Se poate vorbi despre o creștere a numărului de cazuri de cancer la adolescenți și adulții tineri
„Institutul pentru Metrica și Evaluarea Sănătății” din cadrul „Școlii de Medicină” a Universității Washington (SUA), a publicat un raport prin care s-a ajuns la următoarea concluzie: în anul 2019, cazurile de cancer înregistrate în rândul adolescenților și adulților tineri (cu vârsta între 15 și 39 de ani) au contribuit semnificativ la creșterea numărului total de cazuri la nivel mondial. Astfel, în anul 2019, s-au înregistrat 396.000 de decese, din pricina cancerului, în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani. În acest context, în acel an, cancerul a fost cea de-a patra cea mai importantă cauză responsabilă pentru decesele din întreaga lume.
De asemenea, același institut, potrivit datelor colectate de „Financial Times”, a adus în prim-plan și alte date care dovedesc creșterea numărului de cazuri de cancer printre persoanele tinere:
- Numărul cazurilor de cancer printre țările G20 a crescut, în ultimele trei decenii, mai ales printre persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani;
- Numărul cazurilor de cancer din țările G20, în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani, este la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii.
Ce spun medicii despre creșterea numărului de cazuri de cancer în rândul tinerilor
În ultimele decenii, oamenii de știință au derulat numeroase studii care au dezvăluit că stilul de viață joacă un rol semnificativ în creșterea riscului de cancer. Una dintre greșelile pe care le facem adesea este adoptarea unei diete dezechilibrate. Spre exemplu, potrivit unui studiu apărut în „Nutrition Journal”, s-a estimat că aprox. 30-40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite dacă se iau anumite măsuri ce țin de dieta urmată. Consumul excesiv de zahăr rafinat, de făină albă, de carne și produse din carne intens procesată, aportul scăzut de fibre, aportul scăzut de acizi grași Omega-3 și Omega-6, toate măresc predispoziția spre cancer, explică medicii. În schimb, pentru o mai bună protecție în fața acestei afecțiuni, coordonatorii studiului menționat recomandă o dietă din care să nu lipsească nutrienți precum: seleniul, acidul folic, vitamina D, vitamina B12, clorofila, antioxidanții.
O dietă dezechilibrată este responsabilă de alți doi factori de risc pentru apariția cancerului în rândul persoanelor tinere, născute după anii '60:
- Obezitatea: conform „Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor” (SUA), obezitatea este asociată cu un risc mai ridicat de a dezvolta oricare dintre cel puțin 13 tipuri de cancer, cum ar fi cancerul uterin, de sân sau colorectal;
- Modificările în microbiomul intestinal: acesta reprezintă totalitatea bacteriilor, virusurilor, fungilor și altor microorganisme, ce protejează în fața agenților patogeni, furnizează energia din hrana consumată, susține funcționarea sistemului imunitar și contribuie la producerea unor nutrienți esențiali. În cazul în care adopți o dietă caracterizată prin excesul de zahăr și de grăsimi nesaturate și dacă utilizezi în exces antibiotice, microbiomul are de suferit. În acest context, așa cum dezvăluie și un studiu publicat în anul 2019 în „Cancers (Basel)”, bacteriile care predomină în cazul dezechilibrului microbiomului secretă toxine ce interferează cu dezvoltarea normală a celulelor din organism, mărind predispoziția spre apariția celulelor canceroase.
Alți factori de risc pentru creșterea numărului de cazuri de cancer sunt, potrivit specialiștilor din cadrul „Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor”:
- Sedentarismul: favorizează obezitatea;
- Fumatul și fumatul la mâna a doua (fumatul pasiv): cresc riscul de cancer pulmonar, al laringelui, esofagului, stomacului etc:
- Expunerea excesivă la radiațiile UV: fie că este vorba despre expunerea directă la soare, fie că este vorba despre expunerea la radiațiile UV prin mersul la solar, aceste deprinderi te expun riscului de a te confrunta cu cancer de piele.
Cele mai frecvente forme de cancer în rândul tinerilor
La începutul acestui an, „Societatea Americană de Cancer” a anunțat că 20% dintre cazurile de cancer diagnosticate în SUA în anul 2019 au fost în rândul persoanelor cu vârsta sub 55 de ani, ceea ce înseamnă dublu față de anul 1995.
Haddon Pantel, chirurg specializat în chirurgia colorectală, într-o intervenție pentru „Yale Medicine”, a venit cu următoarea precizare: se poate asista la o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer colorectal în rândul persoanelor tinere, sub vârsta de 50 de ani.
În afară de cancerul colorectal, alte tipuri de cancer despre care medicii din cadrul „Institutului Național al Cancerului” din SUA spun că sunt mai frecvente printre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani sunt:
- Cancerul de sân;
- Cancerul tiroidian;
- Cancerul testicular;
- Cancerul de piele;
- Cancerul cerebral;
- Leucemia;
- Limfomul: cancerul ce începe la nivelul limfocitelor, celule care sunt parte a sistemului imunitar;
- Sarcomul: cancer de la nivelul țesuturilor moi și oaselor.
O fetiță de șapte ani a devenit cea mai tânără pacientă din lume diagnosticată cu cancer mamar
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, Image by Freepik
Surse articol: cancer.gov, cancer.org, cdc.gov, digi24.ro, ft.com, healthdata.org, mdpi.com, nutritionj.biomedcentral.com, yalemedicine.org