La dermatita seboreică trebuie să lași șamponul câteva minute să își facă efectul, iar în cazul părului cu tendința de îngrășare nu este suficientă o singură samponare. Am uitat cumva să menționez că amandoua au părul lung, până la talie? Deci va imaginați chinul prin care trec o dată la două zile, când e nevoie să le spăl pe cap. E obositor. Dar trebuie să le învăț cât de important este să ai grijă de părul tău și să îl speli corect. Pentru că, în fond, părul este cartea noastră de vizită. Scurt, lung, natural sau vopsit, ne reprezintă, așa că da, o să îmi învăț fetele să aibă grijă de el așa cum trebuie.
Copiii noștri trebuie să știe cum să se spele corect pe cap
Până acum câțiva ani, habar nu avem că nu știu, de fapt, să îmi spăl corect părul. Mă samponam o dată, nu conta cu ce tip de produs, aplicăm balsam, eventual și o mască (dacă aveam timp și chef) și gata. Nu înțelegeam de ce părul meu se electrizează, se îngrașă, se degradează și cade. Ei bine, asta se întâmpla pentru că nu îi acordăm o atenție specială. Nu citeam etichete, nici nu mă interesa faptul că există șampoane pentru diferite tipuri de păr. Credeam că e doar marketing. Și nu vreau ca fiicele mele să facă aceeași greșeală. Așa că de câteva săptămâni, le las să se spele singure pe cap, bineînțeles, sub supravegherea mea. Iată ce le învăț:
- Samponarea. Spălarea părului cu șampon este foarte importantă. Deși văd tot felul de povești despre femei care au renunțat la șampon (TikTok-ul e plin de astfel de persoane) și citesc articole semnate de așa-ziși specialiști care recomandă spălarea părului fără samponare, folosirea unui șampon de bună calitate este atât de important pentru sănătatea scalpului, dacă este ales corect. Citiți cu atenție etichetele și cumpărați un produs cât mai „curat”, fără prea multe chimicale.
Citește și: Ingrijirea parului cret: 5 sfaturi pretioase pentru mamici si fetite
- Hidratarea. Balsamul este extrem de important pentru persoanele cu părul lung. Este hidratant și ușurează considerabil pieptănatul, dacă este folosit corect. Nu este nevoie să aplici balsamul de la rădăcină până la vârfuri, cu doar pe lungimi. Mai ales cu schimbările hormonale prin care trece deja copilul tău, dacă adaugi mai multă hidratare la rădăcina părului, înseamnă că va avea un par gras după a două pieptanare.
- Pieptanarea părului. Nici nu pot să încep să număr de câte ori copilul meu cu părul fin și ondulat a avut o cădere nervoasă atunci când a trebuit să-și descurce părul după baie. Folosirea unei perii umede pentru par (wet brush) a sfârșit prin a fi o salvare pentru frustrarea mea și pentru pletele ei lungi. O perie umedă te ajută are perii mai flexibili, deci asigura o pieptanare ușoară, delicată, descurcandu-l fără să îl agreseze. La fel de bun este și un piaptan din lemn.
- Curățarea scalpului. Nu strică să ai în casă o perie pentru curățarea scalpului, care este mâna cerească pentru copiii cu par cu tendința de îngrășare. Această mică bijuterie este probabil cel mai interesant lucru de care am auzit de când adolscentele mele au început să se spele singure pe cap. Nu este decât o mică perie din silicon, cu peri flexibili, pe care adolescentul tău o poate folosi la duș pentru a-și stimula scalpul, asigurându-se în același timp că își claătește tot șamponul din păr.
Pe măsură ce copiii noștri se îndreaptă spre o independență din ce în ce mai mare, asigurarea faptului că știu cum să aibă grijă de părul lor este un pas subestimat de mulți părinți. A le da posibilitatea să se ocupe singuri de îngrijirea părului este o etapă importantă. La urmă urmei, părul poate fi un instrument puternic de auto-exprimare.
Citește și: Greselile parintilor in igiena copiilor
- Articol tradus și adaptat după un material publicat pe site-ul scarymommy.com.
Surse foto: istockphoto.com