„Fiului meu nu i-a plăcut niciodată să piardă. Încă de când era mic și ne jucam tot felul de joculețe și eu câștigam, găsea câte un argument prin care îmi demonstra că, de fapt, el a câștigat.
Atunci când învață ceva nou, cum ar fi tenisul, se frustrează foarte tare spunând că nu se pricepe și în loc să mai exerseze, preferă să renunțe.
Nu știu cum să îl ajut și ce pot să fac pentru el, ca să învețe să fie mai flexibil și să nu se mai teamă atât de tare să greșească”, scrie o mămică sincer îngrijorată, cerând ajutorul în mediul online, după cum precizează Washington Post.
Femeia a primit un răspuns din partea specialistului, care sună cam așa:
„Perfecționismul nu este o trăsătură cu care te naști, dar predispoziția la anxietate, da.
În primul rând, observă-te atât pe tine, cât și pe partenerul tău și verifică dacă nu cumva copilul preia o anumită doză de anxietate și de la voi, părinții.
În al doilea rând, cel mai bun sfat pe care pot să ți-l dau este să îl angajezi în tot felul de jocuri și activități (în familie, dar nu numai), al căror rezultate nu sunt relevante dintr-o perspectivă a câștigului; ci există pur și simplu pentru bucuria și interacțiunea dintre jucători.
Apoi, chiar dacă fiul tău reacționează puternic - dă din picioare, țipă, plânge - atunci când pierde, nu înseamnă că și tu trebuie să îți pierzi cumpătul. Orice emoție e temporară și ar fi util să îi spui și copilului asta; să înțeleagă că supărarea din acel moment va trece. Asta îl va ajuta și pe el, în timp, să-și gestioneze emoțiile mai bine și să nu se mai frustreze atât de tare când lucrurile nu sunt pe placul lui.
Nu în ultimul rând, puteți apela și la un consilier sau la un psihoterapeut, care să vă ajute să gestionați aceste lucruri dificile în familie”.
Sperăm că mămica a pus sfaturile primite în aplicare și că în timp, situația se va îmbunătăți.
Tu ai fost vreodată în această situație? Dacă da, sperăm să îți fie de folos acest articol.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: washingtonpost.com