Copiii părinților dependenți de alcool nu numai că au o copilărie nereușită, dar dependența adulților îi afectează și la maturitate. Copiii nu pot crește într-un mediu sigur și iubitor, iar efectele sunt permanente, nu numai în copilărie. Consecințele comportamentale și emoționale ale traiului micuților alături de părinți care consumă băuturi alcoolice se resimt pe termen lung.
Probleme emoționale și comportamentale pentru copiii părinților alcoolici. Riscă să devină, la rândul lor alcoolici?
Copii adulților care consumă alcool se pot confrunta de-a lungul vieții cu o varietate de probleme comportamentale și emoționale. Pentru că dependența de alcool nu este o afecțiune, o tulburare de personalitate și nici un diagnostic psihiatric, consecințele sunt dezastruoase.
Așadar, adulții care au fost expuși în copilărie în mod repetat la consumul de alcool al părinților, prezintă un risc de trei, până la patru ori mai mare de a deveni ei înșiși alcoolici, decât copiii care nu au părinții alcoolici. Totodată, fetele provenite din familii ai căror părinți au fost alcoolici, mai mari „șanse” să se căsătorească la rândul lor cu persoane care se confruntă cu această adicție.
Iar acest comportament se poate perpetua în ceea ce privește consumul de alcool și la generațiile viitoare. Uneori, copiii proveniți din familii unde s-a consumat alcool, pot fi agresivi, impulsivi și manipulatori sau dimpotrivă, timizi, anxioși sau perfecționiști, cu o personalitate dependentă.
Nevoile copiilor de afecțiune, dar și nevoile de bază sunt neglijate de părinții alcoolici
Desigur că în nenumărate cazuri, nevoile emoționale ale copiilor cu părinți alcoolici nu sunt satisfăcute. Micuții au nevoie de siguranță, apartenență și afecțiune. Alteori, nici nevoile de bază, precum somnul sau hrana nu sunt asigurate din cauza consumului de alcool. Drept consecință, copiii care au trăit într-un mediu cu părinți consumatori pot experimenta un stres mai mare, hiar dacă uneori nu este perceput.
În unele familii, doar unul din părinți consumă alcool, în timp ce în alte cazuri, ambii părinți sunt consumatori. În cazul în care unul din părinți a reprezentat un punct de echilibru, efectele pot fi mai blânde, dar dacă ambii adulți au consumat băuturi alcoolice în mod constant, repercursiunile se văd mai târziu în viața de adult, chiar dacă între timp mediul a fost schimbat sau persoana respectivă a încetat să mai bea.
„Neputința învățată”, un concept psihologic valabil pentru copiii ai căror părinți sunt alcoolici
„Neputința învățată” sau helplesness în limba engleză este un concept psihologic la care se face din ce în ce mai des referire și care caracterizează micuții proveniți din familii cu părinți alcoolici. Așadar, după ce în copilărie au asistat la situații traumatice sau stresante, adulții încep să creadă că nu au control asupra aceea ce li se întâmplă, chiar când contextul le este favorabil.
Ceea ce înseamnă că neputința învățată în copilărie duce la resemnare în viața adultă. Martin Seligman a făcut primele studii referitoare la neputința învățată în anul 1967, pe câini. Practic s-au aplicat pedepse cușocuri electrice câinilor în trei contexte experimentale diferite, iar animalele au devenit pasive și în viitor.
Așadar, cei care au crescut cu un alcoolic în casă, în copilărie, vor avea o stimă de sine scăzută, vor căuta izolarea de ceilalți sau chiar aprobarea acestora. Le va lipsi încrederea în alte persoane și adesea vor manifesta teama de abandon.
Totodată, ajunși la maturitate, acești copii nu se vor putea relaxa așa cum trebuie, vor face confuzia între dragoste și milă și adesea devin indisponibili emoțional. Sunt cazuri în care acești copii sunt predispuși să dezvolte alte comportamente compulsive, cum ar fi workaholic (dependența de muncă).
Adesea, în viața adultă, acești copii îmbrățișează rolul de salvator, încercând să-și salveze partenerii de cuplu, cu prețul nefericirii lor. În cartea „Sdult children of alcoholics” scrisă în 1983 de Janet G Woititz se menționează și alte comportamente specifice copiilor adulți proveniți din familii cu părinți alcoolici. Acestea includ critica extremă la adresa propriei persoane sau reacționarea exagerată în fața schimbărilor asupra cărora nu dețin controlul.
În timp, aceste persoane tind să devină fie foarte responsabile, fie iresponsabile, hipervigilente în relații și foarte loiale, chiar și când loialitatea este nemeritată. Majoritatea nici nu vor înțelege ce înseamnă o relație sau o familie funcțională și există mari șanse să dezvolte comportamente compulsive, cum ar fi abuzul de jocuri de noroc, droguri, sau să adopte atitudini religioase extreme.
Se poate ajunge până la anxietate, depresie, fobie socială sau la transformarea copilului în părinte. Copiii parentificați ajung să fie părinți pentru ei înșiși sau pentru alți frați mai devreme decât ar trebui pentru gradul lor de dezvoltare. Acest lucru se întâmplă atunci când unul din adulți se luptă cu dependența. În alte cazuri, copilul adoptă comportamentul părintelui la maturitate.
Codependența în familiile de alcoolici
Termenii de codependent sau codependență sunt extrem de controversați în ceea ce privește părerea psihologilor. Adesea au fost folosiți pentru a descrie comportamentul disfuncțional al copiilor ai căror părinți, apropiați sau membri ai familiei au o tulburare legată de consumul de alcool sau de substanțe.
Adesea, copiii fac tot posibilul să ajute persoanele alcoolice, iar aceste acțiuni pot fi privite ca fiind un comportament de codependență. Unii copii protejează persoana care are probleme cu alcoolul, îi găsește scuze, consideră că este bolnavă sau că moștenește această adicție din familie. Alteori copiii fac rost de bani pentru alcoolul părinților sau neagră complet această problemă.
Ce opțiuni au copiii cu părinți alcoolici?
Copiii minori au nevoie de acordul ambilor părinți pentru a merge la psihoterapeut, psiholog sau la consilierii școlari. De aceea, minorii care au un părinte cu probleme legate de consumul de alcool, pot discuta cu părintele care le oferă sprijin și pot încerca să-l convingă pe celălalt să-și dea acordul, astfel încât să poată participa la ședințe de consiliere sau terapie.
Există și un număr de telefon, 9335 AlcoLine la care copiii pot suna pentru a primi informare și sprijin psihologic, dar și numărul de telefon 0374461461, o linie gratuită pentru adolescenți.
Adulții care simt că alcoolismul părinților îi urmăresc și le afectează în mod negativ viața, trebuie să caute sprijinul unui specialist, mai ales dacă au ajuns să aibă ei înșiși și un comportament adictiv. Se recomandă să intre într-un proces psihoterapeutic sau să acceseze grupuri de suport pentru persoanele ai căror membrii ai familiei au fost dependenți de alcool.
Cu siguranță nu este ușor pentru un copil să trăiască într-o familie în care alcoolul a devenit o reală problemă. Deși acest lucru îi poate afecta dezvoltarea și viața adultă, există soluții pentru a stopa efectele negative…
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: smartliving.ro, americanaddictioncenters.org/