Tantrumul reprezintă o manifestare emoțională comună la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani. Când copilul are un tantrum, acesta poate plânge sau țipa perioade lungi, sau se poate tăvăli pe jos. Tantrumurile sunt cauzate în general de oboseală sau diferite frustrări pe care le are cel mic și nu știe să le manifeste altfel.
Nanny Sharz, așa cum este cunoscută de public, este o dădacă din Marea Britanie care a lucrat intensiv cu copiii în ultimii 18 ani.
În vasta sa experiență, femeia a fost martoră la o mulțime de tantrumuri pe care a reușit să le liniștească aplicând trei metode eficiente, pe care le împarte cu noi.
1. Învață ce îi oferă confort copilului tău
Atunci când cei mici au tantrumuri, este important ca părinții să aibă o atitudine calmă și să le arate că îi acceptă și îi iubesc, chiar dacă în acel moment nu se comportă exemplar.
După cum spune Nanny Sharz, fiecare copil are nevoie să simtă confort și siguranță în alt mod. Așadar, ca să știi cum să-l liniștești pe cel mic, trebuie să știi care este nevoia lui în astfel de momente.
„Îmi amintesc că aveam grijă de un băiețel căruia îi plăcea foarte mult să se joace cu lego. Atunci când nu reușea să asambleze piesele, se simțea extrem de frustrat. Așa că am încercat să îl încurajez și să-i spun să nu renunțe, însă nu a funcționat.
Apoi l-am îmbrățișat și i-am spus că s-a descurcat bine până acum și dacă vrea, îl pot ajuta mai departe. În momentul în care l-am luat în brațe, am simțit tensiunea cum din corpul lui că s-a diminuat. De atunci am învățat care este modul în care el se liniștește și așa am procedat de fiecare dată” povestește dădaca.
2. Redirecționează-l
Această metodă se referă la redirecționarea atenției copilului către o altă activitate și totodată la oprirea comportamentul înainte să se manifeste și să se dezvolte într-un tantrum.
Redirecționarea funcționează pentru că îl distrage pe copil și îl face să uite motivul pentru care a fost supărat.
Oferă-i celui mic două (nu mai multe) variante din care trebuie să aleagă. Asta îl va face să aibă sentimentul de autonomie, lucru care îi va diminua frustrarea cu siguranță. Spre exemplu, dacă copilul insistă că vrea să meargă în parc și nu se poate, pune-l să aleagă alte două variante care știi că îi plac și pe care le puteți face acasă.
3. Faceți împreună exerciții de respirație și numărați până la 10
Atunci când îți vezi copilul furios și nu mai știi ce să faci ca să îl calmezi, cel mai probabil că vei începe să te înfurii și tu. Însă acest lucru nu va face decât să-i înrăutățească starea.
În schimb, încearcă să rămâi calmă și concentrează-te pe respirație. Numără până la 10 și de fiecare dată inspiră și expiră profund. Apoi invită-l pe cel mic să te urmeze. Chiar dacă nu o face de la început, la un moment dat o va face, pentru că va prelua din starea ta.
Nu în ultimul rând, este important să rămâi calmă și pentru a-l ajuta pe copilul tău să înțeleagă că nu face nimic greșit, ci e doar frustrat și nu știe cum să își exprime această frustrare altfel.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.insider.com/experienced-nanny-shares-her-techniques-for-dealing-with-tantrums-2022-11