Conform ziarului Adevărul, În Franța a fost deja pus în funcțiune planul pentru Situații de Urgență în cazul virozelor respiratorii. În SUA, sezonul îmbolnăvirilor a început mult mai devreme decât de obicei și în acest moment face ravagii.
În România, valul îmbolnăvirilor a ajuns mai târziu, dar e deja aici, așa că nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Deja de luna trecută foarte mulți elevi au lipsit de la școală pentru că s-au îmbolnăvit. Acum, lucrurile sunt și mai serioase.
Mihai Craiu aduce în discuție că pentru a face față unor astfel de cazuri de bronșiolite, este important ca cei mici să se spele des pe mâini, să-și puna mâna la gură când tușesc și să poarte mască. Și adulții ar trebui să procedeze la fel.
Pediatrul oferă și sfaturi mai punctuale părinților care au copii mici acasă. Iată ce spune acesta:
1. Familiile care au copii mai mici de 6 luni trebuie să aibă o grijă deosebită. În caz că mai mulți bebeluși se vor îmbolnăvi și vor avea nevoie să fie internați în spital și ventilați s-ar putea să nu găsească loc în spitale, pentru că nu sunt foarte multe ventilatoare de copii.
2. Trebuie să se procedeze la fel ca la începutul pandemiei – să ne spălăm des pe mâini, să dezinfectăm suprafețele cu care intrăm în contact, să ne acoperim nasul și gura cu un șervețel curat dacă tușim sau strănutăm.
3. Locurile aglomerate, ca locurile de joacă din mall sunt de evitat pentru sugari, măcar în luna noiembrie, când există cel mai mare risc de îmbolnăvire.
4. Familiile care au bebeluși să îi separe de restul copiilor mai mari. Dacă nu există această variantă, este bine ca cei mici să nu meargă la școală o perioadă, până trece epidemia virală.
5. Cei care au cel mai mare risc să se îmbolnăvească sunt sugarii sub 6 luni, cei care s-au născut prematur și cei care au probleme cardiace sau respiratoria, a mai spus medical.
Nu în ultimul rând, Mihai Craiu sfătuiește părinții să insiste să se facă un triaj correct și serios în colectivități, potrivit www.hotnews.ro.
„Comunicați cu ceilalți părinți și cu conducerea unității. Insistați să se aerisească frecvent sălile de clasă și să se facă curățenie.
Ocrotiți-vă copiii, este doar începutul, iar iarna este lungă” mai spune Mihai Craiu la final.
Surse foto: www.pexels.com, https://pixabay.com
Surse articol: www.hotnews.ro, https://adevarul.ro