De ce trebuie să lași copilul să se și murdărească

De ce trebuie să lași copilul să se și murdărească

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În calitate de mămici și de educatoare, ne îngrijorăm adesea că micuții noștri vin în contact cu prea multe bacterii. Dar după cum vom afla din articolul de mai jos, acest lucru nu este atât de dăunător precum am crezut. Dimpotrivă, ne avertizează specialiștii, este important să ne lăsăm copiii în preajma a tot felul de bacterii, întrucât astfel sistemul lor imunitar va deveni mai puternic și îi va feri, pe viitor, de dezvoltarea unor maladii grave.

Relația dintre prezența unor microbi în corpul nostru și dezvoltarea de diverse afecțiuni

Deși în ultimele decenii mortalitatea (inclusiv cea infantilă) provocată de boli infecțioase severe s-a redus considerabil în urma utilizării pe scară largă a antibioticelor, vacccinurilor și sterilizării, se poate constata, mai ales în țările occidentale, o „explozie" de alte boli, precum: alergiile, astm, diabet, sindromul colonului iritabil, boli autoimune, autism, obezitate și diferite tipuri de cancer. Ceea ce îngrijorează cel mai mult este că acestea apar din ce în ce mai mult la vârste fragede.
De asemenea, studii recente au dezvăluit faptul că pentru declanșarea unor asemenea boli nu este responsabil doar factorul genetic, ci și absența/prezența, în organismul uman, a diferitelor tipuri de bacterii.
Unul dintre aceste studii este efectuat anul trecut și a arătat, de exemplu, că bebelușii de trei luni care au anumite tipuri de bacterii în fecalele lor vor fi mai puțin predispuși să aibă astm pe viitor. Pentru a se demonstra acest lucru s-a recurs la un experiment cu șoareci. Acestora le-au fost introduse în intestin patru tipuri de microbi, care i-au protejat de astmul indus.

Alte studii au scos la iveală faptul că și alte boli pot fi prevenite dacă micuții noștri vor veni în contact cu anumite bacterii încă din primele luni de viață, în condițiile în care, spun specialiștii, așa cum și creierul are nevoie să fie stimulat pentru a se dezvolta optim, așa și sistemul imunitar trebuie „antrenat" cât mai de timpuriu.
Spre exemplu, o echipă de cercetători americani a reușit să demonstreze că micuții care au venit în contact cu fecale de animale până la vârsta de 2 ani vor fi mai puțin expuși riscului de a dezvolta forme severe de diaree sau de alte boli inflamatorii pe parcursul vieții.

Explicațiile experților merg mai departe: încă de când ne naștem, începem să fim „colonizați" de bacterii, ce vor începe să „lucreze" în corpul nostru, ducând la formarea sistemului imunitar. Celulele prezente în acest sistem imunitar vor începe să se deplaseze treptat în diverse părți ale corpului și să le „ofere" celorlalte celule „informațiile" primite de la „intruși" (microbii). Dacă nu ar avea loc acest fenomen, organismul nostru ar fi incapabil să se protejeze de tot felul de infecții.
În același timp, mare parte a bacteriilor au rolul să ne ajute în funcționarea metabolismului. Astfel, pe lângă faptul că bacteriile ne ajută să descompunem anumite alimente pe care intestinele nu ar putea de unele singure, ele vor produce anumiți compuși, ce ne vor ajuta să depozităm și să folosim energia produsă în corp.
Nu în ultimul rând, s-a constatat că anumite tipuri de bacterii au rol important în dezvoltarea neurologică și chiar în sănătatea vaselor de sânge.

Având în vedere toate aspectele menționate, nu este de mirare că specialișii consideră multitudinea de bacterii din corpul nostru un fel de „organ" separat, o microbiotă, ce ne va susține starea de sănătate pe tot parcursul vieții. Acesta se formează încă din primii ani de viață, așa că este foarte important să încercăm, prin diverse metode, să-l stimulăm.

Lasa copilul sa se mrdareasca la joaca pentru a veni in contact cu tot felul de microbi

Citește și: Cum poti sa ajuti la cresterea imunitatii la copii?

Ce putem face pentru a ne ajuta copilul să-și dezvolte microbiota

Probabil că știm deja că nu toți germenii cu care venim în contact și care trăiesc în corpul nostru sunt periculoși. Iată de ce trebuie să știm că, insistând să exagerăm cu igiena în preajma copiilor și să nu-i lăsăm deloc să vină în contact cu tot ce înseamnă murdărie, nu vom face altceva decât să le reducem șansa de a-și construi un sistem imunitar puternic. Să vedem un lucru banal pe care-l putem face în acest sens: să nu folosim mereu dezinfectanți puternici când vine vorba, de exemplu, de obiectele cu care copilul vine în contact.
Experții ne recomandă diverse metode prin care putem să ne sprijinim copiii să aibă un sistem imunitar cât mai puternic:

Lăsați copiii să pună mâna pe tot felul de lucruri

Desigur, prima tentație este să ne impacientăm când vedem mânuțele copilului pline de praf, de noroi, de nisip, de frunze sau de orice alte lucruri din natură. Tot ce ne dorim în acele momente este să-i spălăm mânuțele sau să le dezinfectăm cu un gel special sau cu șervețele antibacteriene.
Specialiștii ne sfătuiesc însă că este bine să ne lăsăm copilul să se murdăreească, să vină în contact cu cât mai multe elemente din mediul exterior.
Așa că nu este cazul să ne alarmăm prea mult nici dacă ne vedem micuțul că pune mâinile pe coșul de cumpărături și apoi își bagă degetele în gură, nici când va lua mâncarea ce i-a căzut pe scăunelul special pentru copii de la restaurant etc..

Lasa copilul sa atinga tot felul de lucruri pentru a veni in contact cu microbi si a-si forma o imunitate puternica

Citește și: Cât de scârbos este? Copilul și situații „cu microbi” analizate

Lasă-ți copilul să petreacă mult timp în preajma altor copii

Încearcă să-ți duci micuțul în locuri în care sunt mulți copii, astfel încât acesta să vină în contact cu tot felul de bacterii.
Nu te speria când acolo se tușește, se strănută și apoi se pune mâna pe diverse obiecte. Pur și simplu gândește-te că sistemul imunitar al copilului tău are nevoie să fie provocat pentru a deveni tot mai puternic.

Nu evita să duci micuțul să viziteze o grădină zoologică sau o fermă

Nu numai că acesta va fi încântat, dar te vei asigura că va veni în contact cu microorganisme pe care altfel nu le-ar întâlni. Iar acest lucru îi poate fi benefic din punct de vedere al dezvoltării imunității.

Nu este necesar să exagerăm cu sterilizarea obiectelor copilului

Pentru a stimula formarea sistemului imunitar al copilului tău, nu este nevoie să intri în panică de fiecare dată când acesta și-a scăpat pe jos cănuța sau când suzeta a ajuns pe covor sau pe gresie.
Chiar dacă ești tentată să le pui la fiert/în aparatul de sterilizat imediat, mai bine este să le clătești pur și simplu cu apă. Lasă-l pe cel mic să vină puțin în contact cu diverse bacterii!

Evită săpunurile antibacteriene

Dacă vei folosi constant asemenea săpunuri, nu numai că vei reduce foarte mult contactul copilului tău cu murdăria ce i-ar putea stimula sistemul imunitar, dar este foarte posibil ca o bună parte dintre bacteriile respective să devină, în timp, rezistente la anumite tipuri de antibiotice.
Este mai sănătos să nu exgerezi cu spălatul pe mâini și să te mulțumești că spălarea corectă a mânuțelor cu un săpun obișnuit.

Să încercăm să le dăm copiilor să mănânce alimente care permit proliferarea, la nivelul intestinelor, a unor bacterii benefice

Spre exemplu, nu vă feriți în a le oferi copiilor mai mari alimente precum iaurt, kefir, murături, iar celor mai mici le puteți pasa legume cum ar fi lintea, boabe de mazăre, de năut etc. sau cartofi dulci.
Toate acestea vor fi mult mai eficiente decât prafurile sau capsulele cu probiotice, stimulând mai bine consolidarea sistemului imunitar de la nivelul intestinelor.

Este esențial să ne străduim, pe cât posibil, să nu-i dăm copilului multe antibiotice

Nu te grăbi să-i dai copilului antibiotic ori de câte ori are „roșu" în gât, ori de câte ori are febră sau tușește. Acest demers nu ar face altceva decât să crească rezistența bacteriilor la anibiotice.
Desigur, atunci când micuțul se confruntă cu probleme mai serioase, precum o pneumonie, o bronșită sau o sinuzită, trebuie să mergi la medic. Cel mai probabil acesta îți va prescrie totuși un antibiotic.
Dar dacă micuțul are de-a face cu afecțiuni banale, încearcă să-i stimulezi imunitatea în mod natural. Îi poți oferi, de exemplu, preparate ce au în componență substanțe cu efect antibacteriene și antivirale, precum echinaceea, oregano, propolis, semințe de grapefruit etc..
Pentru ca al tău copil să-și poată forma un sistem imunitar cât mai puternic, ghidează-te după următorul principiu: lasă-l să se joace cât mai mult pe-afară, să vină în contact cu o cantitate rezonabilă de murdărie și nu exagera cu spălatul și cu dezinfectatul.

Voi mai știți și alte aspecte legate de modul în care ar trebui să-i lăsăm pe copii să vină în contact cu tot felul de bacterii?

Surse:
www.huffingtonpost.com;www.learningenglish.voanews.com;www.wsj.com; www.webmd.com

Articolul urmator
Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji
Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum reușești să lași trecutul în urmă, în funcție de zodie
    Cum reușești să lași trecutul în urmă, în funcție de zodie

    Fiecare nativ reacționează în mod diferit la provocările trecutului și percepe noțiunea trecerii timpului în propriul ritm. Să aflăm înpreună cum depășesc cele 12...

    Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?
    Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?

    Sunt absolut oripilată și nervoasă! Fetița mea de 9 ani are o prietenă foarte bună. Sunt apropiate încă de la 2 ani de când au început amândouă grădinița....

    Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia
    Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia

    În ce lume trăim? Pentru că eu nu o pot numi decât îngrozitoare astăzi. Pentru că începe (sau poate așa a fost mereu) să devină pentru mine, ca mamă, un front...

    Soacra mea îmi lovește constant copilul și nu înțelege că trebuie să se oprească
    Soacra mea îmi lovește constant copilul și nu înțelege că trebuie să se oprească

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de strategia de parenting pe care soacra sa o aplică copilului ei. Femeia îi lovește copilul atunci când „nu e cuminte”...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    „Nu lăsa rușinea în farfurie!” De ce nu trebuie să-ți forțezi copilul să termine tot de mâncat
    „Nu lăsa rușinea în farfurie!” De ce nu trebuie să-ți forțezi copilul să termine tot de mâncat

    Un copil sănătos nu este cel care termină tot din farfurie, ci este copilul care știe când nu mai poate și se oprește din mâncat. Forțarea micuților să mănânce...

    Copilul meu scrie în oglindă. Când trebuie să mă îngrijorez
    Copilul meu scrie în oglindă. Când trebuie să mă îngrijorez

    Unii copii încep să scrie prin a reda literele în oglindă, invers față de cum ar trebui, sau să își scrie numele complet invers. Când trebuie părinții să se...

    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi
    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi

    Parcă ieri îți strângeai pentru prima dată copilul în brațe, însă timpul se scurge cu o viteză amețitoare și, fără să îți dai seama, se apropie cu...

    © 2024 Qbebe