Există mai mulți factori de risc care pot duce la apariția abceselor cerebrale la copii, printre care și anumite bacterii, sau chiar Covid-19. Problema este că mulți medici nu documentează cazurile de abcese cerebrale, pentru că nu sunt obligați să o facă. Așa că numărul celor afectați poate fi chiar și mai mare.
Spre exemplu, în anul 2022, în Clark County, Nevada, s-au înregistrat 18 cazuri de abcese cerebrale la copii - de 4 ori mai multe decât anul precedent.
„Anul trecut, de fiecare când eram sunată să vin la spital, mi se spunea că este vorba despre un copil cu abces cerebral”, povestește medicul Taryn Bragg, profesor la Universitatea din Utah.
Studiile care s-au făcut pe această temă arată că abcesele cerebrale în rândul copiilor au început să se înmulțească începând cu 2021 și au atins apogeul în martie 2022.
„Nu e vorba doar despre Nevada, ci și despre toată țara. Discutăm cu colegii noștri și aflăm că toată lumea se confruntă cu acest tip de infecții”, spune Shaun Rodger, alt medic din SUA.
Această informație a început să circule chiar și pe TikTok, în speranța că va ajunge la cât mai mulți oameni. Un exemplu în acest sens, îl regăsiți mai jos.
@rubin_allergy There has been a recent rise in severe brain infections in kids called brain abscesses. The cause is not clear at this time but the CDC is investigating (5/2/23). #kids #tiktokdoc #brain #infection #covid19 #learnontiktok ♬ Beethoven Moonlight Sonata-High Sound Quality - Amemiya
Chiar dacă se discută despre asta, medicii nu sunt siguri de motivul, sau motivele, pentru care numărul abceselor cerebrale este în creștere. Cea mai populară teorie în acest sens este faptul că de când s-au ridicat restricțiile Covid-19, virușii deja existenți au devenit și mai agresivi. „Pandemia a schimbat modul în care ne afectează virușii și bacteriile, cu siguranță”, mai spune specialistul.
Nu în ultimul rând, părinții sunt încurajați să fie atenți la simptomele care pot indica un abces cerebral la copilul lor. Cele mai comune sunt febra, vărsăturile și durerile de cap; iar în unele cazuri, sunt prezente și simptomele asemănătoare unui atac cerebral, în care discursul și motricitatea sunt afectate.
Abcesele cerebrale sunt tratate cu antibiotice, sau, în cazuri mai rele, cu o intervenție chirurgicală.
Surse foto: Pexels
Surse articol: cafemom.com TikTok