptor) și cu mazăre la aburi (cam 80 g)

Poți găsi alte rețete pentru dieta 5:2 și aici.

Dieta Low- Carb

Principalul ei rol este de a restricționa consumul de carbohidrați, precum sunt cei ce se regăsesc în dulciuri, pâine și paste. În schimb, este bogată în proteine, grăsimi sănătoase și legume. Pentru a reuși să slăbești, trebuie să ai grijă să nu beneficiezi, într-o zi, de mai mult de 50 g carbohidrați. Cu toate acestea, dacă ești foarte activă, îți poți permite să ai un aport mai ridicat de carbohidrați  (dar mai puțin de 100 g).

Meniul din cadrul unei diete Low-Carb, pentru o săptămână, ar putea fi și acesta:

Luni

  • Mic dejun: omletă (din albușuri) cu diferite legume, rumenită în unt sau în ulei de cocos
  • Prânz: iaurt cu afine și cu o mână de migdale
  • Cină: un cheeseburger (fără chiflă), servit cu legume

Marți

  • Mic dejun: ou cu bacon
  • Prânz: cheeseburger (fără chiflă) și legume
  • Cină: Somon rumenit în unt și legume

somon-cu-legume-si-lamaie

Miercuri

  • Mic dejun: ou cu diverse legume (rumenită în unt sau în ulei de cocos)
  • Prânz:creveți în stil toscan cu babyspanac și roșii
  • Cină: piept de pui la grătar cu legume

Joi

  • Mic dejun: omletă din albușuri cu legume
  • Prânz: smoothie hrănitor (preparat din lapte de cocos, fructe de pădure, migdale și pudră proteică)
  • Cină: friptură la grătar (din carne slabă) cu legume la aburi

Vineri

  • Mic dejun: omletă din albușuri cu ciuperci
  • Prânz: o salată (care conține: salată kale, broccoli, avocado, ou fiert, maioneză de casă)
  • Cină: grătar de mușchi de porc cu legume

Sâmbătă

  • Mic dejun: vinete înăbușite cu brânză Halloumi și cu 1 ou (prăjit)
  • Prânz: quessadilla cu tortilla low- carb (ce se prepară astfel: vei bate 2 albușuri și 2 gălbenușuri alături de 3/4 cană brânză dulce; vei pune laolaltă 1 lingură și jumătate pulbere Psyllium, 1 lingură făină de cocos și un praf de sare; vei îmbina amestecul cu ouă cu cel cu Psyllium pentru a obține un fel de aluat, pe care îl vei întinde pe o hârtie pergament și vei lua din el câte puțin pentru a forma un fel de pancakes), umplute cu spanac și brânză
  • Cină: chifteluțe cu legume

Duminică

  • Mic dejun: clătite (stil pancakes) din brânză dulce, pudră de Psyllium, cu fructe de pădure și smântână
  • Prânz: smoothie (lapte de cocos, smântână, fructe de pădure, pudră proteică cu aromă de ciocolată)
  • Cină: aripioare de pui la grătar cu baby spanac

Cea mai bună dietă de slăbit forum

Încercările de a găsi cea mai bună de dietă de slăbit nu lipsesc nici de pe forum-urile de la noi, nici de pe cele din străinătate. Descoperă câteva sfaturi și păreri pe acest subiect de mare interes!

„Bună,
M-am gândit să vă împărtășesc o rețetă de slăbire, care nu mi s-a părut prea dură și care a avut rezultate în cazul meu și a încă doi prieteni apropiați.
Rugămintea mea este să posteze și alti utilizatori- mai degrabă doamne decât domni :) regimuri pe care le-au ținut și care au dat sau nu rezultate, care au fost rezultatele- adică vârstă, număr de kilograme la început, număr de kilograme la final etc..
Și propun ca un medic de specialitate să ne comenteze din punct de vedere regimurile.
Noi oricum știm prea puține despre nutriție și sigur unele regimuri pot fi rele pentru organism.

Sunteți pregătiți?
Să începem:

1. Se beau obligatoriu 1,5 l apă/zi
2. Micul dejun este același zilnic : 1 chiflă neagră - cu secară și / sau graham cu 1 linguriță de gem și unt
3. Folosiți doar carne de pui, porc sau pește
Prima săptămână:
1. Luni
Prânz: 2 ouă fierte tari + spanac ( cu sare)
Cina : 1 friptură la grătar
2. Marți
P: 1 grătar mare + 1 salată verde+ 1 fruct ( banană, pară, nuci)
C: șuncă presată- oricât:)
3. Miercuri
P: 2 ouă fierte + salată de roșii
C: șuncă presată + salată verde
4. Joi
P: 2 ouă fierte + morcovi fierți/cruzi + brânză/cașcaval
C: 1 peste la grătar/ o friptură, un iaurt degresat de fructe
5. Vineri:
P: pește la cuptor cu roșii
C: 1 friptură cu salată verde
6. Sâmbăta :
P: pui la cuptor
C: 2 ouă fierte cu morcovi
7. Duminica :
P: grătar - vită/piept de pui+ 1 fruct la alegere+iaurt slab
C: Orice aliment din acest regim

Atenție! A doua săptămână ouăle se înlocuiesc cu grătar sau pește fiert.

Comentarii:

  • Eu am mâncat dulceață în loc de gem că nu am reținut bine- tot a avut efect
  • Pâinea - mari probleme am avut cu selecția după ce am citit comentariul despre pâine postat tot în secțiunea aceasta de dna dr Anca Crăciun, am citit etichete până am înnebuni.; în final am găsit niste chifle super bune negre- căutați în orașul dvs. astfel de chifle mai bunuțe, ca să aveți o dimineață mai relaxantă
  • Am băut cafea - destul de multă - cu îndulcitor, în schimb; am găsit unul mai bun la gust și acum nu mai vreau zahăr deloc
  • Spanac- se găsește la magazin congelat - iese super bun:) recunosc am pus și puțin piper și un strop de unt ; e gata în 10 minute
  • Iaurt - am găsit un iaurt semidegresat fff. bun
  • Morcovii i-am mâncat fie fierți- cu puțină sare și piper, fie dați prin răzătoare cu lămâie și sare și piper, ca o salată
  • Șuncă de pui- dar găsiți una mai bună la gust, că altfel e groaznica goală
  • Salata verde: mi-am făcut câte una întreagă, dar cu apă, lămâie și sare
  • Pestele la cuptor - am pus puțin ulei, cimbru sare și piper- se poate și la tigaia teflon cu roșii sub și deasupra peștelui; mi-am luat cod
  • Grătarele le-am făcut mari - două bucăți mari de pui sau de vită- dacă alegi carnea de vită, iese mai bun la grătar antricotul

Am 29 de ani, 52,5 kg înainte de cură și 49,9 kg azi, la o săptămână și 4 zile; 1,63 m înălțime. Mâncam foarte mult, dar nu mă îngrășam ; practic aveam ceva depuneri mici pe ici pe colo...
Acum mă simt mult mai bine, parcș sunt mai ușoară, mai activă; în plus, nici nu mai am starea de somnolență după masă- pentru că nu mai mănânc foarte mult.
Nu m-am înfometat deloc și totuși am slăbit 2 kg. Voi reveni duminică cu numărul final de kilograme.”

Răspuns primit de la un medic:

„BRAVOOO!!! Pentru rezultate, dar dacă acest regim a fost într-adevăr benefic, nu putem spune decât peste 3 luni. De ce? Din cauza efectului yo-yo. Daca ați slăbit și nu mențineți sau mai rău, vă îngrășați mai mult, vă era mai bine înainte de regim...Partea proastă cu greutatea este că se aseamănă cu curățenia: nu e greu să o faci, e greu să o menții :). Am o problemă cu dietele cu „termen” pentru că omul are impresia că daca slăbește cu dieta aceea 5 kilograme, acelea sunt pierdute pe veci și nu le mai vede, putând să revină la stilul de alimentație anterior curei de slăbire fără pericol! Greșeală totală, pentru că nu numai că le vă pune la loc, dar vă pune și în plus, iar același regim folosit data viitoare nu va avea același efect, pentru că Marele Cenușiu este un zgârcit și vrea să țină toate depozitele, iar când încerci să-l furi a doua oară, știe precedentul și ia masurile necesare. Deci, începem cu un regim pentru moralul personal și continuăm cu un stil de viață nou, care să ne ajute să ne menținem sau să continuam să scădem în greutate.

Despre regimul...testat :):

AVANTAJE:

  • Acest regim în particular se bazează pe aport crescut de proteine de calitate superioară, adică ouă și carne. Este bine, pentru că proteinele au un „secret”: pe lângă faptul că aduc doar 4 calorii/gram de proteină, ele mai și ard din aceste calorii ca să se absoarbă, adică vreo 10% din calorii le ard ele! Studii recente arată că proteinele au capacitatea de a induce secreția unui hormon, numit peptidul yy, mai ales la persoanele obeze, acest peptid dând senzația de sațietate, limitând cantitatea de alimente consumată
  • Aduce legume și fructe, pe care de obicei uitam să le consumăm, ce conțin minerale, vitamine și fibre
  • Permite și o linguriță de gem, deci da senzația că ai mâncat ceva dulce și nu te simți frustrat că ai alimente „interzise”
  • Are și unt, un punct bun, pentru că ai nevoie și de lipide în alimentație. Mă bucur că nu aud „margarină”
  • Are 3 mese pe zi, ceea ce este bine, atât pentru cei ce mănâncă o dată pe zi, cât și pentru cei care mănâncă 3 mese-2 gustări și prin gustare înțeleg un hamburger cu maioneză
  • Stabilește clar un minim de aport hidric

DEZAVANTAJE:

  • Perioada limitată
  • Nu este individualizat: același număr de calorii pentru femei, bărbați, normoponderali, obezi
  • O alimentație sănătoasă se bazează în primul rand pe glucide. Spun o alimentație sănătoasă pentru că mă refer la ceva ce trebuie făcut pe viață. O chiflă pe zi este puțin. Trebuie consumate pe zi 6-10 porții din categoria: pâine, cartofi, paste, orez. O porție înseamnă o felie de pâine, o lingura de piure, paste, pilaf
  • O dietă cu prea multe proteine duce la depresie și crește pofta de a mânca dulciuri concentrate, deci când ți-e lumea mai dragă te trezești cu o ciocolată în mână. Glucidele, în schimb, dau senzația de bine, prin intermediul serotoninei. Este de preferat să ne limitam la glucidele cu absorbție lentă (cele descrise la punctul 1) și nu la dulciuri concentrate!
  • Carnea de porc, indiferent cât de macră pare la prima vedere, are 30% din greutatea ei grăsime! Se numesc "grăsimi ascunse". Deci mai bine numai pește sau pui, fară piele însă!”

Răspuns venit de la un dietetician:

„Bună! Nu am testat acest regim, nu sunt pentru astfel de diete, de ce? Să ne gândim ce se întâmplă după terminarea lui! Este normal să scazi în greutate dacă schimbi câteva obiceiuri alimentare și ai mese fixe... tot ce faci pt. a da jos kg în plus, te ajută să te menții pentru totdeauna? Eu consider că este vorba despre a adopta un stil de viață activ și sănătos, nu de a avea un program de mese fix în care să jonglăm cu câteva alimente! Daca nu îți duci rezultatul la final, dacă nu cunoști compoziția corporală, riști să te îngrași după; dacă revii la vechile obiceiuri, garantat te vei îngrășa!”

Sursă: romedic.ro/forum/

„Dragele mele, vin să vă întreb câte dintre voi au nevoie să slăbească ?... Ei bine, eu am reușit nesperata performanță, după 2 ani în care nu reușeam să slăbesc cu nimic, nici un fel de regim nu mă făcea să dau jos din kg (am medicație și TREBUIE să mănânc de 3ori/zi). Am găsit SALVAREA !!! Se numește regim disociat pe bază de alimente disociate și ciorbă de varză. În cazul în care a mai apărut aici pe forum, rog moderatorii să-l șteargă. 

Eu am reușit să slăbesc într-o săptămână 5 kg mâncând pe saturate, dar numai ce mi s-a recomandat. Cine vrea să încerce, n-o să regrete, dar nu trișează. Ciorba de varză se face dintr-o varza mare (2-3 kg) și vreo 4 cepe mari și 2 ardei grași și 1 cutie de roșii în bulion, ingrediente care se fierb până se înmoaie varza. Nu se adaugă decât sare sau alte condimente, nu ulei sau altceva. Din această ciorba se mănâncă oricât, oricând, culmea e că, cu cât mănânci mai multă, cu atât slăbești mai mult.

supa-de-varza-cu-morcovi

  • În prima zi: se mănâncă fructe, fară banane. Oricâte, alaturi de ciorba de varză
  • A doua zi: se mănâncă legume (spanac, altele cu frunze verzi) plus ciorbă. Seara, un cartof copt cu unt
  • A treia zi: se mănâncă fructe și legume, pe săturate, alături de ciorbă
  • A patra zi: se mănâncă maxim 3 banane și un litru de lapte degresat (0.1% grăsime) plus ciorbă
  • A cincea zi: se mănâncă maxim 500 grame carne de vită slaba fiarta sau la grătar plus 4-5 roși. și ciorba
  • A șasea zi: se mănâncă carne de vită și vegetale (nu cartofi) plus ciorbă
  • A șaptea zi: orez și suc de fructe neîndulcit, plus ciorbă

În fiecare zi se beau 6-8 pahare de aă pentru a elimina toxinele din organism. În acest ritm se pot slabi 5-8 kg și se detoxifiază organismul, mai ales că această dieta se poate tine oricât, oricând. Eu am ținut aceasta dietă și am slăbit 5 kg. Puteți încerca, dar cântăriți-vă la început și la sfârșit, că altfel veți fi dezamăgiți. Rezultatele sunt spectaculoase în ultima parte a dietei. Aveți grija ce mâncați după, luați-o încet să nu puneți la loc kg. Succes și aștept vești!”

Răspunsuri primite de la persoane care nu sunt medici, nutriționiști sau dieteticieni:

  • „Eu am ținut cura aceasta, am slăbit într-adevăr 5 kg, dar am pus 8 kg în mai puțin de 2 săptămâni. Eu în general mănânc foarte puțin, maxim două mese pe zi și niciodată seara, deci n-aveam de ce să mă îngraș. Dar totuși m-am îngrășat mai mult decât am dat jos. Acum nu trebuie să se întâmple la fiecare la fel!”
  • „Foarte bună cura asta de slăbire! Eu am slăbit cu ea 10 kg acum 8 ani, dar am făcut apoi și eforturi să mă mențin la acea greutate. Am reușit un pic!”
  • „Această cură se cheamă „dieta cu supă de varză” și...nu aș vrea să vă dezamăgesc, dar este foarte greu să te menții după ea. Și este destul de greu de ținut. Spor la slăbit!”

Sursă: forum.desprecopii.com/forum/

„Dieta chimică de 7 zile...A mai auzit cineva de ea?”- întrebare lansată pe netmums.com

„Bună, urmez de 3 zile această dietă și am început să dau de greu. A mai urmat-o cineva/sau o urmează acum ca să-mi dea și mie sfaturi/să-mi ofere trucuri ca să mă motiveze? Vă mulțumesc!”

Răspunsuri primite:

„Hei, am primit date despre această dietă de la mama mea vitregă cu o zi înainte- ei i-a dat-o un specialist înainte de operația pe inimă. Baza acestei diete este chimică. Dacă urmezi dieta, conform planului, ar trebui ca într-o săptămână să slăbești cam 6 kg. Iată cum arată aceasta:

  • Ziua1: Mic dejun- 1 felie de pâine prăjită și roșii pe grătar; Prânz- fructe proaspete (în orice cantitate); Cină- 2 ouă fierte tari, salată, 1 grapefruit
  • Ziua 2: Mic dejun- grapefruit, 1 ou fiert tare; Prânz- pui la grătar (în orice cantitate) și roșii la grătar; Cină- grătar de vită și salată
  • Ziua 3: Mic dejun- grapefruit, 1 ou fiert tare; Prânz- 2 ouă fierte și roșii; Cină- 2 coaste de miel pe grătar, salată de țelină și castraveți
  • Ziua 4: Mic dejun- 2 felii de pâine prăjită, 2 ouă poșate; Prânz- fructe proaspete (în orice cantitate); Cină- 2 ouă fierte tari, salată, grapefruit
  • Ziua 5: Mic dejun- 1 felie pâine prăjită, 2 ouă poșate; Prânz- 2 ouă poșate, roșii; Cină- Pește proaspăt sau din conservă și salată
  • Ziua 6: Mic dejun- 1 ou fiert, suc de grapefruit; Prânz- fructe proaspete (în orice cantitate); Cină- piept de pui la grătar, salată de varză și morcovi
  • Ziua 7: Mic dejun- omletă din 2 ouă, roșii la grătar; Prânz- ouă poșate și spanac; Cină- Grătar și salată

Ține cont și de următoarele reguli:

  • Nu vei mânca între mese
  • Nu vei consuma unt sau alte grăsimi
  • Nu vei consuma băuturi alcoolice
  • Salata se va prepara din: salată verde, castraveți, roșii, țelină
  • Se va bea: apă, cafea neagră, ceai negru, suc de grapefruit, apă tonică”

 

  • „Cred că această dietă există de mai mulți ani. Eu și câțiva prieteni ai mei am urmat-o, unii dintre ei au avut succes, au pierdut câteva kilograme, alții au considera-o dificil de urmat. Cred că ai putea slăbi cam 5 kg într-o săptămână, ceea ce este bine dacă te pregătești pentru o ocazie specială.”
  • „Îmi pare rău, dar dieta chiar pare nesănătoasă. Să scapi de peste 6 kg într-o săptămână având parte de o dietă fadă, care te privează de aproape tot, de vitamine, va funcționa, dar te va scăpa doar de fluidele din corp. De îndată ce vei reîncepe să mănânci normal, vei pune kilogramele pierdute la loc. Singura soluție ca să poți slăbi și să te și menții este să mănânci sănătos și să faci exerciții fizice. Procesul de slăbit poate fi lent, dar este cel mai bun ca să te menții.”

Sursă: netmums.com

„Care este cea mai bună metodă de a slăbi rapid ?”- întrebare lansată pe Forum.Sweat.com:

Răspunsuri primite de la persoane care nu sunt medici sau dieteticieni:

  • „Cred că deficitul de calorii. Încerc să îmi reduc puțin câte puțin porțiile și le înlocuiesc cu fructe/legume ca să mă simt sătulă”
  • „Am început să-mi număr macronutrienții și mi s-a părut o metodă de încredere pentru a slăbi. Nu este prea simplu să începi să faci asta și nu cred că este o soluție universală, dar pot să vă spun că am un aport zilnic de 1400 calorii și datorită macronutrienților am impresia că primesc multă mâncare. Am încercat și să reduc aportul la 1200 de calorii și am slăbit mai repede, dar am sfârșit prin a începe să mănânc compulsiv. Macronutrienții care te ajută să scapi de grăsimea corporală înseamnă proteine dense, dar includ și carbohidrați și grăsimi sănătoase.”
  • „Bună, eu recomand postul intermitent. Am lucrat cu formula 16:8 și m-a ajutat. În intervalul de 8 ore se mănâncă destul de mult!”
  • „Dieta Ketogenică și exercițiile fizice zilnice sunt cea mai bună combinație dacă vrei să scapi de kilogramele în plus într-un termen scurt. Exercițiile fizice sunt neapărat necesare, poți să slăbești și doar cu dieta, dar ca să te menții în formă și să arăți bine, trebuie să faci și sport.”
  • „Deficitul de calorii și renunțarea la mâncat după ora 7 seara și multe exerciții cardio (dar și mersul pe jos și urcatul scărilor au un rol important). Am 51 de ani, sunt mică de statură și mă îngrășasem din cauza alimentelor și băuturilor consumate seara târziu. Am renunțat la acest obicei și am început să fac tot mai multe exerciții fizice. Reușesc să îmi mențin greutatea de mai bine de 6 ani. De asemenea, mi-am schimbat și rutina care ține de activitatea fizică și am început să fac mai multe exerciții.”
  • „Încercați să renunțați la zahăr, reduceți consumul de carne și beți multă apă. Veți vedea curând rezultatele!”

Sursă: forum.sweat.com

Înainte să iei o decizie legată de modul în care ți-ai dori să slăbești, ai permanent în vedere acest fapt: cele mai bune diete de slăbit pe termen lung nu sunt cele care te vor ajuta să pierzi un număr mare de kilograme într-un interval scurt, ci care te vor stimula să pierzi în greutate treptat, fără să te priveze de nutrienții valoroși și determinându-te să-ți însușești obiceiuri alimentare menite să-ți confere un stil de viață mai sănătos.

Surse: advisory.com, antrenorulmeupersonal.ro, brainhealthkitchen.com, cambridge.org, dietdoctor.com, diet.mayoclinic.org, dietasuprema.ro, dukan.com, eatingwell.com, forum.desprecopii.com,forum.sweat.com,  healthline.com, livestrong.com, loseitblog.com, mayoclinic.org, mdpi.com, ncbi.nlm.nih.gov, netmums.com, nutritionalproject.com, news-medical.net, prevention.com, romedic.ro/forum, shape.com, verywellfit.com, webmd.com, weightlossresources.co.uk
Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dragi părinți, „mituirea" copiilor are picioare mai scurte decât minciuna! De ce NU este o soluție pe termen lung
    Dragi părinți, „mituirea" copiilor are picioare mai scurte decât minciuna! De ce NU este o soluție pe termen lung

    Crezi că dacă îi vei oferi copilului tău ceea ce își dorește pentru a face ce îl rogi este o soluție bună? Poate de moment. Desigur că, îndată ce va obține...

    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung
    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung

    Nu doar că oferă o imagine drăgălașă foc, dar rostogolitul este o etapă normală în dezvoltarea bebelușului tău. Află de ce important ca cel mic să se rostogolească, precum...

    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

    Dacă micuțul tău este agitat, plânge, sau are o criză de furie care pare că nu se mai termină, probabil crezi că o soluție ar fi să-l închizi în camera lui,...

    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii
    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii

    Cei mai mulți părinți susțin că nu au un copil favorit, însă studiile care s-au realizat în acest domeniu, arată că nu este așa. Cercetările arată că aproximativ 65%...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia
    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia

    Pe măsură ce anotimpurile se schimbă la fel se întâmplă și cu produsele proaspete disponibile. Toamna ne oferă o gamă de produse proaspete și frumoase, iar acesta este un...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    © 2024 Qbebe