RESPECTUL este mai mult decât un cuvânt care descrie un sentiment sau o atitudine. Este o calitate care, o dată construită în personalitatea copilului tău, va deveni parte naturală din el, și, oferindu-l spre lume, îl va primi înapoi. Va deveni cărămida de bază în viitorul lui și în succesul pe care îl va avea.
Eu una, deși sunt de peste 35 de ani în această lume, tot mă mai mir când sunt oameni care se comportă respectuos, blând și cu umanitate cu mine, cu un animăluț sau chiar și cu o plantă. Și oamenii aceia, în ochii mei, sunt cei mai grozavi. Oamenii aceia sunt cei care au cu adevărat succes în viața, pentru că de acolo viața lor capătă culorile pozitive pe care trebuie să le aibă, pentru că se înconjoară cu bunătate.
Așa că zilnic încerc să o învăț pe Anya să nu facă nicio diferență între modul în care tratează oamenii. Atunci când oferă respect, să îl ofere în egală măsură oricui, fie că este femeia de serviciu de la școală, colega ei de bancă, directoarea școlii sau bătrânul fără adăpost care caută în pubelă și cu care ne întâlnim câteodată dimineața în fața blocului. Domnul acela nu zâmbește niciodată, se vede în ochii lui că a avut parte de ghinion în viață. În primele dimineți, când Anya îl saluta se uita uimit la ea. Apoi a început să răspundă la salut cu un mormăit. Iar acum, de fiecare dată când Anya îl salută dimineața, surâde. Și el a fost prima lecție a bumerangului respectului pe care Anya a priceput-o. S-a întors către ea mai mult decât acest sentiment, s-a întors mulțumirea că acel suflet de om, încorsetat într-o viață nefericită, a primit o mică rază de soare.
La grădiniță, și acum, la școală, când vine sezonul cadourilor și a micilor atenții de Crăciun, 1 Martie, 8 Martie sau Paște, avem grijă amândouă să luăm câte ceva și pentru îngrijitoare și pentru paznic. Este modul nostru prin care mulțumim pentru efortul pe care oamenii aceștia îl depun. Pentru că munca lor este la fel de importantă ca și cea a învățătoarei sau a profesorilor. Mi-o amintesc și acum cum fugea cu o ciocolată în mână după una dintre îngrijitoarele de la școală, pentru că nu reușise să îi ofere ciocolata în pauză, și a recunoscut-o pe stradă. Doamna respectivă s-a luminat toată și a îmbrățișat-o. Și ce dacă doamna aceea spală toaletele? Ceea ce face ea îmi ajută copilul să învețe într-un mediu curat. Și Anya trebuie să știe asta. Trebuie să respecte în mod egal pe toată lumea.
Și Respectul nu se oprește aici, respect trebuie să avem și față de natură și față de obiectele din jurul nostru. Copiii noștri trebuie să știe că fiecaare lucru are o valoare. Părinții lor au muncit ca să le cumpere jucăriile și toate facilitățile pe care epoca modernă le oferă. Fiecare obiect din casă este valoros și trebuie respectat. La fel și natura, și ea are nevoie de respectul nostru, al tuturor. Dar aceasta este o altă lecție, pe care o voi aborda în altă zi.
Bumerangul Respectului
Acum voi face un rezumat a celor câteva reguli pe care le consider a fi importante pentru ca un copil să joace cinstit Bumerangul respectului:
Vorbește cu "dumneavoastră" cu adulții, mai ales cu cei pe care nu îi cunoști.
Când cineva pare stingher, pentru că este străin situației sociale, fii tu cel care îl ajută să se acomodeze.
Spune "Bună ziua!", "Mulțumesc!", "Cu plăcere!" tuturor, indiferent de vârstă, statut social sau împrejurare.
Zâmbește tuturor și oferă-ți ajutorul când îl poți da, chiar dacă persoana în cauză pare că nu are nevoie.
Când ești întrebat, răspunde.
Când ți se vorbește, privește în ochi interlocutorul.
Cere-ți scuze când ai greșit.
Desigur că mai avem ceva drum de parcurs până ce Anya își va însuși aceste reguli. Cea mai grea luptă a mea este cu mine însămi, pentru că eu trebuie să îi ofer exemplu, eu trebuie să îi dovedesc că aceste reguli funcționează și că bazându-ți interacțiunea socială pe ele vei avea numai de câștigat ca om. Și, este exact ca o prăjitură delicioasă care are o rețetă complicată - dacă respecți ingredientele și cantitățile, vei reuși la final să savurezi dulceața succesului. Așa că, dragi părinți, luați această lecție a Bumerangului respectului ca pe o rețetă de educație a copilului, care, chiar dacă este mai complicată, cu atenție, ne va aduce bucuria de a fi părinții unor copii grozavi.
Cu drag,
Gabriela Paladi
Redactor-Șef Qbebe
Surse foto: istockphotos.com