Un studiu a arătat că prezența pisicilor este binevenită pentru cei ce se confruntă cu un nivel ridicat al stresului
În ultimii ani, se apelează din ce în ce mai des, pentru diferite tulburări emoționale, la terapii cu animale, așa cum este, de exemplu, „Pet Your Stress Away”. De cele mai multe ori, în acest tip de terapii sunt incluși câinii.
Un grup de cercetători de la „Universitatea din Washington”, sub coordonarea Patriciei Pendry (profesor în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Umană), alături de cercetători belgieni de la „Universitatea KU Leuven”, coordonați de Joni Delanoeije, au analizat cum reacționează persoanele cu un nivel ridicat al emoțiilor puternice când sunt în compania pisicilor. S-a realizat un studiu în care au fost implicați peste 1400 de studenți și peste 500 de persoane care făceau parte din personalul a peste 20 de universități. Studiul s-a desfășurat în Flandra (Belgia) și a fost publicat în revista „Anthrozoös” luna trecută.
Participanții au fost solicitați să completeze un chestionar online. Acesta se baza pe următoarea temă: dacă le-ar plăcea ca în campusuri să fie prezentă o anumită pisică (descrisă anterior într-un flyer de prezentare) și dacă ar considera că prezența acesteia ar putea oferi relaxare. În același timp, cei implicați în studiu au fost rugați să răspundă la aceste întrebări:
- Dacă vor încerca să vadă pisica respectivă când aceasta va fi prezentă în campus;
- Dacă vor încerca să fie prezenți în campus când vor afla că va fi acolo și pisica;
- Dacă vor propune ca și alte campusuri să aibă o astfel de inițiativă;
- Dacă pisica poate contribui la îmbunătățirea interacțiunilor sociale;
- Dacă s-ar bucura ca pisica să fie prezentă din când în când în campus.
Pentru fiecare răspuns s-a stabilit o evaluare de la 1 (nu aș fi deloc de acord) la 5 (aș fi întru totul de acord). De asemenea, pentru studiu s-au folosit și reperele de mai jos:
- Nivelul perceput de stres: întrebările vizau impactul stresului înainte de pandemie;
- Nivelul de percepție al emoțiilor: participanții s-au autoevaluat pe baza unor afirmații precum „consider că sunt o persoană care își face multe griji”, „consider că sunt o persoană care se enervează rapid”, „consider că sunt o persoană depresivă”, „consider că sunt o persoană ce își păstrează calmul și în situațiile tensionate”;
- Dacă o persoană are câine sau pisică;
- Dacă este vorba despre fobie sau alergie la pisici;
- Dacă prezența unui pisici în campus este considerată ca riscantă sau nu;
- Dacă se preferă prezența unui câine în campus.
Primele concluzii formulate după analizarea chestionarelor au arătat că persoanele care prezentau un nivel mai ridicat al stresului perceput erau mai dornice să interacționeze cu animalele de companie.
O persoană este mai dornică de compania pisicilor sau a câinilor în funcție de trăsăturile sale de personalitate
Oamenii de știință au evidențiat și următoarele aspecte:
- Persoanele care aveau pisici prezentau un nivel mai ridicat al percepției emoțiilor;
- În general, persoanele ce aveau pisică se confruntau, spre deosebire de cele care nu aveau deloc un animal de companie, cu dezechilibre emoționale;
- Persoanele cu un nivel mai ridicat al percepției emoțiilor erau cele mai dornice să beneficieze, în campus, de prezența pisicilor;
- Faptul că o persoană este interesată să interacționeze mai degrabă cu o pisică decât cu un câine ține de trăsăturile sale de personalitate.
Patricia Pendry a precizat, într-o intervenție pentru „Medical News Today”, că alegerea pisicii potrivite a contat foarte mult pentru ca participanții la studiu să se simtă conectați emoțional cu ea: „Am ales o pisică fericită să poată interacționa cu oamenii, care s-a comportat într-un mod care a arătat cât era de bucuroasă că putea fi în compania lor. Am preferat-o în locul uneia dresate, care să răspundă la anumite comenzi.”
Totodată, Patricia Pendry a insistat și asupra următoarei idei, potrivit „Science Daily”: „Studiul nostru arată că am putea să ne adresăm mai multor persoane oferindu-le posibilitatea de a petrece timp atât în compania pisicilor, cât și a câinilor. În special cele care percep mai intens emoțiile vor beneficia de pe urma acestei companii. Căutăm diferite metode pentru a ajuta cât mai multe persoane, astfel încât să-și poată reduce nivelul de stres. Este binevenit faptul că am descoperit că și pisicile sunt utile în acest scop.”
Surse foto: pexels.com
Surse articol: neurosciencenews.com, medicalnewstoday.com, sciencedaily.com, tandfonline.com