Greșeli de evitat când copilul ascultă muzică în căști
Potrivit celor mai recente cercetări, atunci când ești expus la un nivel ridicat de zgomot în copilărie și adolescență, devii mult mai predispus la probleme de auz și chiar la pierderea auzului la maturitate. Din păcate, mulți părinți nu acordă suficientă atenție acestui aspect, atunci când le cumpără căști copiilor.
Într-adevăr, căștile supraauriculare sunt mai potrivite din punct de vedere al controlului sunetului și al protecției auzului, mai ales că nu prezintă același risc de introducere de praf și bacterii în interiorului canalului auditiv precum căștile intraauriculare.
Cu toate acestea, tentația de a da volumul mai tare, mai ales dacă cel mic are o pereche de căști mai sofisticate, care augmentează fiecare sunet, este mare. Din acest motiv, este important să eviți a-i cumpăra o pereche de căști extrem de performantă în ceea ce privește calitatea sunetului, și să te orientezi, mai degrabă, către o pereche de căști care oferă protecție auditivă.
De asemenea, mulți părinți stabilesc un interval orar pentru tabletă, telefon mobil sau televizor, dar nu și pentru căști. Copilul poate asculta muzică în continuare, fără a avea telefonul sau tabletă în mână sau, dacă nu are o durată limită pentru utilizarea device-urilor tehnologice, își poate petrece o zi întreagă cu căștile în urechi. Este foarte important ca cel mic să nu petreacă mai mult de o oră pe zi cu căștile pe urechi, la un volum potrivit.
Nu în ultimul rând, este recomandat ca cel mic să nu își ia căștile cu el la școală, pentru că durata de timp în care ascultă muzică la volum puternic crește exponențial atunci când nu este supravegheat. Eventual, se poate ajunge la un compromis, de exemplu, să își poată lua căștile cu el la școală de două ori pe săptămână.
Câți decibeli ar trebui să ai în căști?
Sunetul se măsoară în unități ce poartă numele de decibel. Potrivit experților, sunetele aflate la limita sau sub limita de 70 de decibeli (dBA), chiar și în urma unei expuneri îndelungate sau repetate, nu pun în pericol aparatul auditiv.
Un test simplu pentru a-ți da seama dacă sunetul care te înconjoară depășește 70 de decibeli este acesta: dacă trebuie să ridici vocea ca să te auzi vorbind, înseamnă că sunetul ambiental a depășit limita de 70 de decibeli.
În ceea ce privește aparatura electronică, este destul de dificil să identifici numărul de decibeli, dar, din fericire, majoritatea device-urilor la ora actuală îți permit să setezi sunetul la un anumit număr de decibeli. Pentru sănătatea îndelungată a urechilor, specialiștii recomandă setarea aparaturii electronice la 50 de decibeli și limitarea expunerii la zgomot de peste 50 de decibeli pe cât de mult posibil.
Semne care anunță probleme de auz
Cel mai des întâlnit simptom de pierdere a auzului este și cel la care te aștepți, atunci când întâmpini probleme în a auzi vocea altcuiva sau un sunet distinctiv pe fondul unui zgomot de fundal mai puternic, cum ar fi în cafenele, baruri sau în spații aglomerate. De asemenea, este posibil să ai senzația că îi auzi pe cei din jur, însă nu poți distinge cu precizie ceea ce se vorbește.
Un aspect important de care trebuie ținut cont, atunci când vine vorba despre problemele de auz, este apariția tinnitus-ului, cunoscut și drept țiuitul în urechi. Acesta este, adesea, un semn precoce al leziunilor apărute la nivelul aparatului auditiv și, totodată, un semnal de alarmă pentru pierderea auzului.
Pentru persoanele vârstnice sau pentru cele expuse, pe parcursul vieții, la un nivel de zgomot nesănătos, este extrem de importantă efectuarea unui control auditiv regulat.
De asemenea, dacă remarci la tine sau la un membru al familiei schimbări în ceea ce privește auzul, mergi cât de curând la medic.
Cum previi afecțiunile auditive la copii?
În ceea ce privește afecțiunile auditive la copii, protejarea de expunere la zgomote puternice este cel mai important aspect. Așadar, de la controlul volumului muzicii în căști, până la protejarea urechilor atunci când mergeți la concerte sau evenimente zgomotoase, cu ajutorul dopurilor de urechi, protecția aparatului auditiv este esențială pentru sănătatea auzului celui mic la maturitate.
Poți, de asemenea, investi într-un detector de zgomot sau sonometru, care măsoară numărul de decibeli emis de un aparat ce produce zgomot. În felul acesta, poți avea un control direct și precis asupra zgomotului din casă la care este expus cel mic.