Marea Britanie deține cea mai mare rată a obezității dintre statele Europei de Vest, într-un ritm mai accelerat decât SUA, spun oamenii de știință. De exemplu, 1 din 3 persoane este obeză și aproximativ 1/3 dintre adulți sunt supraponderali.
Un ONG din Marea Britanie a fost acuzat de faptul că îi învinuiește pe oameni de faptul că sunt obezi. În replică, reprezentanți ai acestuia, alături de cercetători, au explicat că intenția nu este de a-i acuza pe oameni, ci de a atrage atenția asupra următorului aspect: persoanele care sunt obeze prezintă un risc mai mare de a dezvolta anumite forme de cancer. Printre acestea se numără: cancerul la ficat, cancerul intestinal, cancerul ovarian, cancerul renal.
ONG-ul a pus la dispoziție date concrete despre acest fenomen:
• Dintr-un total de 42.000 de cazuri de cancer intestinal, s-a estimat că aproximativ 4800 de cazuri erau favorizate de obezitate și aproximativ 2900 erau favorizate de fumat
• Dintr-un total de 12.900 de cazuri noi de cancer renal, s-a estimat că aproximativ 2900 dintre ele erau favorizate de obezitate și aproximativ 1600 de fumat
• Dintr-un total de 5900 cazuri noi de cancer la ficat, s-a estimat că aproximativ 1300 de cazuri erau favorizate de obezitate și 1200 de fumat
• Dintr-un total de 7500 de cazuri noi de cancer ovarian, s-a estimat că aproximativ 490 erau favorizate de obezitate și aproximativ 25 de fumat
Concluzia specialiștilor este că în Marea Britanie se poate sesiza o reducere a ratei fumatului, în timp ce rata obezității este în continuă creștere. Ea este îngrijorătoare pentru că afectează tot mai mult și copiii.
Altă statistică arată că în Marea Britanie există:
• 13, 4 milioane adulți obezi care nu fumează
• 6, 3 milioane de adulți care fumează, dar nu sunt obezi
• 1, 5 milioane de adulți care sunt obezi și fumează
Până în prezent, cercetătorii nu au ajuns la o înțelegere deplină a legăturii dintre obezitate și riscul mai mare de a dezvolta cancer. Cel mai probabil, afirmă aceștia, de vină ar fi prezența mare a celulelor grase, care fabrică mai mulți hormoni și factori de creștere, ce îi transmit corpului să-și intensifice procesul de divizare a celulelor. Acest fenomen ar putea fi responsabil, cred experții, și de apariția celulelor canceroase.
Alt factor implicat în creșterea numărului de cazuri de obezitate este sedentarismul.
Până acum, a constatat ONG-ul care a atras atenția asupra riscului mai mare de a dezvolta cancer pentru persoanele obeze, autoritățile din Marea Britanie conștientizează mai mult riscurile fumatului asupra sănătății decât pe acelea ale obezității. În momentul de față se încearcă o implicare mai mare în elaborarea unor legi care să descurajeze mai mult consumul de alimente nesănătoase, cum ar fi reducerea reclamelor cu acestea (atât la televizor, cât și în mediul online).
Printre proiectele Guvernului britanic se află înjumătățirea ratei obezității până în anul 2030.
Și în România obezitatea este considerată „o problemă de sănătate publică". Date oferite de către INS au arătat că anul trecut 15% dintre români erau obezi, în timp ce 1/3 sunt supraponderali.
Printre cauzele care au dus la acest fenomen se află consumul ridicat de băuturi carbogazoase dulci și nivelul scăzut al implicării în activități fizice. De exemplu, s-a constatat că adolescenții români ocupă ultimele poziții în Europa în privința activității fizice de zi cu zi. România este și singura țară europeană unde comportamentele sedentare sunt mai frecvente în rândul familiilor cu un nivel socio-economic ridicat.
Citește și: Obezitatea la copii
Surse:
www.bbc.com, www.news.sky.com, www.theweek.co.uk, www.stirileprotv.ro