Maestrul Florin Piersic nu are nevoie de niciun fel de prezentare, fiind poate unul din cei mai cunoscuți actori români din toate timpurile. Interpretând roluri importante în filme de succes precum Mărgelatul, Ciulinii Bărăganului, Neamul Șoimăreștilor, Răscoala, Mihai Viteazul, Zestrea Domniței Ralu, Florin Piersic este un actor foarte îndrăgit atât de generația care a urmărit aceste filme, cât și de generația tânără.
Maestrul filmului și teatrului are o poveste de viață impresionantă, are multe povești de spus și cine are onoarea să le asculte îi poate sorbi cuvintele ore în șir. Florin Piersic a trăit o viață ca o poveste, o viață ce merită pusă chiar pe micile ecrane, pentru că mai mult ca sigur ar avea succes la public.
Copilăria maestrului a fost marcată de momente grele
Născut pe data de 27 ianuarie 1936 în Cluj, Florin Piersic a avut părinți originari din Bucovina, alături de care și-a petrecut primii ani din viață pe plaiuri bucovinene, iar ulterior s-a mutat Cluj unde a terminat liceul. Mama lui Florin Piersic, soră de preot, i-a insuflat acestuia credința și iubirea față de Dumnezeu în care să își pună încrederea chiar și în cele mai grele situașii.
Primul moment dificil din viața lui Florin Piersic a avut loc la vârsta de 6 ani când și-a pierdut sora, pe Lucica, fata a pierit înecată în încercarea de a-și salva colega de la înec. Ulterior, câțiva ani mai târziu, însăși maestrul s-a îmbolnăvit grav și singurele amintiri pe care le are din acea perioadă le includ pe mama sa care stătea la căpătâiul lui, cu o icoană a Sfintei Paraschiva la care se ruga cu ardoare.
După ce a terminat liceul, Florin Piersic a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică la București, iar după ce a absolvit a debutat pe scena teatrului Ion Luca Caragiale.
Florin Piersic, un artist desăvârșit, atât în teatru cât și în film
În lumea cinematografică maestrul și-a făcut debutul în filmul Ciulinii Bărăganului, dar rolul care i-a adus celebritatea nu a fost Mărgelatu, ci Harap Alb din filmul „De-aș fi …Harap Alb”.
În anii care au urmat, maestrul a interpretat numeroase alte roluri în filme care i-au adus succesul și faima, a interpretat atât personaje istorice, dar și dramatice, a jucat în comedii, dar și în tragedii, a fost invitat în emisiuni de divertisment, la revelioane organizate la Televiziunea Română, practic Florin Piersic și-a făcut apariția oriunde era invitat, spre deliciul publicului.
Maestrul nu este talentat numai în domeniul teatrului și filmului, ci și-a arătat și calitățile artistice în lumea muzicii, prin musicalul în care a jucat un rol foarte important, filmul „Rămășagul” și „Corina” alături de Angela Similea. La scurt timp, Florin Piersic a scos și un album de 10 piese intitulat „Hoinărind prin amintiri”.
Actorul a primit Ordinul Meritul Cultural pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice și este cetățean de onoare al mai multor orașe din România, fiind decorat chiar cu Ordinalul Naţional Steaua României în grad de Cavaler pentru cariera sa. Printre multe alte premii din palmaresul maestrului menționăm Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvaniaremiul pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvaniadar, dar și premiul Galei UNITER.
Florin Piersic a trăit povești de dragoste impresionante și în realitate, nu numai în filme
Florin Piersic este cunoscut ca fiind un bărbat foarte pasional, care a făcut multe cuceriri de-a lungul timpului A fost căsătorit de trei ori și are doi copii. Femeile au fost întotdeauna fascinate de maestrul Florin Piersic. Tatiana Iekel a fost prima mare dragoste a actorului cu care s-a căsătorit în anul 1958 și care i-a născut primul fiu, pe Florin Piersic Junior, un alt mare actor al României, care a moștenit talentul tatălui său. Dragostea a fost pură, pasională, dar din păcate, după mai bine de 10 ani de căsnicie, și-au spus adio.
Prima lui soție l-a descris ca fiind un „crai veșnic curtat, care se îndrăgostește de toate partenerele alături de care juca în film”, motiv pentru care s-a ajuns și la despărțire. Pe cei doi i-a unit dragostea pentru fiul lor Florin, dar și o prietenie strânsă ce avea să dăinuie toată viața. După ce s-a despărțit de prima sa soție, Florin Piersic și-a continuat aventurile amoroase, fiind îndrăgostit de câte o parteneră de film sau chiar de câte o studentă la actorie.
Următoarea soție a fost Anna Szeles, pe care a curtat-o foarte serios și cu care s-a căsătorit în 1975. Anna a fost cea care i-a adus pe lume cel de-al doilea copil, pe Daniel. A doua căsnicie a lui Florin Piersic a durat tot un deceniu, având în vedere că cei doi nu au făcut niciodată un compromis pentru a locui împreună, ci Anna a locuit la Cluj Napoca, iar Florin Piersic, la București. Cea de-a doua soție l-a descris ca fiind „un fustangiu și nu vroiam să depind de el cu nimic, am preferat să fiu pe picioarele mele”. După divorț, Anna s-a mutat la Budapesta, iar fiul ei a făcut facultatea în Austria, acolo unde s-a și stabilit.
Printre numeroasele cuceriri ale lui Florin Piersic s-a numărat și Angela Similea, care vorbea cu foarte mult patos despre artist. Florin Piersic avea să se căsătorească în 1986 cu Anna Torok, fiind și ultima sa căsnicie.
Florin Piersic Junior nu mai ține legătura cu tatăl lui de 20 de ani
Este un lucru bine cunoscut faptul că Florin Piersic nu mai vorbește cu primul său fiu de mai bine de două decenii. Actorul a dezvăluit de ce nu mai vorbește cu tatăl lui și ce l-a determinat să întrerupă legătura. Comunicarea și relația dintre tată și fiu s-a degradat progresiv de-a lungul timpului, momentul cel mai important fiind la premiera filmului Fix Alert, unde actorul susține că munca sa nu a fost lăudată așa cum se cuvine de tatăl lui.
„Ruptura s-a produs treptat, dar au fost și momente bruște. A fost un moment în care, la Fix Alert, am făcut o conferință de presă. Și eu credeam foarte mult în momentul acela în filmul ăla și în toată echipa. Toți cei care lucraserăm la filmul acela eram ca o familie. El a venit și a făcut cumva bășcălie și cred că acela a fost un moment de ruptură pentru că m-a durut. Ciudat e că el nu și-a dat seama că îl lovește pe propriul lui fiu”, a declarat Florin Piersic Jr. despre relația cu tatăl său.
Din păcate, legătura dintre tată și fiu nu a mai fost niciodată refăcută, tensiunile continuând să se intensifice, nicidecum să se estompeze: „Asta se întâmpla în 2004, totuși gestul nu pot să-l înțeleg pentru că există comparații. În 2004 nu aveam copii, acum am copii și îmi e foarte greu să înțeleg cum poți să îți lovești copilul. E greu de înțeles și aici intervine competiția de care vorbeam. E adevărat că filmul Fix Alert nu este un produs perfect. E perfectibil și așa va rămâne. Nu mă așteptam ca el să fie în zona lui de interes. M-a șocat gestul, numai că l-am iertat. L-am iertat și eu rămân cu lucrurile bune”, a adăugat artistul.
În privința comunicării dintre cei doi, fiul mărturisește că are casete pe care le păstrează cu sfințenie cu vorbe bune ale tatălui său. „Faptul că noi doi nu putem comunica e un lucru cu care eu m-am obișnuit și rămân cu niște mesaje pe care le am pe casete audio de la 22 – 23 de ani. Aveam un robot telefonic și el vorbea cât voia. El fiind un vorbitor îmi vorbea și îmi spunea vrute și nevrute. Am mesajele acelea și am promis că le voi mai asculta când voi avea 80 de ani.
Am zis că dacă nu se vor demagnetiza casetele alea, le ascult la 80 de ani pentru că el nu va mai fi în viață, iar eu am să fiu un moș care ascultă ce spunea taică-su și râde. O să îmi scot proteza, o pun acolo și mă distrez. Alea sunt niște momente mișto pentru că atunci el avea putere de idol. În toate mesajele alea se juca, vorbea tâmpenii, erau multe comentarii de ale lui și erau făcute haios doar pentru mine. Nu asculta prea mult ce aveam de spus, dar știa că eu ascult și îl bucura lucrul acesta așa că îmi lăsa niște mesaje. În ziua de azi comunicarea nu mai există”, își amintește Florin Piersic Junior.
Maestrul teatrului și filmului românesc, o legendă ce va dăinui în timp
O legendă care a cărei popularitate a depășit de mult granițele României și a ajuns până în străinătate, Florin Piersic este un monstru sacru al memoriei culturale colective românești care a impresionat mereu cu istețimea sa, cavalerismul de care dă dovadă, spiritul umoristic, cu care cucerește pe oricine de la primul cuvânt rostit.
Întreaga viață a maestrului care ne-a obișnuit cu celebra lui vorbă „măi ciocoflendere” este o aventură ce se derulează prin spusele actorului cu multă pasiune, multe întâmplări interesante, povești de viață palpitante și povești amoroase trăite cu intensitate.
Pare că unicul scop în viață a lui Florin Piersic a fost să îi distreze pe oameni, să îi facă fericiți, să le aducă un strop de bucurie prin rolurile pe care le-a interpretat. Viața lui personală nu a fost niciodată pusă pe planul secundar, dar artistul a știut să arate lumii numai ce a fost important, din punct de vedere profesional. Așadar, lumea îl confundă adesea cu Mărgelatul, cu Mihai Viteazul, și puțin îi cunosc povestea reală de viață.
Maestrul Florin Piersic este asemenea unui muzeu viu vorbitor, contemporan cu nume mari ale cinematografiei și teatrului și chiar cu scriitori importanți, fiind eroul filmelor cu capă și spadă, cu o structură umană atât de bine construită penru a-i evidenția adâncimile sufletului.
Surse foto: facebook.com,facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com
Surse articol: cotidianul.ro, life.ro, gandul.ro, spynews.ro