Tortellini, Penne, Farfalle, Fusilli, Spaghetti cu sos alb sau roșu, pastele de numără printre cele mai apreciate feluri de mâncare. Având un grad de dificultate mic în pregătire, dar un gust delicios, pastele își fac loc destul de des în meniurile multor persoane, însă nu și în cel al indivizilor care vor să slăbească. Motivul: pastele sunt bogate în carbohidrați, ceea ce nu ajută pierderea kilogramelor în plus.
Însă, de curând, un grup de cercetători din Italia a descoperit faptul că pastele nu îngrașă. Să fie oare posibil? Iată care cum au desfășurat oamenii de știință studiul și cum au reușit să dea această veste minunată iubitorilor de paste. Te numeri și tu printre cei care adoră pastele, dar te temi că se vor depune exact acolo unde nu îți dorești? Lasă grijile de-o parte și află ce spun specialiștii despre acest lucru!
Nu există nicio legătură între consumul de paste și creșterea în greutate
Grupul de cercetători a analizat regimul alimentar a peste 23.000 de persoane, din două regiuni diferite din Italia. Participanții au fost rugați să-și noteze în fiecare zi alimentele consumate, iar la finalul perioadei de studiu au fost supuși unui chestionar telefonic în legătură cu obiceiurile lor alimentare. În cele din urmă, specialiștii au comparat cantitatea de paste consumate zilnic cu indicele de masă corporală și circumferința taliei subiecților.
După ce au analizat toate datele, oamenii de știință au ajuns la concluzia că pastele consumate nu ai influențat creșterea în greutate a subiecților. Mai mult decât atât, se pare că singura legătură existentă dintre paste și greutate, este pierderea acesteia. Iată și declarația autorului studiului, George Pounis, care susține minunata descoperire.
"Analizând datele antropometrice ale subiecților și obiceiurile lor alimentare, am observat că pastele nu sunt asociate cu o creștere a greutății corporale, ci mai degrabă cu o scădere. Statisticile noastre arată că un consum de paste în conformitate cu nevoile indivizilor contribuie la un indice de masă corporal sănătos și un raport mai bun între talie și șold", a spus specialistul.
Este adevărat că oamenii de știință au adus vești bune, însă acesta nu trebuie să îți schimbe radical regimul alimentar. Indiferent că este vorba despre paste, sau oricare alt produs bogat în carbohidrați, trebuie consumat cu moderație. Aparent, aceasta este cheia succesului pentru un stil de viață sănătos și o greutate optimă.
Dieta meditaraneană, urmată cu moderație este benefică pentru sănătate
"În viziunea multora, pastele nu sunt potrivite pentru cineva care se luptă cu kilogramele în plus. Anumite persoane le scot definitiv din alimentația lor. Acest studiu arată că nu este o atitudine corectă. Este vorba despre o compomentă importantă a bucătăriei mediteraneene și nu există niciun motiv pentru care să renunțăm definitiv la ele. Consumată în cantități moderate și cu respectarea varietății sale, o dietă mediteraneană este bună pentru sănătate", a concluzionat Licia Iacoviello, unul dintre cercetătorii participanți la studiu.
Pe perioada studiului, subiecții au reușit să se mențină în formă deși au consumat paste. Cum au reușit? Printr-o dietă sănătoasă și echilibrată, ce poartă numele de "dieta mediteraneană". Aparent, aceștia au ales pastele cu legume și pește în porții mici, pentru că organismul are nevoie de carbohidrați pentru a funcționa la capacitate maximă, fiind principala sursă de energie.
Dieta mediteraniană este mai mult un stil de viață și mai puțin un regim alimentar în sine. Aceasta se referă în egală măsură la obiceiurile alimenatare, cât și la activitățile zilnice și la petrecerea timpului liber. Conform unor cercetări recente, acest tip de dietă a scăzut riscul apariției bolilor de inimă și depresie. Adepții acestui nou stil de viață urmăresc să consume alimente bogate în grăsimi sănătoase. Astfel, iată care sunt câteva dintre aceste produse, care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă mediteraneană:
- fructe,
- legume,
- măsline/ulei de măsline,
- semințe/nuci,
- pește,
- ouă,
- lactate,
- cereale.
Surse: dailymail.co.uk, parentherald.com, mashable.com, independent.co.uk, sfatulmedicului.ro.