„În Germania au mai murit de complicații ale difteriei și doi adulți în ultimul an, tot nevaccinați”
Difteria este o boală contagioasă care se transmite aerian sau prin contact direct cu bolnavul. Aceasta se manifestă la toate categoriile de vârstă, însă se întâlnește îndeosebi la copiii nevaccinați sub 15 ani. Se manifestă prin sindrom febril, cu o temperatură ce depășește 38° Celsius, frisoane, oboseală, tuse seacă și dificultăți de respirație.
Din păcate, netratată la timp, boala poate duce chiar la deces. Medicul Mihai Craiu de la Spitalul Virtual pentru Copii avertizează pe rețele de socializare că acest virus s-a întors puternic și în România. Totodată, cadrul medical prezintă evoluția mai multor cazuri din străinătate și sfătuiește părinții să își vaccineze micuții împotriva acestui „înger al morții”.
„Îngerul morții copiilor se întoarce. Nu este o glumă sau o metaforă. Este realitatea. De fapt o tragică știre Reuters. Difteria, supranumită «îngerul morții copiilor prin sufocare» s-a întors. Boala considerată practic absentă din țarile UE lovește din nou.
Un băiat de 10 ani, anterior sănătos, DAR nevaccinat, din Germania, a murit la Berlin, acum câteva zile, după ce s-a îmbolnăvit de difterie în urmă cu 3 luni. Și nu e un accident izolat. In Africa de Sud anul trecut au fost raportate peste 20 de infecții cu agentul patogen al difteriei (Corynebacterium, tulpini toxigene), din care 5 au murit”.
Mai mult decât atât, printre precizările medicului se enumeră și unele situații din trecut, dar și din prezent: „Chiar înainte de pandemie, CNSCBT (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile) avertiza cele 7 județe de la granița cu Ucraina că în această zonă au reapărut cazurile de difterie. Și în România au existat emoții, dar a fost alarmă falsă (alt link de la CNSCBT în comentarii).
Până să zicem că am scăpat e bine să ne uităm în carnetul de vaccinare al copiilor noștri. Dacă este schema incompletă pentru Diftero-Tetano-Pertussis ar trebui discutat cu medicul de familie despre recuperarea vaccinării. Nu vreți să știți cum arată 50.000 de decese prin difterie la copil!!! Căci așa era, în fiecare an, înainte de al 2-lea război mondial, când nu exista vaccinul DTP”.
Difteria se transmite rapid! Vaccinul este foarte important!
Deși a fost considerată aproape absentă în statele membre UE datorită vaccinării sistematice, difteria a fost raportată și în alte regiuni. Numai anul trecut în Africa de Sud s-au înregistrat peste 20 de cazuri, dintre care 5 s-au soldat cu moartea copiilor.
În perioada ce a precedat pandemia de Covid 19, România era avertizată cu privire la riscurile reapariției difteriei, fiind emise chiar alerte pentru județele de graniță cu Ucraina, unde au mai fost raportate cazuri. Iar migrația unui număr mare de persoane în România din această zonă pune în pericol sănătatea copiilor și crește riscul de reintroducere a agentului patogen în țară.
Difteria se transmite rapid, prin secreții respiratorii, dar și prin contact direct cu leziunile afectate. În forma severă, putem vorbi de obstrucție respiratorie prin formarea pseudo-membranelor faringiene și eliberarea toxinei difterice.
Această boală extrem de infecțioasă poate fi combătută prin vaccinare. Tratamentul pentru această afecțiune considerată urgență medicală constă în utilizarea anatoxinei difterice precoce, pentru a bloca fixarea toxinei la nivelul receptorilor celulari, dar și prin tratament antibiotic. Tratamentul profilactic se realizează prin administrarea vaccinului DTP în etape succesive la copiii de 2, 4 și 11 luni cu revaccinare la 6 ani.
Surse foto: unsplash.com, istockphoto.com
Surse articol: hotnews.ro, medicover.ro