Ziua Profesorilor: ce ar trebui să știe copilul tău și cum să o sărbătoriți

Ziua Profesorilor: ce ar trebui să știe copilul tău și cum să o sărbătoriți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Alături de părinți, cadrele didactice reprezintă și ele adevărate modele pentru noi, ghidându-ne, educându-ne și inspirându-ne. De aceea, meseria de dascăl este considerată una dintre cele mai nobile și nu este de mirare că, așa cum există Ziua Mamei și Ziua Tatălui, se poate vorbi și despre o Zi a Profesorilor. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi care este data la care, an de an, celebrăm munca și dedicarea dascălilor, străduindu-ne să le arătăm cât de mult îi prețuim.

Când se sărbătorește Ziua Profesorilor

Ziua Profesorilor este sărbătorită în fiecare an, în data de 5 octombrie, în aceeași zi în care este celebrată și Ziua Mondială a Educației. 

În țara noastră, contractul colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar prevede ca în 5 octombrie să nu se organizeze cursuri. Potrivit articolului 28, alineatul 4, capitolul III „Timpul de muncă și timpul de odihnă”, din cadrul „Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar”, 5 octombrie face parte dintre zilele nelucrătoare pentru cadrele didactice.

Cum a apărut Ziua Profesorilor

UNESCO, adică Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, a stabilit ca Ziua Profesorilor să fie pe 5 octombrie pentru a marca un eveniment important: adoptarea și semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/Organizația Internațională a Muncii privind Statutul Profesorilor”. Acest statut se referă la drepturile și la responsabilitățile cadrelor didactice, la standardele ce țin de pregătirea acestora, de perfecționare, de recrutare, de angajare etc.

Ziua Profesorilor se sărbătorește de aproape trei decenii, din 1994. În 1997, „Recomandarea UNESCO/Organizația Internațională a Muncii privind Statutul Profesorilor” a fost completată de „Recomandarea privind Învățământul Superior”.

Pe 5 octombrie, la fiecare doi ani, se acordă, încă din 2008, „Premiul UNESCO-Hamdan pentru dezvoltarea profesorilor”. Candidații la acest premiu pot fi institute de educație ori de cercetare, ONG-uri sau instituții de stat, a căror activitate se bazează pe inițierea și derularea de proiecte care pot îmbunătăți performanțele profesorilor. 

„Premiul UNESCO-Hamdan pentru dezvoltarea profesorilor” este în valoare de 300.000 de dolari, sumă care se împarte între 3 câștigători, desemnați de un juriu internațional format din 5 experți în probleme ce țin de educație.

La propunerea UNESCO, tema pentru Ziua Profesorilor din 2022 a fost „Transformarea educației începe cu profesorii”.

Idei de a marca Ziua Profesorilor

Pe de o parte, implicarea în activități menite să celebreze Ziua Profesorilor îi ajută pe copii să-și arate admirația și respectul pentru dascăli. Pe de altă parte, când elevii și cadrele didactice se bucură împreună de această zi, relația dintre ei se consolidează. Iată câteva activități prin care poate fi marcată ziua de 5 octombrie:

Decorarea clasei 

Pentru a intra cât mai bine în atmosfera Zilei Profesorilor, copiii își pot decora clasa cu postere, cu afișe, cu bannere etc. Spre exemplu, pe un banner se poate scrie un mesaj pentru învățători sau pentru diriginți: „Doamnă învățătoare/Doamnă dirigintă, vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru noi!”. O idee ce nu este deloc dificil de pus în practică este și aceasta: elevii să creeze postere pentru unul dintre profesorii preferați. În acest caz, un text adecvat pentru poster poate fi: „Sunteți cel mai bun profesor/cea mai bună profesoară”, „Vă iubim, doamnă profesoară/domnule profesor!”

În același timp, ușa clasei este un loc potrivit pentru lipirea unui afiș cu acest mesaj: „Vă dorim o Zi a Profesorilor minunată!”

colectie de stickere colorate pentru celebrarea Zilei Profesorilor

Mulțumiri venite din partea fiecărui elev

Profesorii și învățătorii sunt surprinși în mod plăcut când primesc din partea elevilor mulțumiri sincere, iar atunci când recunoștința este exprimată în moduri inedite, surpriza este mai agreabilă. Fie că este vorba despre un post-it lipit pe catedră, fie că este vorba despre o scrisoare, despre câteva versuri sau despre un desen, un cadru didactic apreciază să vadă că elevii săi se gândesc la el. 

Exprimarea mulțumirilor în mediul online

Un dar inedit pentru Ziua Profesorilor este și acesta: toți elevii unei clase să se reunească și să realizeze o filmare din care să se vadă cum îi mulțumesc doamnei învățătoare, domnului învățător sau tuturor profesorilor de la clasă. Filmarea nu trebuie să fie mai lungă de 3-5 minute, iar ulterior se postează pe o rețea de socializare, pe site-ul școlii sau pe un grup de WhatsApp, cu o zi înainte de Ziua Profesorilor sau chiar în această zi. Esențial este ca filmarea să poată fi găsită și vizionată cu ușurință de către cadrele didactice. 

Implicarea într-un joc de rol

O soluție binevenită pentru întărirea relației profesor-elevi este și organizarea unui joc de rol în clasă, invitându-i acolo pe anumiți profesori. Astfel, elevii pot încerca să-i întruchipeze pe profesorii favoriți, să predea precum aceștia. Dacă elevii se descurcă bine într-o asemenea ipostază, în mod cert că profesorii au satisfacția că reprezintă un model, o sursă de inspirație.

profesoara care da mana cu un elev si il felicita

Crearea unui album

În situația în care elevii țin neapărat să-i dăruiască un dar profesorului preferat, nu greșesc dacă se străduiesc să creeze un album cu amintiri. Pentru ca acesta să fie cât mai reușit, elevii trebuie să colaboreze, pentru ca fiecare să vină cu poze, cu bilețele, cu pagini de caiet sau cu orice alte amintiri care să evoce momente prețioase petrecute alături de profesorul lor.

Realizarea unei scenete

Dacă vor să-și pună în valoare creativitatea, elevii pot crea o scenetă dedicată dirigintelui sau mai multor profesori. De pildă, sceneta poate fi concepută având ca sursă de inspirație momente inedite din zilele de școală, când anumiți profesori s-au remarcat prin atitudinea sau prin gesturile lor. 

Dăruirea unor diplome

Alt dar deosebit cu ocazia Zilei Profesorilor este o diplomă de apreciere pentru fiecare dintre profesorii care predau la clasă, pentru diriginte sau pentru doamna învățătoare/domnul învățător. Pentru ca surpriza să fie mai mare, ideal este ca toți elevii să se semneze pe acele diplome, care să fie dăruite într-un cadru cât mai festiv. Spre exemplu, diplomele pot fi înmânate într-o sală de festivități sau în sala de consiliu, alături de părinții elevilor.

Organizarea unei excursii

Datorită unei excursii organizate în cadrul școlii, relațiile dintre elevi, dar și cele dintre aceștia și profesorii lor, devin mai solide, mai frumoase. De aceea, Ziua Profesorilor poate fi prilejul perfect, pentru cadrele didactice, să-și cunoască elevii într-un cadru mai puțin formal și să le câștige încrederea. În plus, o excursie poate reprezenta o experiență inedită, din care atât învățătorii sau profesorii, cât și copiii, să învețe lucruri noi.

10 felicitări pentru Ziua Profesorilor

În această zi specială, sfătuiește-ți copilul să-și exprime recunoștința față de unele dintre cele mai importante persoane din viața lui: doamna învățătoare/domnul învățător sau profesorii. De asemenea, vino cu diverse propuneri de mesaje de felicitare pentru aceștia. Ca să îți fie mai ușor, inspiră-te și din următoarele sugestii:

  • „Este Ziua Profesorilor în toată lumea, ar trebui să fie o zi specială. Sper că și eu să pot să o fac astfel pentru dumneavoastră, așa cum dumneavoastră m-ați făcut mereu să mă simt special/ă. La mulți ani de Ziua Profesorilor!”;
  • „Ne inspiră, țin la noi, ne înțeleg și ne pregătesc pentru provocările pe care ni le va aduce viața. La mulți ani tuturor profesorilor de Ziua Profesorilor!”;
  • „Profesorii mei îmi sunt adevărați prieteni, m-au susținut mereu și au avut încredere în mine. Zi a Profesorilor fericită pentru toți profesorii din lume!”;
  • „Cu ocazia Zilei Profesorilor, mă rog pentru sănătatea dumneavoastră, să aveți parte de bucurii și vă mulțumesc pentru că mă ajutați și mă inspirați. Să aveți o Zi a Profesorilor minunată!”;
  • „Nu oricine poate să fie profesor. Cunoștințele dumneavoastră și stilul de a preda ne arată că sunteți un dascăl extraordinar. Să aveți o Zi a Profesorilor așa cum vă doriți și mult succes în tot ceea ce faceți!”;
  • „Astăzi este ziua în care celebrăm toți profesorii extraordinari, care au descoperit calitățile elevilor și le-au transformat în adevărate nestemate! Fie ca toți acești profesori să aibă parte de o Zi a Profesorilor fericită!”;
  • „Principalul rol al unui profesor este să croiască drumul spre succes pentru toți elevii săi. Dumneavoastră reușiți să faceți asta perfect, de când vă știu. Să aveți o Zi a Profesorilor minunată, domnule!”;
  • „La mulți ani tuturor celor care dăruiesc cea mai mare parte a timpului lor copiilor! La mulți ani de Ziua Profesorilor!”;
  • „Vă mulțumim pentru că ne dăruiți inima dumneavoastră mare și pentru că reușiți să faceți lumea un loc mai bun datorită căldurii și generozității. Lumea are nevoie de mai mulți profesori ca dumneavoastră! Să vă bucurați de o Zi a Profesorilor minunată!”,
  • „Vă doresc să aveți parte de toată căldura omenirii, de un ocean de sănătate și de toate florile lumii adunate în cel mai frumos buchet. La mulți ani de Ziua Profesorului!”

profesoara sau invatatoare zambitoare, stand la catedra si sarbatorind alaturi de elevii ei Ziua Profesorilor

60 de mesaje de sfârșit de an școlar

Ziua Profesorului nu reprezintă singura ocazie în care copiii și părinții își pot trimite gândurile bune spre cadrele didactice. Astfel, în România, este celebrată și Ziua Învățătorului, pe 5 iunie, când s-a născut Gheorghe Lazăr, pedagog, traducător, inginer și teolog. Acesta a pus bazele, în 1818, primei școli cu predare în limba română: Școala de la Sfântul Sava. 

Surse foto: istockphoto.com, Image by Freepik, Image by Freepik , youtube.com

Surse articol: bestmessage.org, edupedu.ro, fsespiruharet.ro, funzumo.com, motivationandlove.com, radioromaniacultural.ro, splashlearn.com, stiritvr.ro, stirilekanald.ro, textmessages.eu, unesco.org, wikihow.com

Articolul urmator
Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui
Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe
    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe

    Copiii, alături de femei si de bătrâni, fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în fața atacatorilor. Dacă cel mic a început să meargă singur la școală sau...

    A murit Helmuth Duckadam, „eroul de la Sevilla". Copilul tău ar trebui să știe de ce a ajuns în Cartea Recordurilor
    A murit Helmuth Duckadam, „eroul de la Sevilla". Copilul tău ar trebui să știe de ce a ajuns în Cartea Recordurilor

    A murit o legendă a sportului românesc, portarul Helmuth Duckadam, cel care a adus cinste României și al cărui nume apare scris în Cartea Recordurilor. Fostul sportiv...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    Ce buchet de flori ar trebui să primești de Ziua Îndrăgostiților ❤️ în funcție de zodia ta
    Ce buchet de flori ar trebui să primești de Ziua Îndrăgostiților ❤️ în funcție de zodia ta

    Printre cele mai apreciate cadouri de Ziua Îndrăgostiților se află și florile. Pentru o surpriză reușită, acestea trebuie să reflecte nu doar preferințele celei care le va...

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții
    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții

    Cara Natterson, medic pediatru și Vanessa Kroll Bennett, mamă de 4 adolescenți, cu o experiență vastă în dezvoltarea copilului, povestesc despre cartea pe care au scris-o...

    Dragă familie, copilul este doar al meu, nu al tuturor. EU fac planuri pentru ziua lui de naștere, nu voi
    Dragă familie, copilul este doar al meu, nu al tuturor. EU fac planuri pentru ziua lui de naștere, nu voi

    Pentru că prima aniversare a copilului trebuie celebrată cum se cuvine, planurile pentru petrecere trebuie puse la punct cu minuțiozitate cu mult timp înainte. Ce se...

    © 2025 Qbebe