Cu toții știm că uneori, traiul cu un adolescent nu e cel mai ușor din lume. Adolescenții navighează printr-o lume plină de incertitudine și schimbări și trec printr-o mulțime de emoții.
Totodată, simt nevoia de independență, iar asta rezultă, de multe ori, într-un conflict cu părinții.
Copilul tău adolescent te poate manipula ca să obțină ceea ce-și dorește și e posibil să nu-ți dai seama de lucrul acesta.
„Comportamentul de manipulare tipic al unui adolescent este crearea confuziei, sau negarea faptelor care s-au întâmplat.
Spre exemplu, ei îți pot spune că nu le-ai spus la ce oră să vină acasă, deși tu știi sigur că ai făcut-o”, dezvăluie Deborah Vinall, psiholog specializat în lucrul cu adolescenții (sursa ScaryMommy).
Negarea realității celuilalt poartă denumirea de gaslighting - un metodă de manipulare prin care cineva capătă control asupra unei anumite situații.
„Comportamentul de gaslighting este, pentru adolescent, folosit ca un mecanism dezadaptativ pentru a câștiga control asupra propriei vieți, tocmai pentru că sunt în perioada în care simt nevoia de mai multă autonomie și independență”, mai spune Vinall.
Să înțelegem, deci, că nevoia de control este una firească și în cele mai multe cazuri, adolescenții nu au intenții rele atunci când și-o exercită; problema constă în modul în care o fac.
Acum că știi care este metoda principală de manipulare a adolescenților, trebuie să știi și cum e mai bine să gestionezi această situație.
Este important să nu ignori acest comportament, doar de dragul de a nu intra într-un nou conflict. Spune-i adolescentului tău că această metodă nu va mai funcționa de acum înainte.
În același timp, încearcă să-i oferi și puțină înțelegere și empatie. Probabil și tu ai fost în locul lor și știi cum e să te simți în felul acesta.
În plus, e un semn bun faptul că al tău copil începe să-și dezvolte nevoia de independență. Asta înseamnă că în curând, va fi pregătit să fie pe picioarele lui.
„Încearcă să-ți împarți timpul într-un procent de 20-80. Petrece 80% din timp concentrându-te pe lucrurile bune pe care le face și 20% din timp, încercând să corectezi un comportament negativ.
Adolescenții au nevoie să se simtă ascultați și înțeleși, dar mai ales, acceptați. Arată-le că îi accepți necondiționat, chiar dacă nu au mereu un comportament exemplar și vei vedea că certurile dintre voi se vor diminua.
Nu în ultimul rând, atunci când nu sunt de acord cu sfaturile pe care le primesc de la tine, încearcă să discuți cu ei. Însă este important să o faci cu respect și cu empatie”, a mai spus Vinall, la final.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.scarymommy.com/parenting/teen-gaslighting-signs