„La scurt timp după ce am născut, am verificat telefonul și am primit zeci de mesaje de la rude și prieteni. Aceștia îmi cereau poze cu bebelușul și mă întrebau de ce am nevoie, oferindu-se să ne ajute.
Mesajele au continuat să apară și când am ajuns acasă cu bebe. La început mă simțeam copleșită și le-am spus tuturor că ne descurcăm și că suntem bine, dar în realitate aveam nevoie de ajutor.
Așa că m-am gândit să scriu un scenariu pentru fiecare persoană dornică să mă ajute. Asta m-a ajutat să trasez niște limite clare, în funcție de ce nevoi”, povestește femeia, potrivit Insider.
Proaspăta mămică a scris trei scenarii, pentru trei categorii de nevoi pe care le-a întâmpinat postpartum: ajutorul în casă (gătit, spălat și impachetat haine, curățenie), cumpărături/plătit facturi și alte activități administrative și nevoia de o pauză.
Scenariu pentru ajutorul în casă
Primele săptămâni cu bebelușul acasă reprezintă o provocare pentru orice părinte. Nu prea îți mai rămâne timp la dispoziție de a face mâncare sau curățenie. Abia îți mai rămâne timp pentru a face duș.
„Aveam nevoie disperată de a primi ajutor în casă, se strânsese un munte de rufe și ajunsesem să mâncăm doar batoane de cereale, ne doream o mâncare mai consistentă.
Așa că le-am spus prietenilor mei că am nevoie de puțin ajutor în casă și îi rog să-și rupă câteva ore în săptămâna cu pricina, pentru a îmi oferi o mână de ajutor. Le-am spus că cel mai bine este să vină în intervalul 14:00-16:00 atunci când doarme copilul”.
Scenariu pentru activitățile administrative
„În acest moment, am avea nevoie de puțin ajutor cu plata facturilor și cu anumite cumpărături pe care nu putem ajunge să le facem, din cauza lipsei de timp. Știu că vrei să îl cunoști pe bebe și promitem că se va întâmpla curând, dar deocamdată suntem puțini copleșiți de situație și ajutorul cel mai de nădejde ar fi acesta”.
Scenariu pentru nevoia de o pauză
Cum spuneam, orice mamă la început are nevoie de o pauză. Problema este că nu poate lua o pauză decât dacă o ajută cineva.
„În unele zile, aveam nevoie de 30 de minute de pauză, în care să trag un pui de somn, să fac un duș sau pur și simplu să ies la o gură de aer.
Așa că mesajul meu a fost o rugăminte pentru a veni cineva și a ajuta cu bebelușul, de a sta puțin cu el și de a-l hrăni, dacă e cazul”.
Din câte spune mămica, această metodă a funcționat foarte bine. Voi ce spuneți, ați folosi aceeași abordare cu cei dragi?
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: insider.com