Mult prea îndrăgitul sandwich pe care copiii îl iau la școală sau grădiniță în pachețel aproape în fiecare zi sau îl consumă la micul dejun, ascunde pericole de netrecut cu vederea. Nici adulții nu ar trebui să consume zilnic mezeluri, deoarece carnea ultra procesată din supermarketuri și automat și mezelurile sunt produse cancerigene.
Susține acest lucru medicul Mihail Pautov care a tras un semnal de alarmă într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook despre consumul acestor produse. Nu numai că pot fi periculoase pentru sănătate, ci șunca, cârnații, salamul, babicul, mușchiulețul, parizerul și alte produse din carne procesată pot conține substanțe care cresc riscurile pentru sănătate, îndeosebi când sunt consumate pe termen lung și în cantități mari.
„Fumezi o țigară si răul pe care ți-l face este asemănător cu 4-5 crenvurști”
Nitriții și nitrații sunt principalele ingrediente de pe lista oricăror produse din carne din magazine. Aceste substanțe pot duce la formarea unor compuși cancerigeni, deși sunt folosiți pentru a preveni alterarea cărnii și pentru a păstra culoarea și aroma produselor.
Majoritatea mezelurilor, îndeosebi cele mai ieftine sunt bogate în grăsimi saturate care pot contribui la creșterea nivelului de colesterol rău și la dezvoltarea bolilor de inimă. Iar alte ingrediente precum potențiatorii de aromă, coloranți artificiali sau stabilizatorii pot avea efecte negative asupra sănătății.
„O substanță cancerigenă pe care o consumăm zilnic fără să ne dăm seama de asta este carnea procesată. Avem dovezi foarte clare că acea carne procesată: șunculița, salamul, cârnați afumați, crenvurști, acea vitrină din supermarket unde ai acele mezeluri e vitrina cancerigenă.
Acum depinde cât mănânci. Este absolut esențial să eviți consumul constant de carne procesată, mezeluri. Dacă mănânci asta și ajungi să faci din asta un obicei, ajungi aproximativ ca un fumător. Fumezi o țigară si răul pe care ți-l face este asemănător cu 4-5 crenvurști”, a precizat Mihail Pautov într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.
Acesta a subliniat faptul că moderația este importantă, iar un consum ocazional de mezeluri nu este neapărat periculos pentru organism.
„Trebuie să le tăiem extrem de subțire”, spune Mihaela Bilic
Mihaela Bilic, una din cele mai renumite renumite nutriționiste din România oferă părinților sau consumatorilor de mezeluri în general, soluții pentru a mânca aceste produse într-un mod sănătos. După cum susține celebra nutriționstă, mezeurile pot face parte dintr-o dietă echilibrată dacă sunt consumate cu moderație, în cantități mici și nu foarte des.
Aceasta recomandă ca produsele să fie tăiate cât mai subțire, porția corectă de mezeluri fiind între 30 și 50 de grame, mult mai mică decât porția de carne obișnuită.
„Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne. Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea.
Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame”, a menționat medicul nutriționist în emisiunea „Doctor de bine”.
Pentru cei care nu știu să taie mezelurile subțire, salamul gata feliat este o opțiune ideală pentru a avea o dietă echilibrată. Conform medicului specialist, în 100 de grame de salam sunt mai mult de 30 de felii, așadar la o felie de pâine, 4 -5 feliuțe de salam este o gustare cât de cât echilibrată.
Un deliciu la care mulți copii dar și adulți poftesc este reprezentat de mezeluri. Dacă nu pot fi excluse din dieta zilnică, pot fi consumate cu moderație, ținând cont bineînțeles și de ingrediente de pe eticheta acestora.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, facebook.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: romaniatv.net