„Ce și cum dăm de mâncare copiilor este subiectul care nu mai poate fi evitat, dacă ne dorim să evităm o catastrofă anunțată. În ultimii 10 ani, numărul copiilor cu greutate excesivă din România s-a dublat.
Am observat asta cântărind câteva sute de copii veniți la compartimentul de Urgențe al INSMC pentru febră, tuse, erupții pe piele, traumatisme, diaree. Sunt voci autorizate, specialiști în nutriție, pediatrie, sănătate publică, endocrinologie ce oferă sfaturi competente. Fără a dori să vă vândă ceva anume”, spune Mihai Craiu, potrivit adevărul.ro.
În ceea ce privește dieta pe care copiii ar trebui să o consume, specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș recomandă părinților să le ofere celor mici un regim alimentar cât mai variat, bazat pe fructe, legume, cereale integrale și pește.
„Studiul recent realizat în Telemark, Norvegia, ne arată că alegerea alimentelor potrivite este precum un puzzle care, odată completat, ne oferă imaginea unui copil sănătos și fericit”, spune acesta.
Studiul pune în evidență masa de dimineață, ca fiind una importantă în menținerea energiei și mai important, a unei greutăți normale. În ceea ce privește cina, medicul endocrinolog Amalia Arhire recomandă o variantă sănătoasă și la îndemâna tuturor: supa cremă. Puțini copii le refuză și pe lângă un gust delicios, oferă și o mulțime de vitamine, fibre, proteine și antioxidanți, care contribuie la sănătatea copilului și la scăderea în greutate.
În România, peste jumătate din totalul deceselor pot fi atribuite unei serii de factori de risc comportamentali, care includ dieta neadecvată, consumul de tutun, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută (62%), cifra situându-se mult peste media UE (44%). Riscurile alimentare (27%) includ aportul insuficient de fructe și legume și consumul excesiv de zahăr și sare. Alte 4% dintre decese sunt legate de nivelurile scăzute de activitate fizică, menționează aceeași sursă citată mai sus.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: adevarul.ro