Gelozia între frați nu este un lucru deloc neobișnuit. Ba chiar este un lucru foarte comun ca frații mai mari să fie geloși pe frații mai mici și pe atenția pe care aceștia o primesc. Uneori însă, lucrurile pot fi duse la extrem iar gelozia copiilor poate atinge cote foarte înalte.
Fiica mea de cinci ani este exagerat de geloasă pe surioara ei de 22 de luni. Orice lucru ar avea surioara ei, își dorește și ea. Orice și-ar dori surioara ei mai mică, își dorește și ea.
Ca un exemplu, dacă surioara mai mare a ales o anumită aromă pentru înghețată, iar surioara mai mică a ales o aromă diferită, imediat cea mare se răzgândește și cere înghețata cu aceeași aromă.
Tot încerc să îi spun fetiței mele că poate face propriile alegeri și trebuie să fie sigură de deciziile pe care le ia, fără a se lăsa influențată de ce își dorește surioara ei. Încerc să o conving că fiecare om are personalitatea lui. Ce pot să fac mai mult?”, postează mămica.
Gelozia între frați dusă la extrem în copilărie, poate afecta relația dintre ei la maturitate
Meghan Leahy, mama trei fetițe, specialist în parenting și autoarea cărții ”Parenting Outside the Lines: Forget the Rules, Tap into Your Wisdom, and Connect with Your Child”, îi răspunde mămicii la întrebare într-un mod foarte pertinent.
Aceasta începe prin a-i mulțumi pentru că i-a adresat această scrisoare. Foarte mulți părinți care au doi sau trei copii trec prin asemenea situații și le este greu să vorbească cu alte persoane, cu atât mai mult să mărturisească lumii întregi prin ce trec.
”Deși gelozia între frați este o problemă tipică în familiile cu mai mulți copii, aceasta poate cauza destul de multe animozități și tensiuni în familie. Dacă vei întreba părinții despre relația dintre copiii lor, vei fii surprins să afli până unde se poate ajunge cu gelozia între frați.
Accesele de furie și de plâns sunt doar câteva dintre lucrurile care nu sunt deloc neobișnuite în familiile cu mai mulți copii”, susține specialista.
Meghan Leahy continuă în a-i răspunde mămicii susținând cu, de cele mai multe ori, aceste animozități imature dintre copii se pot dovedi rivalități care pot distruge relațiile dintre frați la maturitate.
”Nu vreau să te sperii, dar în cazul în care copilul care este gelos nu renunță la invidie, se pot produce schimbări nefavorabile pe termen lung în relațiile dintre membrii familiei.
De asemenea, este foarte important să știi că nu este vina ta. Poți să îți crești, educi, pedepsești și răsfeți copiii în același mod, gelozia tot va apărea.
Poți să le iei același snacksuri, să le cântărești gram cu gram biscuiții pe care îi oferi fiecăruia dintre copii, și tot va apărea un strop de gelozie. Te întrebi de ce? Pentru că părinții sunt soarele, iar copiii sunt planetele care gravitează în jurul lui.
Și dacă este vorba de mai mult de o planetă, apare competiția pentru cine primește mai multă lumină sau căldură. Nu uita că noi, ca specie, am trăit mii de ani împreună cu alte persoane în comunități și întotdeauna exista un alt adult care să se ocupe de creșterea și educarea copiilor.
Acum lucrurile s-au schimbat și tot mai puțini oameni acceptă să ajute. La rândul lor, cei mici se concentrează mai mult să primească atenția din partea părintelui. De aceea, apare o dinamică a proprietății de tipul ”este mama mea! Ba nu, este mai mult mama mea!”, continuă autoarea.
Bătaia între frați: cum îi afectează pe copii și cum trebuie să rezolvi conflictele
Sfatul numărul 1: „petrece cel puțin o zi pe săptămână cu fiecare copil în parte”
Meghan continuă să îi răspundă mămicii la frustrările pe care le are legată de relația dintre cei doi copii. Primul sfat pe care i-l dă este să se concentreze mai mult asupra fiicei sale în vârstă de cinci ani.
Aceasta o îndeamnă să își stabilească anumite zile în care se concentreze exclusiv asupra fetiței celei mari: să se joace cu ea, să îi asculte nemulțumirile, să o facă să se simtă în centrul atenției.
În decursul unei săptămâni, mămica ar trebui să aleagă una sau mai multe zile în care fetița cea mare să beneficieze de toată atenția ei, iar cealaltă fetiță să stea în grija tatălui sau a bunicilor și viceversa.
Pe măsură ce mămica va face acest exercițiu, va vedea cum surioara mai mare își va exprima bucuria și se își va schimba puțin comportamentul. Ea nu va fi nevoită să fie în competiție cu nimeni pentru a-i atrage atenția mamei.
De asemenea, mama poate face un exercițiu de imaginație și poate iniția o conversație cu fata cea mare prin fraza: ”sunt sigură că este foarte greu să fii o surioară mai mare”. Apoi femeia trebuie doar să asculte ce are fata de zis pentru a-și da seama care sunt nevoile și nemulțumirile ei.
Copilul tau este gelos? Afla cum poti preveni gelozia!
Sfatul numărul 2: „lasă copiii să își rezolve singuri problemele și neînțelegerile!”
Al doilea sfat pe care mămica îl primește este puțin contradictoriu față de primul sfat. Ori de câte ori există o neînțelegere între surioare, mama este sfătuită să stea calmă și să nu scoată o vorbă. Părintele nu este obligat să rezolve lucrurile pe care copiii le cred ne injuste.
Desigur că micuții vor plânge, se vor văicări, dar mama trebuie să rămână impasibilă la toate aceste tantrumuri.
”Trebuie doar să îți repeți în minte nu e de datoria mea să fie totul corect în viața copiilor mei”, o sfătuiește experta.
Copiii pot fi foarte geloși și răutăcioși uneori. Dar nu fac acest lucru din pură răutate, ci din lipsa atenției sau din dorința de a stat mai mult cu părintele. Comunicarea este cheia.
Dacă părintele își face timp câteva ore pe zi sau o zi două pe săptămână să petreacă cu unul din copii, apoi cu celălalt, atunci cu siguranță lucrurile vor lua o turnură pozitivă.
Părintele nu este de dator să explice, să rezolve problemele copiilor, să facă tot posibilul ca ambii copii să fie mulțumiți. În schimb, trebuie să le ofere atenție, să comunice cu ei și să-i trateze în mod egal. Cum procedați cu copiii voștri? Ce faceți când apar geloziile între frați?
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: washingtonpost.com