Ajutor! Fiica mea de 11 ani are cea mai dezordonată cameră din lume. Cum să o determin să țină curățenie?

Ajutor! Fiica mea de 11 ani are cea mai dezordonată cameră din lume. Cum să o determin să țină curățenie?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre provocările unei mame se regăsește și aceasta: să-și familiarizeze copilul cu ceea ce înseamnă ordinea, curățenia. În acest scop, te străduiești adesea să-i arăți micuțului tău ce trebuie să facă pentru a-și menține camera cât mai curată. Ce se întâmplă așa când niciun demers al tău nu dă rezultate? Într-o asemenea situație se afla mama a trei copii, a cărei fiică de 11 ani nu reușește deloc să păstreze curățenia în propria cameră. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum s-a ajuns într-o asemenea situație și ce sfaturi a primit această mamă. 

Fiica ei nu reușește deloc să-și păstreze camera curată

Ajunsă la capătul puterilor, mama a trei copii (de 5, de 8 și 11 ani) a povestit, pe „Reddit”, prin ce trece întrucât fiica ei de 11 ani nu poate să-și mențină curățenia în cameră:

„Eu și soțul meu suntem părinții a trei copii, cu vârsta de 5, 8 și 11 ani. Fiica mea de 11 ani nu și-a făcut niciodată curățenie în cameră. Am rugat, am insistat, am implorat, am pariat, am „mituit”, am țipat, într-un cuvânt am făcut tot ce se poate face. 

Ea petrece mult timp în cameră spunând că „se ocupă de curățenie”, dar numai pentru a trage de timp în momente precum venirea orei de culcare, efectuarea temelor, plecatul de acasă etc. De fiecare dată găsește ceva care să o distragă de la ceea ce face, iar restul e poveste...”

fetita care se uita la televizor in timp ce jucariile sunt imprastiate pe jos

Fetița are ADHD

Mama a explicat, pentru sursa citată, că fiica ei a fost diagnosticată de mai mulți ani cu ADHD, că urmează un tratament: 

„A fost diagnosticată cu ADHD acum 5 ani. ȘTIU că prezența acestei afecțiuni îngreunează demersul de a face și de a menține curățenia. Nu este vorba că nu sunt empatică față de ea. În ultimii cinci ani, urmează un tratament. Ne-am dat seama însă că singurul efect pozitiv al medicamentelor este că o ajută să-și controleze impulsurile; ea este o fire foarte impulsivă. Pot spune că forma de ADHD de care suferă se leagă de impulsivitate și deficitul de atenție. Nu este hiperactivă. Știu că are probleme cu funcția executivă, fiind o consecință a afecțiunii sale.”

În camera ei este mereu dezordine

Continuându-și confesiunea pentru sursa citată anterior, a realizat o descriere a ceea ce a găsit de mai multe ori în camera copilului ei:

„Nu vorbesc despre o cameră în care e puțină dezordine. Nu este vorba despre asta. Dormitorul ei este înspăimântător. Odată am găsit un smoothie mucegăit în șifonierul ei, sub o grămadă de haine. Mucegaiul ajunsese la ele. Nu are rost să spun că numeroase haine au fost compromise în acea zi. Altă dată mi-a luat pistolul de lipit și a făcut experimente cu el în cameră. A împrăștiat lipici peste tot, inclusiv pe fereastră, ca să vadă ce se întâmplă. Camera sa este groaznică. Oribilă. Nu am cuvinte să o descriu. Nu am văzut niciodată un dormitor într-o asemenea stare și nu exagerez când spun asta.”

Mama a recurs la numeroase soluții pentru a încerca să elimine dezordinea din camera fiicei sale

S-a străduit permanent să restabilească ordinea și curățenia în camera fetiței, încercând să o implice și pe ea în acest demers. Eforturile mamei au fost de prisos, după cum a dezvăluit pentru sursa menționată:

„Am făcut curat în cameră de nenumărate ori. Am făcut eforturi să fac asta întrucât sunt sătulă de mirosuri. M-am săturat să văd ce se întâmplă. M-am săturat și de întârziatul la școală întrucât fiica mea nu-și poate găsi lucrurile. Pot spune că în timpul săptămânii este un dezastru.   

Să poți să menții este mai ușor decât să te apuci de o curățenie de amploare, nu-i așa? Îi spun tot timpul că așa se păstrează curățenia după ce mama face ordine în cameră. Dacă ai nevoie de ceva, pune-l la loc după ce termini treaba. Dacă faci curat în fiecare zi câte 10 minute, nu o să ajungi să fii copleșit pe viitor! Dar asta nu se întâmplă niciodată.

Am pierdut șirul diagramelor pe care le-am făcut pentru ea. În acestea se aflau instrucțiuni precise cu ce are de făcut ca să-și păstreze curățenia. Pași numerotați, instrucțiuni clare, tot ceea ce trebuie. Adesea aceste diagrame sfârșesc pe podea, sub un teanc de haine. Câteodată, ajung și pe un perete, pentru o scurtă perioadă. Dar ea le citește vreodată? Niciodată. Ce mai este de făcut?

Am încercat și să facem treabă împreună. Nici asta nu a funcționat. Eu sunt cea care face 95% dintre treburi și trebuie să o iau de la capăt în următoarea săptămână.

Am apelat și la vizualizarea unor repere. Am încercat să organizăm totul. Desene, etichete, coșuri de gunoi, depozitare pe rafturi. Un loc pentru orice și am vrut să ne asigurăm că totul este la locul său. Am utilizat și diferite tehnici de organizare: iată un raft pentru cărți (nu contează cum sunt aranjate, important este să stea colo). O cutie mare pentru piesele de Lego (nu contează cum arată, ci să fie acolo piesele). Nici așa ceva nu a funcționat.

Luna trecută ne-am dat seama că avea prea multe lucruri în cameră și de aceea poate că îi era greu să știe de unde să înceapă curățenia. Am împachetat o bună parte dintre lucruri și le-am depozitat. Am fost optimiști crezând că acest demers o să o impulsioneze să facă și ea curat. Iată ce s-a întâmplat: dezastrul a revenit într-o săptămână. Haine, cărți, piese de Lego, lucrurile pe care le găsește și le păstrează, desene, poze, jucăriile pisicii, lucruri pentru școală, toate ocupau fiecare centimetru din camera ei. 

AM ÎNCERCAT TOTUL. Discuții, pierderea privilegiilor, absența de la zile de naștere și de la evenimente de la școală, confiscarea de lucruri și chiar pălmuirea, dar la aceasta din urmă nu voi mai recurge. Mai demult chiar am încercat să o punem să vorbească la telefon cu Moș Crăciun, iar acesta i-a explicat că nu va veni cu daruri dacă nu există un loc curat în care acestea să poată fi puse. Ideea este că...nimic nu o sperie. Că nu mai are posibilitatea să se uite la televizor? Nu îi pasă. Că nu se poate duce și ea la petrecerea la care va fi prezentă toată clasa? Asta este. De nenumărate ori și-a „pierdut” lucrurile preferate. Nu îi pasă!

Vrea să menționez faptul că ea nu se opune. Dacă vrea, poate să fie de ajutor. Se străduiește să facă lucrurile care trebuie în cadrul diferitelor aspecte din viața ei. Nu face probleme la școală. Face sport; nu putem să o privăm de asta întrucât medicul i-a recomandat activități fizice. Probabil că nu i-ar păsa dacă nu s-ar mai putea duce la softball, chiar dacă se distrează mult acolo.

Am citit numeroase cărți. Am stat de vorbă cu terapeuți. Ea merge la un terapeut. M-am consultat și cu pediatrul ei și el mi-a spus că nu ne poate ajuta prea mult...

Așa că mă aflu într-o asemenea ipostază. Implorând după ajutor. A trecut cineva prin așa ceva? Există vreo speranță? Ce ați făcut v-a ajutat? Simt că situația asta mă distruge. Mai demult mi s-a spus să-mi „reduc așteptările” și că din cauza ADHD-ului fetița mea va face cât se poate. Dar ceea ce se întâmplă acum afectează toată familia. Nu sunt dispusă să accept să las lucrurile așa cum sunt. Ea va deveni adult peste numai 7 ani.”

femeie disperata din cauza dezordinii din casa

A avut parte de sfaturi din mediul online

Cunoscând povestea acestei mame, utilizatorii de „Reddit” au ținut să vină cu sfaturi. Exemple de comentarii în acest sens sunt disponibile în aceeași sursă: 

  • „Iată ce propun eu. Păstrează în camera ei doar strictul necesar. Fără haine multe, cele care sunt destinate altui anotimp trebuie depozitate în altă parte, trebuie să le aibă la îndemână doar pe cele pentru școală și pentru diferite activități de pe parcursul unei săptămâni. Fără jucării. Copiii mei vitregi au ADHD și, cu cât sunt mai puține lucruri în camerele lor, cu atât sunt mai capabili să aibă grijă de ele. Având în vedere situația noastră, nu am putut să facem același lucru în camerele lor din casa mamei biologice, dar i-am ajutat de mai multe ori să facă ordine acolo. Din păcate (sau din fericire) casa noastră este prea mică pentru ca ei să aibă mai mult spațiu când sunt la noi. Ei dorm în sufragerie și sunt forțați să utilizeze puține lucruri și, de vreme ce este vorba despre un spațiu comun, trebuie să-și facă paturile și să facă ordine în fiecare dimineață pentru a face loc pentru alte activități de peste zi”;
  • „Copilul meu cel mare, în vârstă de 18 ani s-a confruntat cu așa ceva și la fel se întâmplă acum și cu cel mic, de 7 ani. Mi-am dat seama că soluția cea mai bună este să stau în camera copiilor și să-i supraveghez ca să facă ordine. Știu că nu le convine deloc, dar pe măsură ce se vor obișnui, o să ajung să rămân în afara camerei lor până când vor termina”;
  • „Soluția este să nu se permită mâncare și băutură în afara bucătăriei. Sper că asta va rezolva problema. Am văzut că ai început să iei lucruri din camera ei, dar cred că trebuie să faci o reducere mai drastică a acestora. Trebuie să rămână acolo patul, pernele, suficiente haine pentru o săptămână și rechizitele pentru școală. Atât”;
  • „Camera ei trebuie să fie minimalistă. Pune tot ceea ce are în cutii și când are nevoie de ceva să ceară”;
  • „Trebuie să faci o reorganizare masivă în camera ei. Trebuie să reduci totul la strictul necesar. Nu are nevoie decât de pat și de haine. Din cameră trebuie să lipsească mâncarea. Se face curățenie zilnic. Poți să stabilește intervale de câte 5 minute pentru diverse sarcini. De exemplu, are 5 minute ca să-și strângă lucrurile murdare. Trebuie să asiguri o structură pentru a se putea crea rutine zilnice. De exemplu, să facă patul în fiecare dimineață. Nu-ți stabili mai mult de 1-2 obiective și încercați să lucrați la ele zilnic”;
  • „Întrucât are 11 ani și ADHD, trebuie să stai cu ea în cameră când are de făcut curățenie și monitorizeaz-o cum face acest demers, cum își duce la îndeplinire sarcinile. Nu te certa, nu te aștepta să facă lucruri pe care nu le poate face și susține-o ca să poată reuși. Stai acolo și ajut-o, nu fizic, ci mental.” 

mama care impacheteaza lucrurile si fetita care se indreapta spre cosul de rufe

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: reddit.com

Articolul urmator
Viața mea cu o fiică de 7 ani care are demență infantilă
Viața mea cu o fiică de 7 ani care are demență infantilă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Vrei să fiu grasă ca tine"! Ajutor, fiica mea de 15 ani vrea cu orice preț să slăbească, dar eu nu consider că are nevoie de dietă
    „Vrei să fiu grasă ca tine"! Ajutor, fiica mea de 15 ani vrea cu orice preț să slăbească, dar eu nu consider că are nevoie de dietă

    Dietă la doar 15 ani? Ce poate determina o fetiță care practică mai multe sporturi să își dorească cu atâta ardoare să slăbească? Și mai ales, de ce își...

    Mama mea știa să îmi facă doar ouă fierte și tot a fost cea mai bună mamă din lume
    Mama mea știa să îmi facă doar ouă fierte și tot a fost cea mai bună mamă din lume

    Ieri am ieșit în parc cu Amalia după ce am luat-o de la școală. Este suficient de mare acum să pot să stau liniștită pe o bancă în timp ce ea socializează cu colegii...

    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt
    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt

    O mămică de peste granițe povestește, pe TikTok, că nu știe ce să mai facă în legătură cu fiica ei de 9 ani, care repetă obsesiv un cuvânt pe care l-a auzit la ora de...

    Fiica mea a refuzat să mai vorbească din momentul în care soacra mea a început să stea cu ea. Mi-am dat seama ce s-a întâmplat din desenele fetiței
    Fiica mea a refuzat să mai vorbească din momentul în care soacra mea a început să stea cu ea. Mi-am dat seama ce s-a întâmplat din desenele fetiței

    După ce a dispărut ani de zile din viața fiicei ei fără urmă, o femeie și-a făcut din nou apariția sub rolul de bunică iubitoare. Dar o persoană toxică nu se schimbă așa...

    O fetiță de șapte ani a devenit cea mai tânără pacientă din lume diagnosticată cu cancer mamar
    O fetiță de șapte ani a devenit cea mai tânără pacientă din lume diagnosticată cu cancer mamar

    O fetiță de 7 ani din Chile a devenit cea mai tânără pacientă diagnosticată cu cancer mamar din lume. Mama ei i-a descoperit un nodul la sân în timp ce îi...

    Fiica mea de 5 ani își ignoră tatăl cu desăvârșire. Cum pot să-i ajut?
    Fiica mea de 5 ani își ignoră tatăl cu desăvârșire. Cum pot să-i ajut?

    „Soțul meu e un bărbat și un tată cât de poate de iubitor. Cu toate acestea, fiica noastră de 5 ani nu se joacă, nu vorbește cu el și nici măcar nu se uită în...

    Mi-am făcut histerectomie la 28 de ani și a fost cea mai bună decizie din viața mea
    Mi-am făcut histerectomie la 28 de ani și a fost cea mai bună decizie din viața mea

    Dacă anumite femei se tem să ia în calcul posibilitatea de a trece vreodată printr-o histerectomie, altele ajung să se gândească serios la așa ceva din pricina unor...

    Fiica mea de 14 ani este supraponderală și nu știu cum să o ajut
    Fiica mea de 14 ani este supraponderală și nu știu cum să o ajut

    Printre marile provocări care îi pot ieși în cale unui părinte se regăsește și aceasta: să aibă un copil cu probleme de greutate. Cu atât mai mult cu acest tip de...

    © 2025 Qbebe