Când împodobim bradul, avem parte de îmbunătățirea dispoziției
Stând de vorbă cu „TODAY”, psihologul Deborah Serani explică de ce împodobirea bradului de Crăciun contribuie la asigurarea unei stări de bine. Astfel, este vorba despre o schimbare în rutina de zi cu zi, schimbare pe care o considerăm pozitivă: „Cred că tot ceea ce ne scoate din rutina zilnică obișnuită...ne stimulează simțurile, iar acestea ne transmit mesajul că este ceva care ne face plăcere.” Odată ce se întâmplă așa, crește și nivelul dopaminei: hormon care ne ajută să simțim satisfacția, plăcerea, motivându-ne să repetăm un anumit comportament.
De asemenea, când decorăm bradul, eliberarea dopaminei este stimulată de:
- Culorile și strălucirea decorațiunilor, a luminițelor: acestea cresc nivelul energiei și ne fac mai fericiți;
- Atmosferă: în momentul în care vedem rezultatul eforturilor noastre, suntem pe dată satisfăcuți. De aceea, nu putem rezista să nu zâmbim încă din primele clipe în care ne aflăm în fața bradului împodobit.
Împodobirea bradului de Crăciun declanșează nostalgia, însoțită însă de emoții pozitive
Alt argument menit să demonstreze că împodobirea bradului ne face mai fericiți este și acesta: prezența nostalgiei după anii de copilărie sau pur și simplu după anumite perioade mai bune din viața noastră. „Crăciunul este magic, marcat de inocență și de bucurie”, a declarat Deborah Serani în intervenția pentru sursa citată.
Expertul în psihanaliză Steve McKeown a precizat că nostalgia își poate avea originile atât în durere, în regrete, cât și în rememorarea unor amintiri pozitive. Potrivit „POPSUGAR”, psihanalistul a adus în prim-plan faptul că în special în vremurile în care ne simțim copleșiți de stres, de anxietate, de incertitudine, avem tendința de a ne îndrepta către lucrurile care ne pot face mai fericiți amintindu-ne de copilărie. Printre acestea se regăsește și decorarea casei pentru sărbătorile de iarnă:
„Într-o lume dominată de stres și de anxietate, oamenii vor să se lege de lucruri care să-i ajute să fie mai fericiți, iar decorațiunile de Crăciun evocă amintiri prețioase din copilărie. Aceste decorațiuni devin practic „ancore” către magia și emoțiile copilăriei. De aceea, dacă ne apucăm să decorăm mai devreme, putem avea parte de mai mult entuziasm.”
Psihoterapeutul Amy Molin împărtășește și ea acest punct de vedere. Într-o intervenție pentru sursa citată anterior, a menționat că decorațiunile de Crăciun ne ajută să ne îndreptăm, cel puțin la nivel mental, către vremuri mai bune:
„Nostalgia ne ajută să ne creăm o legătură cu trecutul nostru și așa ne putem înțelege mai bine identitatea. Faptul că ne apucăm să ne decorăm mai devreme casele pentru sărbători reprezintă o modalitate de a ne întoarce în anii copilăriei.”
În același timp, Amy Molin a explicat că anumite persoane sunt mai fericite când folosesc decorațiunile de Crăciun întrucât își aduc aminte de persoane pe care le-au pierdut. Cu toate acestea, nostalgia nu le determină să fie triste, ci le pun în fața unor emoții pozitive asociate cu amintirea celor dragi.
Surse foto: pexels.com
Surse articol: popsugar.co.uk, today.com, greekreporter.com