Unii copii sunt foarte deschiși cu cei din jurul lor, în timp ce alții sunt extrem de timizi. În funcție de personalitatea lor, copiii se pot manifesta în moduri diferite în colectivitate. Este și cazul unei fetițe, care la grădiniță este extrem de timidă.
Mama ei a decis să pună o întrebare internauților pe site-ul Reddit pentru a vedea ce este de făcut în cazul în care fetița este foarte rușinoasă cu educatoarele și colegii ei de la grădiniță.
„Nu mai știu ce să fac. Fetița mea este foarte timidă, chiar introvertită. Este extraordinar de rușinoasă la grădiniță. Nu sunt sigură cât de mult interacționează cu ceilalți copii, dar nu vrea să vorbească cu educatoarele.
Preferă să se abțină și să nu meargă la baie și nu pune niciun fel de întrebare în timpul orelor. Și-a pierdut gumița de șters și a plâns necontrolat acasă. I-am spus că ar trebui să-i spună educatoarei ori de câte ori se întâmplă un asemenea incident.
Credeți-mă că sunt cât de se poate de calmă în asemenea situații, numai că uneori acestea mă depășesc. Când ieșim în parc se joacă cu ceilalți copii, vorbește non-stop despre colegii ei de clasă și visează la o petrecere gigantică de ziua ei în care își invită toți prietenii din clasă.
De asemenea, vorbește foarte frumos de educatoarele ei. Acest lucru mă bagă complet în ceață. Nu vreau să fiu eu purtătoarea ei de cuvânt în fața educatoarelor mereu.
Am învățat-o să spună afirmații pozitive în fiecare dimineață, o încurajez, îi dau mici recompense… Dar nu știu ce altceva aș putea să fac.
Cred că va trebui să stea la grădiniță doi ani în loc de unul, pentru că este născută în luna decembrie. Sfătuiți-mă vă rog ce trebuie să fac”, a scris mama îngrijorată în mediul online.
Timiditatea copilului: modalitati pentru a o trata
„Elimină eticheta negativă pe care singură o pui fiicei tale!”
Postarea mămicii nu a rămas deloc fără ecou printre internauți. Părinți, necunoscuți și chiar cadre didactice au „sărit” în ajutorul femeii cu privire la comportamentul fiicei ei.
„Nu îți mai eticheta fiica ca fiind un copil foarte timid. Unele persoane pot fi mai rușinoase, dar timiditatea nu este o trăsătură de caracter în sine. Nu faci altceva decât să-i fixezi în minte o etichetă după care se va ghida toată viața.
Majoritatea copiilor nu sunt timizi în toate circumstanțele, deci elimină această etichetă negativă”, o sfătuiește o persoană.
„Ești sigură că fiica ta nu este timidă din cauză că se simte rușinată de ceva la grădiniță? Dacă spui că vorbește cu prietenii ei normal, mă gândesc să nu existe vreo circumstanță la grădiniță care să-i determine acest comportament rușinos”, o lămurește un alt internaut.
„Nu sunt vreun expert și nici psiholog, dar pot să spun că unii copii sunt pur și simplu timizi. Și este absolut în regulă.
Eu am fost un copil timid și fiul meu este timid. Întrebarea mea pentru tine este: fiica ta are activități extrașcolare? Practică vreun sport? Este înscrisă la vreun cerc de pictură, desen, canto?
Karate este un sport foarte bun pentru copiii timizi. Poate ar fi bine să iei în considerare și să o înscrii la cursuri.
Părerea mea este că ar fi bine să vă jucați jocuri de rol acasă în care tu ești educatoarea, iar ea este eleva și vezi ce rezultă din acestea” susține un alt părinte.
Timiditatea la copii: cauze si forme de tratare
„Este posibil ca fiica ta să sufere de autism!”
„Primul lucru care mi-a venit în minte atunci când am citit povestea ta a fost că fiica ta este posibil să aibă autism. Nepoțelul meu de patru ani este diagnosticat cu autism și nu a vorbit cu educatoarele lui vreme de doi ani.
Deși vorbește non-stop cu părinții, prietenii sau rudele, cu educatoarele nu a comunica deloc” susține în comentarii o doamnă.
„Din experiența mea, cred că fiica ta este în regulă și nu trebuie să îți faci griji. Unii copii au nevoie de mai mult timp să se acomodeze la grădiniță.
Încurajeaz-o măcar să salute educatoarele dimineața și pe parcurs poate va reuși să comunice eficient cu ele”, punctează o altă mămică.
Cum imi ajut copilul timid sa devina mai indraznet?
„Ar trebui să îți mai revizuiești așteptările cu privire la fiica ta. Băiatul meu în vârstă de nouă ani abia și-a găsit cuvintele pentru a o ruga pe doamna bibliotecară să îl ajute să-și găsească cartea de care avea nevoie. Dă-i timp copilului tău”, susține o altă mămică.
Fără doar și poate, copiii au personalități diferite, gândesc diferit și se comportă diferit în anumite situații. Este foarte important să cultivăm sentimentul de respect de sine și să le ridicăm stima de sine, astfel încât să facă față situațiilor în care vor fi puși în diferite circumstanțe în viață.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: reddit.com