Confesiune de mamă
Sophie Stogden este mama care a ajuns la concluzia că „Nu îmi mai pasă că fiica mea este dezordonată.” Într-un grup de pe Facebook (Family Lowdown Tips&Ideas), a precizat că s-a săturat să se mai supere de fiecare dată când este criticată pentru stilul ei de parenting în momentele în care dezvăluie fotografii cu fiica ei în vârstă de 6 ani, Alba, care apare plină de noroi și udă.
Sursă poză: facebook.com/sophiestogden/
Potrivit „The Sun”, mama a ținut să vină cu următoarea mențiune:
„Am încetat să îmi mai pese cu ceva timp în urmă. Nu îmi mai pasă de ce cred oamenii sau de ce văd și se apucă să judece. Nu îmi mai pasă ce cred despre cum o creștem pe Alba. Despre stilul nostru de parenting. Nu îmi mai pasă de alte păreri. De nimic din toate acestea.”
A explicat ce a determinat-o să-și dea seama că nu mai este cazul să fie deranjată de criticile celor din jur, care văd fotografiile cu fetița ei jucându-se prin bălți și ajungând să se murdărească de noroi. Pentru ea, cel mai mult contează să știe că aceasta este fericită, că se bucură de magia copilăriei, că învață să iubească natura, că se poate exprima așa cum dorește. De aceea, îi sfătuiește și pe alți părinți să procedeze la fel cu copiii lor. Conform sursei citate, a declarat că:
„Stai deoparte și privește. Permite-le să facă lucruri care îi fac fericiți cu adevărat. Care îi fac să râdă în hohote și să se rostogolească prin băltoace. Și să contribuie la salvarea Planetei când se apucă să adune gunoiul și să salveze 100 de melci și gândaci și albine. Și să se exprime liber și să simtă că pot zbura. Pentru a uita de obstacole, de dificultăți, de diferențe și pur și simplu să rămână copii, care sunt entuziasmați când sunt acoperiți cu noroi din cap până-n picioare. Este ceva magic.”
Sursă poză: facebook.com/sophiestogden/
După ce au văzut mesajul acestei mame, care a susținut „Nu îmi mai pasă că fiica mea este dezordonată” și alte mame au fost de acord cu îndemnurile ei. Comentariile lor se regăsesc și în sursa citată anterior:
- „Este cel mai bine să fie așa. Îmi amintesc faptul că i-am dat voie fiului meu să „înoate” alături de un prieten într-o băltoacă uriașă și maimuțărindu-se în timp ce păreau că se află într-unul dintre cele mai fericite momente din viața lor”
- „Nu îi judec niciodată pe alții de vreme ce și eu am fost judecată mult de alții pentru că le-am permis copiilor mei să facă un anumit lucru”
- „Îmi place asta foarte mult, dar totuși mă cuprinde anxietatea din atât de multe motive”
Sophie Stogden a povestit că, în primăvara acestui an, alături de fiica ei, au parcurs împreună pe jos distanța dintre mai multe localități din Anglia (Pontefract, Castleford, Nostell). Scopul a fost unul caritabil și totodată, au urmărit ca pe traseu să facă diverse fapte bune. De pildă, Alba a plantat flori, a strâns gunoiul sau a pus semințe pentru păsări. Provocarea în care au pornit cele două s-a referit la parcurgerea unei distanțe de 310.000 de pași într-o lună, într-o singură zi Alba reușind să facă și aproximativ 34.000 de pași.
Sursă poză: facebook.com/donate/
De ce să îți lași copilul să fie și dezordonat
Înainte de orice, trebuie să știi că nu poți avea pretenția ca micuțul tău să rămână mereu curat și să fie ordonat. Curiozitatea copiilor este mare, vor să experimenteze cât mai mult și, cel puțin când au vârste fragede, nici măcar nu își vor da seama că se vor uda jucându-se prin bălți, că își vor murdări hainele când se joacă cu pământ sau că le va rămâne sclipici prin păr după ce s-au jucat cu acesta. Cel mai mult copiii vor să se distreze și să descopere lumea!
Ca să ajungi să poți spune și tu, precum mama care s-a confesat „Nu îmi mai pasă că fiica mea este dezordonată”, ia în calcul și beneficiile pe care le poate avea asupra unui copil faptul că are și perioade în care se murdărește și nu este tocmai ordonat:
- Își va dezvolta creativitatea- Julia Torquati, de la „Departamentul de Studii despre Copii, Tineri și Familie” („Universitatea Nebraska”), a adus în prim-plan următorul aspect: copiii trebuie lăsați să experimenteze și activități ludice nestructurate, care presupun folosirea celor mai diverse materiale. Printre acestea se pot număra și cele care murdăresc, în condițiile în care, cu ajutorul lor, copiii se vor antrena în activități ce le va dezvolta creativitatea. Având la dispoziție materiale mai puțin obișnuite, aceștia vor fi nevoiți să improvizeze pentru a se juca așa cum își doresc
- Își va îmbunătăți abilitățile motorii- Jocurile care îl vor pune pe copil în contact și cu obiecte care îl pot murdări sunt utile și din acest punct de vedere. Spre exemplu, în articolul „The Power of Play”, experții din cadrul „Asociației Americane de Pediatrie” au vorbit despre cât de bine îi poate prinde unui copil să se joace folosindu-se de o banană. Cu ajutorul acesteia, copilul poate să-și imagineze că are un telefon după ce o va apropia de ureche, dacă este mai mic o poate lovi de o suprafață pentru a vedea ce fel de zgomot face sau poate să înceapă să o decojească pentru a vedea ce gust are. Odată ce realizează asemenea demersuri, copilul își va dezvolta motricitatea la nivelul mâinilor
- Va înțelege mai bine relația cauză-efect- Dacă nu vei interveni ori de câte ori copilul se va apuca să experimenteze utilizarea diferitelor materiale, îl vei ajuta să descopere mai bine relația cauză-efect. De pildă, în ciuda tentației tale de a face imediat curat după ce micuțul a turnat o sticluță de oțet pe o tăviță pe care se află praf de copt și săpun, stai alături de el și vezi ce va constata
- Va învăța să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor și să aibă încredere în sine- Pe măsură ce un copil va avea posibilitatea să experimenteze prin joc, să se murdărească, să descopere noi texturi, să creeze, va deveni tot mai încrezător în sine și mai creativ în identificarea unor soluții pentru a rezolva o problemă. Când un copil se va murdări și când nu se va juca tocmai ordonat va simți că poate să facă orice, va simți că deține controlul asupra situației, va învăța ceea ce poate funcționa și ceea nu
- Cu ajutorul dezordinii copilul poate fi stimulat să-și dezvolte anumite abilități- Potrivit unui studiu al „Universității Minnesota” (SUA), copiii care sunt implicați de părinți în diverse treburi casnice din primii ani de viață vor deveni mai responsabili, mai empatici, vor dobândi mai mult autocontrol și le va fi mai la îndemână să fie independenți în viața de adolescenți și de adulți. Sfatul specialiștilor este ca părinții să profite de fiecare ocazie în care copilul nu este ordonat și să-i transmită acestuia următorul mesaj: poți face oricâtă dezordine, dar pentru a te putea distra iar, pentru a putea să o iei de la capăt, nu poți lăsa în urma ta această dezordine. Este necesar să faci și ordine și după aceea poți să-ți reiei distracția
Surse: examinerlive.co.uk, ghk.h-cdn.co, happilyevermom.com, pediatrics.aappublications.org, romper.com, thesun.co.uk
Sursă poză principală: facebook.com/sophiestogden/
Surse foto: istockphoto.com, facebook.com