Prima metodă a fost împărtășită de o mămică pe TikTok, care și-a pierdut copilul de 3 ani într-un muzeu, menționează cafemom.com.
Inițial, s-a panicat, cum probabil ar face oricine. Apoi însă, și-a adus aminte că a văzut un video pe TikTok în care un alt părinte care își pierduse copilul, a împărtășit o metodă de a-ți găsi copilul rapid. Din fericire, și-a găsit rapid fetița cu ajutorul unei alte mame, dar consideră necesar ca și ceilalți părinți să știe despre această metodă.
@krista.piper I lost my 3 year old todah in a play place and thank god for tiktok - I’m so happy i saw that tiktok of what to do when your kid goes missing. I found her fast by raising my voice and saying a description of what she was wearing. Should have added her age or hair color but the description if little girl with pink minnie mouse shirt got thr job done finding her. #parents #parentsoftiktok #playplace ♬ original sound - Krista | Booktok | Home life
Se pare că ai mai multe șanse să-l găsești pe cel mic dacă începi să strigi cu ce e îmbrăcat, pentru ca ceilalți să aibă o imagine vizuală atunci când te ajută să-l cauți. E mult mai ușor să te uiți după un tricou roz cu Minnie Mouse, decât după un păr șaten până la umeri.
În videoclipul original de pe TikTok, mama respectivă povestește că după ce a început să strige frenetic cu ce era îmbrăcată fiica ei, a găsit-o în mai puțin de un minut. Deci, chiar dacă poate părea ciudat să începi să strigi „tricou roz cu Minnie Mouse”, dă rezultate, și asta e tot ce contează.
O a doua metodă este, mai degrabă, un plan de prevenție. E mai bine să eviți să trebuiască să folosești metoda de mai sus, nu-i așa?
Uite care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi, potrivit bountyparents.com.au:
1. Vorbește cu el înainte
Dacă vă pregătiți să mergeți la mall, într-un parc de distracții sau în orice loc unde vor fi mulți oameni, spune-i dinainte că veți merge într-un loc aglomerat și este extrem de important să stea aproape de tine, ca să nu vă pierdeți.
2. Învață-l să rămână calm
Spune-i să-și păstreze calmul în caz că, totuși, vă veți pierde. Asigură-l că îl vei căuta și că vei observa imediat dacă lipsește. Învață-l să te strige pe nume, nu „mami”, pentru că așa vei știi că te strigă pe tine; iar între timp, e important să rămână pe loc.
3. Pregătește-te
Nimeni nu vrea să plece de acasă cu copilul său, cu gândul că îl va pierde în mulțime. Chiar și așa, e important să fii pregătit și în cazul în care se va întâmpla asta:
- Îmbracă-l în haine colorate, pentru a fi mai ușor de găsit;
- Scrie-i numele tău, numărul de telefon și/sau adresa pe un bilet pe care să-l pui în buzunar;
- Fă-i o poza înainte să plecați de acasă, deoarece, în cazul în care se pierde, să arăți poza altor persoane care te ajută să-l cauți.
4. Învață-l să ceară ajutor
Regula „nu vorbi cu străinii” e eficientă în multe cazuri, însă nu și în acest caz. Spune-i să aleagă el persoana la care vrea să-i ceară ajutorul, mai degrabă decât să se lase abordat de o persoană care îi oferă ajutorul (pentru că unele persoane pot avea intenții rele în momentul în care văd un copil singur și vulnerabil).
Este cel mai bine să abordeze persoane precum paznicul sau vânzătorul de mall, sau chiar și un polițist, dacă întâlnește unul.
5. Spune-i să fie atent
Cum spuneam, e important să stea pe loc, să rămână calm și între timp, sa „ciulească urechile” la strigătele tale sau ale celorlalți.
6. Cere ajutor
Atunci când ceri ajutor, șansele de a-l găsi pe micuțul tău se măresc considerabil. Nu-ți fie jenă să apelezi la cât mai mulți oameni. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine.
7. Rămâi calm
Panica poate fi normală, mai ales în primele minute, dar nu te ajută cu nimic. Încearcă să rămâi calm și să respiri adânc de câteva ori. Apoi concentrează-te pe ce ai de făcut.
De asemenea, este bine să îți păstrezi calmul și când te reunești cu copilul, chiar dacă îți vine să-l cerți că nu a fost atent.
8. Dă-i o îmbrățișare
Acest pas este opțional, desigur, dar asta nu înseamnă că nu e important. Tu și copilul tău ați trecut printr-o experiență înfricoșătoare, așa că meritați o îmbrățișare strânsă, care să vă redea liniștea și starea de bine.
Sperăm că ai învățat ceva util astăzi și că ești (mai) pregătit pentru a merge în locurile aglomerate împreună cu micul tău explorator!
Distribuie articolul și către alți părinți!
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: cafemom.com www.tiktok.com/@krista.piper bountyparents.com.au