Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui

Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui

Mariana Voinea

Respectul copilului față de părinte nu vine de la sine, așa cum ar avea tendința majoritatea părinților să creadă. Respectul se câștigă numai arătând respect, oferind un model de comportament pentru viitor. Iată 5 sfaturi care te vor ajuta să ai un copil care te respectă atât pe tine, cât și pe cei din jur, un copil model, demn de toată aprecierea!

Respectul copilului față de părinte sau al părintelui față de copil se învață și se câștigă. Copilul trebuie să simtă că este respectat de către părinte pentru a respecta la rândul lui. Adesea, comportamentul copiilor este descris ca fiind lipsit de respect, micuții nu respectă regulile, nu arată niciun fel de respect față de bunici sau de alți bătrâni, iar părinții, frustrați de acest comportament, doresc doar ca micuții lor să fie amabili și politicoși cu toți cei cu care interacționează.

Desigur că este foarte important ca fiecare copil să știe cum să interacționeze într-o societate civilizată, dar de unde să înveți respectul, altundeva decât din familie? Respectul este ceva care se modelează, se învață și se arată copiilor pentru ca aceștia să îl copieze și să îl arate la rândul lor altor persoane.

De regulă, copiii care nu arată respect celorlalți, nu primesc respect din partea părinților. Din fericire, părinții pot face modificări simple în modul în care interacționează cu copiii lor, care vor încuraja o relație bazată pe respect reciproc, pe atitudini frumoase ale micuților și interacțiuni benefice cu adulții. Aceste comportamente eficiente copiii le vor imita dacă și ei la rândul lor, sunt tratați în mod plăcut și cu respect.

Cinci modalități pentru a arăta respect copilului tău

1. Pune-i mai puține întrebări

mama copil

Părinții sunt adesea foarte curioși mai ales referitor la acțiunile copiilor lor și interacțiunile cu prietenii. Întrebări precum „Cine a fost acolo?, Ce s-a întâmplat?, Cum a fost la școală? De ce nu ai făcut temele? La ce te gândeai? Unde ești acum?” reprezintă un fel de atac la intimitatea copiilor care nu se vor mai dovedi atât de dornici să împărtășească detaliile, mai ales copiii mai mari. Aceștia nu vor mai dori să răspundă la toate întrebările care vin sub forma unei judecăți sau sub forma unei lipse de încredere.

Lipsa de răspuns a copiilor nu înseamnă neapărat că nu vor să împărtășească sau este o lipsă de respect, ci pur și simplu nu vor să fie controlați. De aceea, părinții trebuie să se înfrâneze de la foarte multe întrebări, să respire adânc și, cu excepția cazului în care este o chestiune legată de siguranță și sănătate, nu trebuie să știe chiar tot ce fac copiii lor în fiecare secundă, ci să le ofere respect, înțelegere, încredere.

În loc să își întrebe copilul „cum a fost la școală astăzi? A fost testul la științe foarte greu? sau Ai mâncat totul la prânz?”, părinții ar putea spune „Bine ai venit acasă! Mă bucur să te văd, mi-a fost dor de tine cât ai fost la școală”.

Educă-ți copilul să ofere același respect și omului de serviciu și directoarei școlii

2. Așteaptă până îi răspunzi copilului

Oferă-i copilului tău posibilitatea să găsească el însuși răspunsul la anumite întrebări fără a-i oferi pe tavă tot ceea ce trebuie să știe. În caz contrar, demonstrezi o lipsă de încredere în abilitățile sale, o neputință a acestuia și o dependență excesivă de mama sau de tata.

Spre exemplu, dacă micuțul întreabă „Șarpele are urechi?”, părintele poate răspunde „Nu știu, nu m-am gândit niciodată la asta. Tu ce crezi?”. Sau atunci când copilul întreabă: „mă poți ajuta cu această problemă la matematică?”, părintele poate răspunde: „o să încerc să te ajut, dar mai întâi trebuie să îmi arăți cum crezi tu că ai putea rezolva această problemă”.

Este foarte important ca părinții să nu răspundă rapid copiilor, dar să le ofere răspunsurile necesare, arătând empatie încredere, dar și respect. În cazul copiilor mici care pun sute de întrebări zilnic, părinții se pot simți lipsiți de vlagă, epuizați sau frustrați și de multe ori le pot răspunde: „De câte ori ți-am spus? Nu mă mai întreba asta! Nu știu! Gata!”, iar acest tip de răspuns nu face altceva decât să descurajeze comunicarea sănătoasă pe viitor.

Un copil care nu își respectă părinții, nu va respecta pe nimeni

3. Permite copilului să fie stăpân pe propriul său corp

Un alt semn de respect al părintelui față de copilul său este permiterea acestuia să fie stăpân pe propriul său corp, să se îmbăieze singur atunci când are vârsta potrivită, să aleagă ce haine să poarte, să decidă felul în care își aranjează părul, dacă îl tunde sau nu.

Această autonomie oferită copiilor încă de mici este un semn de respect, iar pe măsură ce cresc, părinții ar trebui să evite să le șteargă mâncarea de pe față, să le aranjeze părul, să-i oblige să se îmbrace într-un anumit fel sau să bage cămașa în pantaloni pentru că micuții văd asta ca pe o invazie a intimității fizice.

Spre exemplu, în loc să șteargă copilul pe față, atunci când deja este la vârsta școlară, îi poate spune: „Vezi că ai o pată mică de ketchup, ia un șervețel și sterge-te, te rog”.

4. Permite copilului să răspunde el însuși întrebărilor

tata bate palma cu fata

În cazul în care copilul este întrebat de un alt adult cum se descurcă la școală, cum i se pare o anumită materie sau un anumit profesor, părintele nu trebuie să răspundă în locul copilului. De regulă, părinții stau câteva secunde, nepermițăm copiilor să răspundă și explică ei înșiși: „Școala copilului este grozavă, dar el/ea nu se descurcă prea bine la matematică, profesoara de geografie îi cam face probleme din cauză că nu îi place materia”.

Astfel, copiii se văd în imposibilitatea de a răspunde întrebărilor, de a spune propriile opinii care de multe ori diferă de cele ale părinților destul de mult. Pentru arăta respect copiilor, părinții trebuie să-i lase să răspundă în propriul lor ritm, mod, cu propriile cuvinte, pentru că în caz contrar, vor deveni timizi, vor vedea orice situație socială ca fiind incomodă și nu-și vor dezvolta abilitățile de comunicare necesare pentru viitor. Copilul trebuie lăsat să răspundă singur, să gândească singur și astfel va deveni mai încrezător și mai capabil.

5 obrăznicii ale copilului pe care le face din cauza ta

5. Respectă dorințele copilului, mai ales atunci când spune că NU este pregătit pentru un anumit lucru

În cazul în care copilul susține că nu este gata pentru a intra în piscină, nu este gata pentru a practica un anumit sport, nu se simte pregătit să meargă la un loc de joacă, părintele trebuie să renunțe la această luptă pentru putere asupra deciziilor lui și să-l lase să hotărască singur.

Cu cât copilul este mai constrâns să facă ceva ce nu vrea sau nu se simte confortabil, cu atât părintele ratează oportunitatea importantă de a arăta respect pe termen lung, astfel încât să crească și să devină un adult automotivat, capabil, respectuos și rezistent, care nu poate fi ușor constrâns de presiunea altora. Atunci când copiii văd că le sunt respectate deciziile și părinții au încredere în ei, își respectă la rândul lor părinții și alte persoane, în viitor.

Prin implementarea acestor cinci strategii, copiii vor avea parte de respect, de o mai mare capacitate și autonomie, de independență. Respectul este o sabie cu două tăișuri, iar atunci când părinții încearcă să modeleze un copil în a deveni un adult respectuos, trebuie să-i arate la rândul său înțelegere, prețuire și încredere.

Surse foto: istockphoto.com/

Surse articol: positiveparentingsolutions.com

Articolul urmator
„Te rog” nu reprezintă cuvintele magice și copiii trebuie să știe asta
„Te rog” nu reprezintă cuvintele magice și copiii trebuie să știe asta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    Un tată își învață fiicele să aibă așteptări de la bărbații cu care vor fi în relație! „Ele trebuie să știe că merită ce este mai bun în viață"
    Un tată își învață fiicele să aibă așteptări de la bărbații cu care vor fi în relație! „Ele trebuie să știe că merită ce este mai bun în viață"

    Un tătic a devenit viral în mediul online pentru modul în care își educă fetițele să aibă așteptări de la partenerii lor. Acesta le pregătește pentru viață...

    Soțul meu și copiii lui nu mă respectă, iar eu nu mai vreau să joc rolul de mamă vitregă
    Soțul meu și copiii lui nu mă respectă, iar eu nu mai vreau să joc rolul de mamă vitregă

    Nu e ușor să fii părinte și uneori cu atât mai mult, nu e deloc ușor să fii un părinte vitreg. Această mamă s-a săturat să nu mai fie apreciată de familia sa, așa că...

    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe
    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe

    Copiii, alături de femei si de bătrâni, fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în fața atacatorilor. Dacă cel mic a început să meargă singur la școală sau...

    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara
    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara

    „Eram genul acela de persoană care spunea mereu că niciodată nu mi se putea întâmpla mie. Până mi s-a întâmplat”. Așa începe povestea lui...

    Cât de important este respectul de sine în relațiile de cuplu
    Cât de important este respectul de sine în relațiile de cuplu

    Nu te simți bine în pielea ta? Obișnuiești să te subestimezi? Nu crezi că ești suficient de bun pentru partenerul tău de cuplu sau pentru jobul pe care il ai? Nu poți lua o...

    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie
    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie

    Cu toții ne simțim triști, obosiți sau copleșiți uneori. Dacă observi la copilul tău adolescent stări de tristețe pronunțate, care durează de mult timp, s-ar putea să fie vorba...

    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții
    Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții

    Mulți copii se confruntă cu anxietatea și în unele cazuri, chiar cu fobia mersului la toaletă. Dacă și copilul tău se află printre ei, atunci acest articol este pentru tine.

    © 2024 Qbebe