Un pahar de suc de portocale proaspăt stors pare a fi o idee excelentă pentru gustarea copiilor sau pentru o băutură răcoritoare pe care părinții le-o servesc zilnic.
Pe cât de sănătoasă și hrănitoare ar părea această opțiune, având în vedere vitaminele pe care le conțin portocalele, specialiștii atenționează părinții să le ofere acest suc rar și cu moderație pentru că nu este chiar cea mai bună variantă de a satisface poftele celor mici.
Educația nutrițională în școli ar trebui să înceapă cu... fresh-ul de portocale
La nivel național, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport, Gabriel Toncean, cel care a propus proiectul de lege pentru a include ca materie educația nutrițională în școli, susține că freshul de portocale este una din cele mai mari greșeli de alimentație pe care o fac părinții.
Acesta declară că „orele de educație nutrițională vor contribui cu siguranță la îmbunătățirea performanțelor școlare, la dezvoltarea obiceiurilor alimentare sănătoase și la cultivarea responsabilității și cel mai important, la prevenirea bolilor”.
Gabriel Toncean face referire la un potențial subiect dezvoltat la orele de educație nutrițională, servirea freshului de portocale. Fructoza rezultată din portocalele proaspăt stoarse crește rezistența la insulină, iar sănătatea copilului este vizibil afectată.
De aceea, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport îndeamnă părinții: „încercați să mâncați același număr de fructe folosite pentru obținerea unui pahar de fresh, dar în stare naturală și veți fi uimit cum, la scurt timp după consum, starea dumneavoastră de bine va fi afectată în mod vizibil”.
„Dacă un copil trebuie să alerge într-un maraton sau să înoate 80 de bazine, poți să îi dai acel fresh de portocale pentru că îl va consuma”.
Medicul Mihail Pautov, prezentator al unei emisiuni nutriționale și de sănătate, trage de asemenea un semnal de alarmă și recomandă părinților să nu le dea fresh de portocale copiilor.
„Aș vrea să previn toți părinții care dau fresh de portocale copiilor lor din rațiuni de sănătate! Cred că e cazul să vă opriți!
Să scoți conținutul din portocală, să separi sucul de tot restul de fibre, e ca și cum ai sări cu parașuta fără să ai o parașută în spate, pentru că sucul care rezultă are o concentrație de 10% zahăr, comparativ cu alte sucuri din comerț. Practic, la fiecare 100 ml de suc de portocale avem 10 g de zahăr”.
Medicul a comparat freshul de portocale cu un celebru suc din comerț, doar că are un conținut mai ridicat de vitamina C. Este nevoie de o activitate fizică foarte intensă pentru a consuma tot zahărul rezultat dintr un pahar de fresh de portocale.
„Concret, fresh-ul de portocale este efectiv suc din comerț cu puțină vitamina C. Și nu spun neapărat că nu este bun, ci depinde la ce este bun. Dacă copilul acela trebuie să alerge într-un maraton sau să înoate 80 de bazine, poți să îi dai acel fresh de portocale pentru că îl va consuma”.
Un copil care are o activitate normală și bea un asemenea suc răcoritor va avea o creștere foarte mare de glicemie. În plus, tot zahărul se transformă în grăsime și se depozitează sub formă de trigliceride în celulele corpului.
3 idei de suc natural din fructe pentru copii
Copiii care consuma fresh sunt în pericol de a dezvolta diabet și obezitate conform studiilor internaționale.
Sucul proaspăt de portocale este popular în întreaga lume, majoritatea persoanelor consumându-l dimineața la micul dejun. Studiile arată că acest fresh are mai degrabă un impact negativ asupra sănătății, decât pozitiv.
Concret, un pahar de suc proaspăt stors de portocale are în general 62 de calorii și 12 g de zahăr. Desigur că părinții mizează pe faptul că fructul este foarte bogat în vitamina C.
Numai că vitamina C, flavonoidele și carotenoidele pe care le conține portocala pălesc în fața zahărului în cantitate mare din fiecare înghițitură.
Unul din mai mari pericole ale consumului de suc de portocale este creșterea glicemiei. Specialiștii avertizează persoanele care au diabet sau un nivel ridicat al glicemiei să nu consume suc de portocale sau să fie foarte atenți în ceea ce privește chiar și o cantitate mică băută pe zi.
În al doilea rând, acest fresh delicios poate determina creșteri mai mari în greutate. Un studiu publicat în jurnalul de Medicină din 2011 a arătat faptul că persoanele care au băut 100% suc de fructe de portocale proaspăt în fiecare zi au luat în greutate mult mai multe de kilograme pe o perioadă de 4 ani, decât persoanele care nu au consumat deloc suc de portocale.
Așadar, medicii recomandă ca părinții să fie foarte atenți în ceea ce privește cantitatea de suc pe care le-o oferă micuților lor. Oricât de tentantă ar părea o pauză răcoritoare binemeritată cu un pahar mare de suc de portocale, riscurile sunt mult prea mari, comparativ cu beneficiile și cu plăcerea de a-l consuma.
Surse foto: facebook.com, istockphoto.com
Surse articol: insider.com, dcnews.ro, educatieprivata.ro