Insistă asupra ideii potrivit căreia copiii lor trebuie să se bucure de un stil de viață cât mai natural
Adele și Matt Allen (din Brighton, Marea Britanie) au 39 de ani și sunt părinții a trei copii: Ulysses (12 ani), Ostara (8 ani) și Kai (4 ani). Adele a explicat că încă din perioada în care nu aveau copii s-a gândit, alături de partenerul ei de viață, Matt, că era cazul, odată ce vor deveni părinți, să ducă un trai cât mai natural. Potrivit informațiilor disponibile în „New York Post”, mama a venit cu următoarea explicație: „Ne-am orientat spre un stil de viață natural încă de când nu aveam copiii și, prin urmare, am considerat că era necesar ca lucrurile să decurgă la fel de natural, de firesc și după ce am aflat că eram însărcinată.”
De asemenea, Adele a povestit că nu a solicitat sprijin medical la niciuna dintre nașteri și că și-a alăptat copiii până când aceștia aveau în jurul vârstei de 3 ani, astfel încât să se asigure că vor fi sănătoși.
Totodată, așa cum reiese din sursa citată, a menționat că, în loc să apeleze la sistemul de sănătate, la medici, familia ei recurge la remedii naturale: „Nu ne-am vaccinat copiii și nu apelăm niciodată la sistemul de sănătate. În schimb, ne bazăm pe remedii naturale, din plante.”
Mizează pe ideea de autonomie în creșterea copiilor
Adele și Matt susțin că își lasă copiii să fie „autonomi”, să facă alegeri încă de la o vârstă fragedă, permițându-le să-și stabilească orele de culcare, meniul, orele de masă, domeniul care le stârnește interesul și treburile casnice în care se implică. Iată ce susțin acești părinți, așa cum se poate sesiza și din materialul pentru sursa citată anterior: „Credem în ideea de autonomie și să le lăsăm copiilor libertatea de a-și conduce viața așa cum vor, de a face propriile alegeri, de a decide ce se va întâmpla cu ei”.
În același timp, nu s-au ferit să recunoască faptul că niciunul dintre copiii lor nu este înscris în sistemul de educație și că le permit să-și aleagă singuri ceea ce vor să exploreze: „De asemenea, nu folosim sistemul de educație. În schimb, îi ghidăm. Acest lucru înseamnă că, în momentul în care sunt interesați de ceva, suntem alături de ei în procesul de explorare, în loc să insistăm să urmeze o programă și apoi să le spunem ce să învețe.”
Nu în ultimul rând, țin să menționeze că nu își forțează copiii să se implice în anumite treburi casnice. Pentru „Daily Mail”, Matt și Adele au relatat: „Niciodată nu ne forțăm copiii să facă treburi. În schimb, îi încurajăm să ajute. Spre exemplu, ne ajută să avem grijă de animale, de grădină și își mențin curățenia în camerele lor.”
Susțin faptul că deja copiii lor au parte de beneficii datorită stilului de viață adoptat
Adele consideră că stilul de viață din familia ei este benefic pentru copii și că i-a ajutat să-și descopere interesele, pasiunile. Spre exemplu, fiul ei, Ulysses, este pasionat de animale și de computere, iar una dintre fiicele ei, Ostara, este pasionată de cusut: „Pur și simplu îi lăsăm să-și urmeze drumul. Dacă, la un moment dat, își doresc să învețe ceva nou și să se alăture unui alt grup, le permitem să facă toate acestea.”
A adăugat faptul că Ulysses și-a manifestat interesul pentru citit și pentru scris la vârsta de 10 ani și că este mai bine, pentru copiii ei, să nu stea într-o clasă, la școală, acolo fiind supuși unor „presiuni” legate de ce să facă. Conform sursei menționate, Adele a precizat: „Fiul nostru avea 10 ani când a început să fie interesat de citit și de scris. Pur și simplu a luat un creion și hârtie și s-a apucat să învețe singur. Nu a apelat la niciunul dintre noi pentru a realiza acest demers. Limbajul este oricând în preajma lor, așa că au de unde alege. Faptul că nu stau într-o sală de clasă nu îi supune la presiunea de a face anumite lucruri...”
Au primit critici pentru modul în care își cresc copiii
Familia Allen obișnuiește să prezinte momente din viața lor de zi cu zi pe Instagram sau pe propriul canal de YouTube. În aceste condiții, primesc numeroase critici pentru ceea ce fac. De pildă, Adele a dezvăluit că de multe ori li s-a spus că sunt părinți „leneși”. Iată cum s-a apărat în fața acestei critici, potrivit „Daily Mail”:
„Oamenii ne spun adesea că suntem leneși, ceea ce mă face să râd, în condițiile în care stilul nostru de parenting nu are nicio legătură cu lenea. Nimeni nu știe cum se desfășoară de fapt viața noastră de zi cu zi. Nu avem parte de mult timp liber pe care să ni-l dedicăm nouă, întrucât nu facem parte dintre acele persoane care urmează mereu rutina ce ține de mersul copiilor la culcare. Fiecare zi este diferită pentru noi. Nu avem un program strict de care să ținem cont.”
Referitor la alte critici primite, legate de faptul că nu se ocupă de educarea copiilor, Adele a venit, pentru aceeași sursă, cu următoarele argumente:
„Ne monitorizăm întotdeauna copiii, le monitorizăm emoțiile, ne interesăm cum se simt. Nu îi trimitem la școală, lăsându-i în seama cadrelor didactice. Trebuie să ținem cont de nevoile lor și să ne adaptăm modului în care ei vor să acționeze. Cred că aici este vorba despre o confuzie cu stilul de parenting permisiv, în cadrul căruia nu există ghidaj, nici limite, însă noi avem limite și nu reguli arbitrare. Ca părinți, ne asumăm pe deplin responsabilitatea în privința dezvoltării copiilor noștri.”
Pentru a-și motiva mai mult alegerea unui astfel de stil de viață, această mamă a insistat asupra ideii că își dorește, pentru copiii ei, ca aceștia să știe clar cum își doresc să trăiască, fără să facă lucrurile așa cum vor cei din preajma lor. Conform informațiilor regăsite în „New York Post”, Adele a adăugat că: „Nu vrem să vedem cum copiii noștri își petrec viața făcând ceea ce le spun ceilalți să facă. Ne dorim să-și descopere pasiunile și să nu piardă timpul, astfel încât să se descopere pe ei înșiși, să știe cine sunt până când, la rândul lor, vor avea proprii copii.”
Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor
Surse foto:
Surse articol: dailymail.co.uk, ladbible.com, nypost.com