11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

Andreea Guica - Redactor

Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără aplicarea pedepselor sau a unui discurs care generează frica de note mici. În schimb, vă propunem tehnici care se concentrează pe motivația și pe stilul unic de învățare al fiecărui copil în parte, mai eficiente decât metodele ”tradiționale”.

7 semne că cel mic învață greu

Cum spuneam și mai sus, fiecare copil are un ritm și un stil unic de învățare. Unii copii învață mai greu decât alți copii, lucru care îi pune în dificultate la școală.

fetita care sta cu capul pe banca langa carti

Iată care sunt semnele care te ajută să recunoști o dificultate de învățare la piciul tău:

  • Are dificultăți de citire și scriere. Copilul nu poate forma cuvinte din litere, nu poate citi sau citește foarte încet; nu poate scrie sau scrie foarte încet;
  • Are dificultăți în a face operații matematice simple sau a înțelege alte aspecte care țin de logică și de numere;
  • Are dificultăți de memorare. De exemplu, nu ține minte ce tocmai a citit sau rezultatul unei adunări;
  • Are dificultăți de concentrare;
  • Refuză să meargă la școală sau să-și facă temele;
  • Nu-și poate face temele fără ajutor;
  • Are reacții emoționale puternice, ca sfidare sau ostilitate atunci când se află la școală sau în timpul unei activități legate de școală.

Citește și 22 semne care îți spun că al tău copil este dislexic

 Cum îți dai seama că ai un copil dezinteresat de școală

Toți copiii au momente în care sunt dezinteresați de școală. Este un lucru cât se poate de comun. Însă atunci când dezinteresul față de școală se prelungește și e din ce în ce mai pregnant, acesta reprezintă un semnal de alarmă, care spune că e timpul ca părintele să intervină.

Semne că cel mic este dezinteresat de școală:

baiat si fata care stau plictisiti in banca

  • Nu discută despre școală, pare mereu plictisit de subiect;
  • Refuză să meargă la școală sau să participe la activități;
  • Apar comportamente agresive la școală;
  • Performanțele școlare scad din ce în ce mai mult;
  • Pare că se închide în sine și că nu mai vrea să-și vadă colegii/prietenii;
  • Lipsește de la ore.

Citește și Cum să alegi cea mai potrivită metodă educațională pentru copilul tău

 Cum îl determini pe copil să învețe

Dacă copilul tău se confruntă cu una sau mai multe dificultăți la școală, ca cele menționate mai sus, poate te întrebi cum ai putea să îl ajuți. Îți oferim 11 metode de a determina copilul să învețe:

1. Explorează posibila sau posibilele cauze. Dacă ai un copil nemotivat în legătură cu școala, cel mai bine este să elimini întâi orice cauză medicală – cum ar fi ADHD-ul (tulburarea de atenție și hiperactivitate). Doar știind cauza, poți trata efectul corespunzător. Spre exemplu, dacă copilul tău are ADHD, este posibil ca acesta să aibă nevoie de medicație, terapie sau chiar însoțitor la școală.

2. Fii alături de el. Știm că sună ca un clișeu, dar este important să te concentrezi pe efortul său și pe rezultate, mai degrabă decât pe ce nu a putut să facă. Așadar, implică-te în progresul său cât mai mult. Un mod prin care poți face asta, este să comunici frecvent și deschis cu profesorii, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții.

3. Descoperă ceea ce-l motivează cel mai mult pe copil. Copiii sunt motivați de o mulțime de lucruri. Poate fi vorba despre ceva bun de mâncare, o jucărie, o activitate, sau chiar o îmbrățișare strânsă. Este important să fructifici motivația copilului, pentru că aceasta este strâns legată de învățare.

4. Nu-l certa atunci când face greșeli. Nimeni nu poate face totul perfect, iar de cele mai multe ori notele nu reflectă cu adevărat performanța copilului. Așa că permite-i copilului să fie relaxat la școală și să facă atât cât poate el în acel moment. Sigur că asta nu înseamnă să-i spui că este în regulă să ia doar nota 4, ci trebuie găsit un echilibru.

mama care il ajuta pe baietel la teme

5. Cere ajutor. Dacă copilul nu se descurcă singur atunci când își face temele sau la școală în general, poți apela la un coleg mai mare de la școală, sau chiar la un meditator. O altă perspectivă s-ar putea să îl ajute să înțeleagă mai bine și să-și găsească un alt ritm, mai potrivit pentru el.

6. Ai grijă de tine. Orice părinte suferă, atunci când copilul său are dificultăți de învățare. Nu uita, însă, cu cât ești un părinte mai echilibrat emoțional, cu atât îți vei putea ajuta copilul mai mult.

7. Asigură-te că copilul tău are parte de un somn odihnitor. Există numeroase studii care vorbesc despre importanța somnului în viața unei persoane. Somnul este în strânsă legătură cu învățarea. În timpul somnului, se transferă informațiile din memoria de scurtă durată, în memoria de lungă durată. Calitatea odihnei va influența, de asemenea, și capacitatea atenției în timpul orelor de curs.

8. Ajută-l să-și descopere stilul și ritmul de învățare. Spre exemplu, cel mic învață foarte repede, atunci când i se arată, mai degrabă decât atunci când citește. În acest caz, ai putea să îl ajuți la teme punându-i în practică lecția, în loc să-l pui să o citească.

9. Încurajează-l să fie încrezător în el și să pună câte întrebări simte nevoia. Mulți dintre noi avem un soi de rușine să spunem ”Nu” atunci când suntem întrebați ”Ai înțeles?”. Asigură-l că este normal să punem întrebări atunci când nu înțelegem ceva. Nu uita că de aceea merge la școală, să învețe.

10. Învățați împreună jucându-vă. Timpul vostru împreună poate fi unul distractiv, chiar dacă scopul tău este să îl înveți ceva nou. Folosiți-vă de tot felul de materiale și de texturi, inventați jocuri, citiți povești și lăsați-vă creativitatea să zburde.

11. Asigură-te că adaptezi mediul de acasă nevoilor sale. Asta înseamnă să îi oferi copilului liniște, atunci când își face temele, sau chiar să creați împreună o rutină a temelor, în funcție de preferințele lui.

 De ce este important ca un copil să învețe

Probabil că ne-am întrebat cu toții, la un moment dat, de ce învățăm. Este important să reținem că învățarea nu înseamnă doar memorarea informațiilor. Printre multe altele, înseamnă disciplină, exersarea funcțiilor cognitive, dobândirea abilităților sociale și de ce nu, pregătirea pentru o carieră de succes.

Creierul copilului este extrem de maleabil, mai ales în primii 7 ani de viață. Putem spune că un copil este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, lucru care va pune bazele întregii sale personalități. Deci învățarea este deosebit de importantă în cazul unui copil și aceasta nu trebuie neglijată în nici un fel.

Nu în ultimul rând, nu te descuraja dacă ai observat că cel mic se confruntă cu dificultăți la școală. Pentru fiecare copil din lumea există măcar o soluție care poate fi implementată cu succes. Trebuie doar să descoperi ceea ce funcționează pentru al tău.

Surse foto: www.istockphoto.com

Surse articol:
www.mayoclinic.org
raisingchildren.net.au
www.childmind.org
www.kidshealth.org
www.nytimes.com

Articolul urmator
O mamă i-a făcut card fiului ei de doar 10 ani: „Vreau să învețe de mic să se organizeze cu banii”
O mamă i-a făcut card fiului ei de doar 10 ani: „Vreau să învețe de mic să se organizeze cu banii”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă
    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă

    Tensiunile, conflictele, sunt aspecte firești dintr-o căsnicie, dar în anumite situații acestea produc rupturi ce par ireparabile. Ambii parteneri pot avea sentimentul că lucrurile...

    Regret enorm că mi-am obligat copilul să învețe un instrument muzical
    Regret enorm că mi-am obligat copilul să învețe un instrument muzical

    Unul dintre cele mai mari regrete ale mele este că nu am învățat să cânt la un instrument muzical în copilărie. Așa că, atunci când fiul meu de 9 ani, Tom, a...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale
    „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale

    Un cuplu interrasial ne povestește despre viața lor de părinți cu 4 copii, dintre care unul adoptat, care nu seamănă neapărat nici cu mama, nici cu tata.

    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

    Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

    Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

    © 2025 Qbebe